Švábsky cibuľovo-smotanový koláč fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 8. augusta 2012

Pridávam ďalší zaujímavý koláč zo štrúdlového festivalu.Je to rodinný recept, ktorý má viac ako 120 rokov.Známa švábska rodina mala v Budapešti cukráreň.Tento výborný koláč Zobraziť celý popisPridávam ďalší zaujímavý koláč zo štrúdlového festivalu.Je to rodinný recept, ktorý má viac ako 120 rokov.Známa švábska rodina mala v Budapešti cukráreň.Tento výborný koláč pochádza z ich dielne a predávali ho na festivale..nuž veľmi rýchlo sa minul, takže som ho namala možnosť ochutnať, ale za to mám recept...proste až teraz som pochopila, prečo tak rýchle zmizol z pultu..

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
150 g
1 ks
2 lyžice
plnka:
50 g
600 g
100 g
2 ks
4 dl




Postup

  1. 1

    Ako každý človek, tak aj ja robím občas chyby...mala som ho dať do menšieho plechu. bol by vyšší, ale chuťovo je to niečo výnimočné..na posedenie pri vínku,alebo pivečku, je toto niečo príjemné nie len pre mužov..do cesta treba rozdrobiť 150g. studeného masla..pridať 1 vajce, soľ a 2 lyžice smotany...

    Švábsky cibuľovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesila som vláčne , nelepivé cesto..odložila do chladničky na pol hodinu...zatiaľ som si pripravila plnku..

    Švábsky cibuľovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájala som 100g, údenej slaninky/môže byť aj oravská/ a pomaly ju nechala opiecť..pokrájala som 600g. cibule na malé kocky..

    Švábsky cibuľovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V rajnici som roztopila 50g. masla a pridala som do neho pokrájanú cibuľu.Keď bola cibuľa aj slaninka hotová zmiešala som ich..

    Švábsky cibuľovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech som potrela maslom..

    Švábsky cibuľovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som vybrala z chladničky a zozvaľkala tak, aby kraje prekrývali boky plechu..cesto má byť hrubé pol cm.

    Švábsky cibuľovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na cesto som vyliala opraženú cubuľku zmiešanú so slaninkou...

    Švábsky cibuľovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    4dl smotany som pomiešala..vajíčka som pridávala po jednom,,,pridala a pomiešala, zase pridala a pomiešala...všetko som osolila a posypala mletým čiernym korením....

    Švábsky cibuľovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    smotanou som poliala celý koláč ...

    Švábsky cibuľovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Trúbu som vyhriala na 180 st. a piekol sa 30 min. upečený koláč som nechala chvíľku vychladiť a pokrájala...tak toto je niečo výborné...dobrú chuť..

