Vinšovanie.

ancicka - fotkaancicka, 24. decembra 2012
VILIA-,čiže štedrý deň.
Za môjho detstva vždy na viliu, už ráno chodievali malý vinšivnici vinšovať,štastie ,zdravie...Väčšinou to boli chlapci,lebo dievčence nachodili po vinšovačke.Za vinšovanie si odniesli nejakú tú sladkosť,ale ak korunku.Ked to bola bližšia rodina,tak dostali korunu a ked vzdialený,tak dvatsaťpäť halierník.
No nielen deti chodievali,ale aj chlapi a to nech Boh chráni aby sused susedovi nebol zavinšoval.To sa už čakalo,kedy príde .Taktiež po rodinách sa chodilo vinšovať.
Dnes sa to už vytráca. Možno ešte niekde sa vinšuje,ale ja už z môjho okolia viem,že málo.
Dovoľte aby som Vám zavinšovala,ako sa u nás na Spiši vinšovalo.

Vinšujem Vám na tu svatu Viliu,
žeby Vám Pán Boh dal hojnejších,
spokojnejších a zdrafších rokoch še dožic,
jak sce še dožili a prežili na tým švece časným
a po tým švece časným,slávu nebeskú
a korunu andelsku obšahnúc mohli.

Pochválený Ježiš Kristus!
@zareaguj


Diskusia k článku

kuchticka
@ancicka , ja ti rovnako vinsujem vsetko dobre pre cely buduci rok: zdravie, stastie, spokojenost a tiez aspon nejake to bohatstvo.
douglas
Su to krasne zvyky; Bohuzial, dnes ist k niektoremu susedovi zavinsovat, tak, zavola policiu, za obtazovanie ... :). Pamatam sa, ked po prvykrat prisiel stryc z USA a navstivil dedinku, z ktorej pochadzal jeho dedecek. Cudzi ludia ho zvali do domu a pripijali mu domacou slivovicou. Ten sa nad tym tak rozplyval a uz vtedy povedal, ze takto by sa doma k nemu nikdy nechovali - ani najlepsi zo susedov. Pozehnane Vianoce @Ancicka a tvojim blizkym, pozehnany novy rok, hodne zdravia a pokoj a i nadalej pridavaj vyborne rcp na portal Varecha.sk!
medulienka122
Krásny vinš, keď sme prišli len teraz "nedávno" pred10 rokmi bývať na valal, keď som robila v záhradke, tak ma zdravili susedky:"Pán Boh pomáhaj!", a ja som im povedala "Na veky amen". A mala som povedať"Pán Boh uslyš!" A tak aj všetkým Varecháčom, aj ateistom prajem to, čo želá: @ancicka , ďakujeme... a Pán Boh uslyš!
isabel2
Nádherný vinš.Ja si spomínam ako môj otecko nám vinčoval- Vinčujem,vinčujem,na ščesce na zdravie,na to Božie narodzene,žeby sce še mohli Novoho ročku dočekac.Z lesa pislnosc,z poľa živnosc ,od sušeda priaznosc,od Pána Boha lásku,to Vám vinčujem,to Vám dáj Bože.On už tu nie je dávno ,no jeho vinšovačku si pamätam stále.To nádherne nech ostáva stále.Nádherné sviatky všetkým Vám.



 



TOPlist