Tvrdohlavé hokaidó

hubata - fotkahubata, 30. júla 2011
Odkedy vznikli veľké obchodné šopy a ovocie a zeleninu predávajú len európskych parametrov, tak ja ovocie a zeleninu chodím nakupovať k jednej babke do záhrady, lebo zaručene viem že má taký malý dôchodok že jej už nezostáva na herbicídy.

Tak aj dnes: nakopem si, odtrhnem si, odrežem si, naoberám si za plnú igelitku na celý týždeň všeličoho a zaplatím. Ešte silou-mocou ako bonus dostanem za horčičák domáceho ríbezľového a jednu tekvicu hokaidó.
Bránim sa že už tekvica bude tvrdá, ale babka nástojila na tom, aby som si ju len vzala, čo ona s ňou bude robiť, keď už ani prasiatko, ani kozu nechová, nemá silu ju očistiť a upiecť. No tak aby som si ju nepohnevala a nedajbože mi nezvýšila cenu - tak som hokaidó dotrepala domov.

Ako som hovorila, tak aj bolo: do tekvice mi nešiel nôž, teda bola tvrdááá ! Čo s ňou ja len urobím? Sadla som k notbuku, nahodím www.varecha.sk a vyhľadám hokaidó. Recepty všelijaké, ale všetko s ošúpanou tekvicou, nedá sa nič robiť, musím sama popremýšľať: tak som ju s božou pomocou a tĺčika na mäso rozštvrtila a reku ju uvarím aj s tou tvrdohlavou šupou, vnútro vyškriabem a potom už len nejaké placky či čo vymyslím ......

Aj som tak urobila a predstavte si že tekvica zmäkla aj so šupou, nedala sa mi ani vytiahnuť z vody, tak sa rozpadávala. A tak som ju zblajzla na obed aj so šupou.

Mám čakať nejaké následky hromadného ničenia ????
@zareaguj


Diskusia k článku

dorisa
Ja som písala v mojich receptoch, že netreba šúpať, ba priam je to veľmi na škodu. Mrkni na moje receptíky. Zaujímavé, že ti nešlo rozrezať tekvičku. Mne to ide pomerne ľahko. Podľa mňa sa tekvica volá Hokaidó(nie s dvoma k). Ale, vynašla si sa, napapala si sa:)
hubata
Ďakujem za upozornenie, idem to jedno "k" vyhodiť. No nešlo mi to nožom, veď kým sme mali záhradu som pestovala aj tekvice, patizóny a cukiny, takže viem ako šúpať tekvicu. Len vtedy sme kokaidó nepoznali, pestovali sa podobné ale obrovských rozmerov pre prasatá. Ešte rozmýšľam či ju babka nemala už dlhšie odtrhnutú a šupa nejako nevyschla. Veď keď pôjdem k nej na nákup tak si už smelo vezmem aj kokaidó.
dorisa
Nie moja, to by sa malo dat rozkrojiť.Veru, zober si, je to zdravá tekvička. Ja sa teším na svoju úrodu. Dúfam,že v tom blate z daždov nepohniju.
hubata
@dorisa - ak už tekvice ležia na zemi, tak ich podlož kúskom igelitu do ktorého urobíš dierky aby neležali vo vode a aby si ich zachránila. Bola by ich škoda.
hubata
Asi to bude hokaido, len tá ktorú ja spomínam nemala taký dlhý krk (asi ho babka odfikla) a bolo bledšej oranžovej farby. Ale možno je to dané odrodou.
evusik
tak mňa rozosmial hneď úvod... aj keď mi je chuderky babky a jej malého dôchodku ľúto, ty máš aspoň istotu že zelenina je bio :-))) už to by mala byť polovičná záruka, že nebudeš mať behanie :-)
dorisa
@2010 , ano o tomto hovoríme. Veď si zasaď,podĺa mńa to vyrasie hocikde. Aj vo svete.

kucharronald
@2010 táa posledná fotka nie je muškátová tekvica? :)Z tej sa dá krásne vyrezať rybu :) Na tej som a učil, al bola oranžová, a volala sa muškátová tekvica.
hubata
@kucharronald - tá muškátová tekvica má také ryhy čo sa podobajú na detskú riťku. Ale tú čo som dnes dostala od babky je hladká ako detská tvárička. Možno chuťove budú príbuzné, líšia sa len výzorom.....Takže pravdu má asi @dorisa a volá sa hokaidó a nie ako som ja plietla: s dvomi "k" a ešte potom aj preklepy som robila a volala som ju kokaito. Hanbím sa, ale možno to bude tým ríbizľákom čo mi babka vždy nasilu naleje po nákupe. Inak výzorovo sa tá moja babka podobá na maminku Škopkovej (v podaní nezabudnueľnej H. Růžičkovej) v Troškovej komédii Slunce, seno, jahody. Tiež nosí takú šatku posadenú nízko do čela aby jej v záhrade nesvietilo slnko do očí. Aj je taká živá, gestikuluje, poskakuje, no a je aj troška ako ja: hubatá.
hubata
@2010 - tá tvoja vyzerá veľmi americky, babkina je slovenského pôvodu so záhoráckym prízvukom a tam ju volajú: dziňa. Ale bez srandy: bola trošku iná. V postate si myslím že tekvica ako tekvica či už sa volá hokaidó, cuketa, patizón, ale musí byť mladá aby bola chutná a dala sa pripraviť na milión spôsobov. Dokonca niekde som počula že počas vojny keď nebolo dosť múky tak dávali tekvicu aj do chlebového cesta.
evanaaa
Hubata, ak je toľko tých tekvicových odrôd, bola to vôbec hokaidó? Babak to asi nepozná, to ona povedala, čo je to za tekvicu? Alebo si ju ty " pokrstila"? Ale to už je jedno, keď j ezjedená, hlavne, že bola mäkká. Mohla si aj kašu z nej spraviť, alebo omáčku. A tá tvoja logická úvaha ( ...že babke nezostáva na herbicídy) sa mi zapáčila a aj rozosmiala, tak ako vždy, keď čítam tvoje komenty a príbehy.
hubata
Len pre @evanaaa : psst, nechcem to zakríknuť, ale rysuje sa mi záhrada pri MA, ak mi to vyjde budem šťastná ako blcha!!! A tú tekvicu pestuje tiež varecháčka @dorisa-ka a u nej som konzultovala ten názov hokaidó aj po pravopisnej stránke.
dorisa
@2010 , to sú riadne hlavy. Ja velmi tekvice doma nevarím, myslím tým klasické,moj stravník neje žiadnu tekvicu. Takže pestujem tie Hokaido, ale neviem, či dozreju,lebo je u nás strašné počasie, vlahy ako na tri letá, tak naozaj sa bojím, či bude z toho niečo. Kto si pýtal semienka som poslala, tak sa mnohí tešíme na úrodu, @hub árka35 už aj zavárala túto tekvičku. Minulý rok: www.facebook.com/photo.php?fbid=163341760366540&set=...
tento rok:  www.facebook.com/photo.php?fbid=237103002990415&set=...
hubarka35
Ani nevieš Doriska aká som rada že mám tu tekvičku nasadenú,dnes som zas odtrhla krásnu oranžovú a velkú....už musim nechat na semienko jednu na koreni dozriet,asi zavarim zas...alebo žeby džem z nej...uvidíme.....a cukin,patizonov čo mám aj postel si možem obložit,struhali sme dneska odušu.....aj do poharov aj naplacky....
dorisa
@hubarka35 (dala som si pozor,aby som ti zas neskomolila nick) aj ti závidím, ale aj dúfam, že už aj mne zooranžoveju. Ja zavárať asi nebudem, lebo sa budem deliť s tekvičkami aj s dcerou (@atka7 ) a kamoškou. Takže budeme zdravo jesť. Tak si uži, je to zdravé papanie.
evilauri
@evanaaa nic si z toho nerob, slovo babak je iranskeho povodu, existuje ozaj a @hubata , to tvoje kokaidooo sa mi paci lepsie ako niake hokaido :-))))
hubata
Škoda že dnes prší, do babkinej záhrady by sme sa nedostali lebo ona má ešte takú tradičnú dedinskú záhradu: zo všetkého má všetko a obrovských rozmerov. Ale zajtra z roboty sa u nej zastavím a vytlačím jej toto čo sme o nej písali. Bude sa tešiť že o nej píšu v novinách
evanaaa
Hubata,aj s tou babakou....a tú záhradu ti doprajem, už aby si ju mala. A to budeš až odkiaľ potom na ňu chodiť? Budeš stíhať - varechu aj záhradu?
evanaaa
Evlauri, vidíš, niekedy sú aj prekrútené slová pravdivé....
dorisa
Dnes som odtrhla prvú tekvičku, hurááááááááááá. Možem piecť a variť.
kuchticka
Jaj baby!!! - @hubata , @dorisa a spol. Citam az dnes o "slavnom" hocaide - hokkaide - hokaide, alebo akokolvek nazyvate tieto lahodkove tekvicky a nasmiala som sa az, az. Oni sa mozu iba rozkrojit na polovicky (ked to nejde vziat sekerku, alebo pilku), vydlabat jadrinec a dat so supou upiect, potom pouzit na "tisic" sposobov
kuchticka
Nedopisala som, omylom odoslala. Pecu sa iba kratko, potom mozete pocukrovat a posypat skoricou a papkat, alebo pouzit do skoro hotovych pokrmov, najme styr-fry a inych jedal. Len poestujte tekvicky kto mozete, su velmi zdaviu prospesne. Je vela druhov tychto mensich a chutnych tekviciek.
dorisa
@kuchticka , mne sa dali aj narezať, tak neviem, či som taký silák. No, teším sa na varenie, doma mi to drahý nechce, ale ja ano, využitie je rozne, už mám nachystané recepty. Mňam a ďakujem za všetky pestovateľky. @hubata , mali by sme starkej, čo chodíš k nej kupovať zeleninku, poslať nejaké hokaidové semiačka. Čo ty na to?
hubata
@dorisa - Už som jej dala aj pečenú tekvicu a aj "hovädziu polievku" z tekvice som jej poradila. Bola prekvapená čo všetko ide z obyčajnej "dyne" urobiť. A ako chválila varechu, že si tu môžme cez ten môj stroj recepty vymieňať, besedovať, navzájom sa učiť, priateliť - veru taký stroj ona nikdy nemala (rozumej notbuk).

A tie semiačka odložíme aj u babky, lebo ona z ničoho semiačka nekupuje (ani z rajčín, uhorky, kukurice) ona vždy len nechá poriadne dozrieť, semiačka umyje, zbaví zbytkov a usuší. No a na jar má semiačka, kdeže by ona z dôchodku mala na semiačka keď je ich v sáčku len zopár. Takže aj my odložíme.

Len mne brblala: povedala že v skutočnosti som krajšia ako na obrázku, nikto taký škaredý obrázok nemá ako tu mám ja, mám si sem dať vlastnú fotku a nie nejakého roztopašného decka. Zato mi však pochválila nick lebo je to vraj pravda a odteraz ma tak aj ona volá: "ááá vitajte pani Hubatá ........ tycho bud Punťo, neštekaj ........co vám dneska nabalím do igelitky???"
dorisa
@hubata , vidíš, tá babka má rozum. Vie, že nemusí peniaze míňať na semiačka(pomaly už aj ja taká budem, lebo skoro nič sa mi iné neurodí pekné,len to, čo mám z vlastných semiačok) Je také množstvo receptov z hokaida, že aj mne skoro oči vypadli, keď som hľadala recepty. Inak, aj mne by sa tvoja prezývka(pardón) teda nick hodil, ja tiež som hubatá a hlavne papuľnatá. Na všetko mám odpoveď, a názor, samozrejme vždy iný, ako okolie(haha) Na chviľu by si si mohla prehodiť tú fotku.....,porozmýšľaj, aby som aspoň videla, s kým vediem dialóg. Potom zas ostaneš inkognito.Prepáč,že neskoro reagujem, bola som na"poli",oberať tekvičky a vybrať cibuľu.
hubata
Porozmýšľam a niekedy sa na chvíľu odhalím .....
nbert
Myslim ze s touto tekvicou som uz pracoval, treba ich krajat zhora nadol na segmenty a aj ked je supka velmi tvrda, skrabka Victorinox Rex si s nou bez problemov poradi. Vlastne som sa este nestretol s niecim, s cim by si neporadila. Mozno len kokosy :)
furdica
hokaido pestujem už roky a nevadí tvrda šupa .dobre sa s nou pečie ,na slano aj na sladko, nevytečie štava ,ked si ju krekrojite na polovicu
mijaita
Malé info - dýně se opravdu jmenuje hokkaido....
Tato dýně roste na japonském ostrově Hokkaido na sopečné půdě. Právě sem byla dovezena z Nové Anglie. Je mnohem menší než dýně, které se u nás obvykle pěstují. Váží běžně
0,7 - 2,5 kg. Vyskytuje se v barvě žluté až sytě oranžové, bělavé stříbrné až tmavě zelené. Dužina je tvrdá a oranžová. Má velmi dobrou sladkou chuť podobnou chuti brambor či pečených kaštanů.

Japonský ostrov se jmenuje Hokkaidó !
1x hubata
hubata
A ešte ja pridám, že tekvica hocijakého pôvodu (aj patizón, aj kokkaidó, aj dyne) obsahuje veľké množstvo zinku a z toho budeme mať my varecháčky krásne vlasy a ručné aj nožné nechty. Zároveň prekvapíme našu vládu že národ nevymiera, ale sa teší dobrému zdraviu ....... psst ..... vďaka tekviciam rôzneho plemena. Ale ticho, ani slovo lebo budeme onedlho vypĺňať tekvicové daňové priznanie.
1x kassia



 



TOPlist