    Švábsky cibuľovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

laurisia
Mám otázky . tú slaninu si tam dala aj s masťou kompletne? A smotana šľahačková 33%? A aký si mala veľký plech, alebo aký odporúčaš? :-))))) Vypadá to lákavo :-)
klaura
tento výborný slaný koláč som sa naučila robiť podľa jednej nemeckej kuchárskej knihy ... je naozaj výborný ...
cica2
aj mne sa páči, musí byť výborný
braxi
idem tento zaujímavý slaný koláč vyskúšať a dám ho piecť do okrúhlej "picovej" formy...veľmi sa naň teším :o))
izabella929
je skutočne veľmi chutný.-) vyskúšajte a dajte vedieť. ako chutil.-) dík za vaše komentáre.-))
celero
Vyzerá dobre ten koláč... :) Pekne urobený recept. Určite vyskúšam.
janger
To teda verim, ze je vyborny. Mnam, uz je v KK :-).
nonna
Takéto môžem FURT, aj o polnoci. Ukladám do KK a vyhadzujem na FBčko. Ohlas určite bude až z USA.
huck
Už pri pohľade naň sa mi zbiehajú slinky , a to nehovorím čo sa deje po prečítaní receptu. Jednoducho ho treba upiecť pod "súrne!" Len mi nie je jasne čo si myslela pod tým ,že - najskôr (citujem) - "Ako každý človek, tak aj ja robím občas chyby...mala som ho dať do menšieho plechu. bol by vyšší,ale..." a potom - "Cesto som vybrala z chladničky a zozvaľkala tak, aby kraje prekrývali boky plechu..cesto má byť hrubé pol cm." @Izabella929.. Mýli ma údaj v rcp, že cesto má byt hrube pol cm a tvoja konštatácia , že by bol vyšší keby si ho bola dala do mänšieho plechu.. No, kedže si ho odskúšala tak nám možeš prezradit , či je lepšie aby cesto bolo rozvalkané na na hrúbku 1 cm , 1,5 cm ... alebo viac? - Dakujem.
izabella929
@jerica..na toto ti musím napísať iba toľko,že som ho jedla prvý krát aniečo úžasné..nemôžem veľmi cibuľu,preto lebo som sa obávala,že mi bude zle...ale to je tak parádny koláč,že teraz ma iba trápi to,že sa mi nepodaril tak,ako mal vyzerať...vážim si veľmi dámu,ktorá je autorom receptu..Ilonkanéni,úžasná 102 r.dáma..upečte ho je vynikajúci..)dík za komentár.-)
izabella929
@huck...takto : v recepte, ktorý mám od tejto rodiny, ktorú tu teraz spomínam je napísané, vyvaľkať zhruba na 1/2 cm...ja som zaváhala a hoci mám pekáč 22x33...capla som to na veľký plech..oni ho predávali na festivale z dvojitej dávky..takže bol vyšší...keby som ho dala na menší plech, určite by bola hrúbka viac...odhliadnuc od tých všelijakých parametrov. môžem zodpovedne prehlásiť, že cesto vynikajúce, či bude tenké, alebo hrubšie.. a ďakujem pekne za milý komentár.-)
ola111
Veľmi mám rada takéto slané koláče,tento tvoj je hodný na odskúšanie,musí byť chutný...
evanaaa
@izabella929 , aj ja by som chcela vedieť, ako @laurisia , (zabudla si jej odpovedať), či sa dá slaninka a cibuľka aj s masťou na koláč a ešte, zdá sa mi, že do cesta si dala 2 PL kyslej smotany, nie sladkej, aspoň na obrázku to vypadá na hustú smotanu, upresni, prosím, sladká ide asi do plnky. Ináč, musí to byť dobrý koláčik pre zmenu po sladkom.
izabella929
@evanaaa , ja som dala pol na pol..mala som ešte prerastanú slaninku a tá pustí menej masti,,,takže som všetko zliala do kopy aj s masťou...ano, dala som kyslú smotanu do cesta..do plnky ide sladká...mala som málo tak som tak vyšpekulovala....koláč je výborný...
olusa
bol úžasný, ja som tam este pridala cukinu nakrajnú na plátky. Teraz recept musím dat mame, nech aj ona ho má v zásobe :)
freia
Vynikajuci recept! Velka vdaka, z kolacika zmizla uz polka plechu a bol to uzasny,az vysostne skvostny hedonisticky zazitok:) cesticko je velmi inspirativne a jednoduche,urcite vyskusam aj s inymi ingredianciami:) minimalne,ja som ho robila s jednou malou obmenou,a to, ze namiesto slaninky som oprazila udene tofu a ideme sa za tym potrhat:) mnam! A este raz vdaka
izabella929
@fraia..m áš skutočne pravdu, je to vynikajúci recept..) mám ho z pravej ruky a teším sa, že ho môžem robiť častejšie..tak ako píšem v úvode , recept vlastní jedna rodina v Budapešti viac ako 100rokov..prvý krát som ho jedla na štrúdľovom festivale v Maďarsku, vtedY mi ale recept nedali...ale môžem zodpovedne napísať, že je to niečo výborné...inak , odkladala som pečenie a zverejnenie receptu na Vareche, lebo ja sa nekamaratím s cibuľou a cesnakom...iba tak sa šuchnem vedľa nich a v tomto recepte je cibule veľa...ale keď som ho konečne upiekla, bola som milo prepkvapená...úžasné, absolutne žiadne problémy...doporučujem úplne všetkým, nie je čoho sa obávať...veľmi pekne ti ďakujem, že sa si ozvala a teraz viem, že už ho niekto konečne upiekol a som nesmierne šťastná, že výborne chutil...)))
miamia
jááj, toto vyzerá byť ťažká návykovka...to urobím len raz a už bude každý domŕzať, že kedy zase! :)) ukladám... :)
izabella929
@miamia , veru toto je niečo výnimočne výborné.-) ak to vyskúšaš , napíš mi o tom, ako vám chutil...ja som bola veľmi milo prekvapená z jeho chuti...aj keď sa mi zadalo, že je tam veľa slaniny a cibuľe, bol tak jemný a ľahučký, že som sama tomu neverila...)
radliky
Vynikajuce to je len cesto mi tak trosku stvrdlo,ale parada :-)
izabella929
@radliky...pomer niektorých surovín nebol v rovnováhe...moje cesto bolo úplne skvelé, dobre sa mi s ním pracovalo...už som ho dávno nerobila, ale ak ho budem piecť, musím menší plech, aby bolo vyššie, je krajšie aj chutnejšie.) ďík za vyskúšanie môjho receptu.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia