Sušené paradajky (fotorecept)

Sušené paradajky (fotorecept)
pumaamravecPumaamravec, recept pridal: 9. augusta 2011 22:25Ďalšie jeho recepty

Sušené paradajky sú väčšinou dosť obľúbené a aj ja ich zbožňujem, preto si robím zásoby doma pomocou rúry. Tu je moja metóda. :)

Suroviny

10
minút
príprava
600
minút
na 180-220 °C

Postup prípravy receptu

1

Paradajky si umyjeme, každú rozrežeme na 6 častí a poukladáme šupkou dole na plech vyložený papierom na pečenie.
Sušené paradajky (fotorecept) - obrázok 1

2

Pokvapkáme ich olivovým olejom.
Sušené paradajky (fotorecept) - obrázok 2

3

Osolíme, ocukríme a posypeme oreganom. Rozohrejeme si rúru na 180°C a strčíme ich tam. Teplotu zvýšime na 220°C. Keď rúra túto teplotu dosiahne, necháme paradajky v zapnutej rúre 10-12 minút. Vypneme rúru a 4-5 hodín neotvárame dvierka a necháme pôsobiť teplo. Po 4-5 hodinách (plechy si môžeme vytiahnuť a skontrolovať stav siušenia a potom vrátiť späť do rúry) si opäť zapneme rúru, nadstavíme na 220°C, zase necháme 10 minút pôsibiť naplno a opäť vypneme. Minimálne ďalších 4-5 hodín neotvárame rúru.
Sušené paradajky (fotorecept) - obrázok 3

4

Po skončení celej procedúry by mali paradajky vyzerať takto.
Sušené paradajky (fotorecept) - obrázok 4

5

Teraz si paradajky dáme do pohárov, pridáme kapary a sušenú bazalku, zalejeme olivovým olejom, najlepšie extra virgin olivovým olejom. V chladničke nám takto pripravené paradajky vydržia 2-3 týždne. Ale u nás doma vydržia maximálne pár dní. :D Tieto paradajky sušievam väčšinou cez noc. Okolo 19:00 ich dávam do rúry, o polnoci trúbu zase rozpálim a ráno si už pochutnávam na sušených paradajkách:) Mám rúru kde sa mestia 3 plechy naraz, ale pouzivam len 2. Každá rúra je však iná a preto si to prispôsobte podľa vašich skúseností. Ak viete, že by rúra dokázala usušiť aj 3 plechy naraz, spravte 3;) Pokiaľ by sa Vám predsalen jeden nevysušil dostatočne zapnite rúru ešte raz, ale vtedy už na maximálne 150°C a kontrolujte. Mimochodom prepáčte za ten na polovicu plný pohár na fotkách, ale nejak som nevydržala neodjedať. :D
Sušené paradajky (fotorecept) - obrázok 5



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 7 ľudí (4,6 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • jerica, 10. augusta 2011 o 09:18
    si veľmi šikovná , zatiaľ každý Tvoj recept mal svoje čaro nápadom aj vkusom , foto inšpiratívne a krásne:-)) Potešil ma Tvoj recept,paradajok mám len nie som si istá či každý druh je vhodný na sušenie. :-))


  • gabi58, 10. augusta 2011 o 09:19
    Mňam, sušené paradajky mám veľmi rada, vyskúšam ich urobiť. V obchode už nevedia čo za ne pýtať.


  • marcy, 10. augusta 2011 o 09:30
    krásne,veľmi hodnotný receptík :-)))


  • danculka, 10. augusta 2011 o 09:36
    ešte som to nerobila,ale aby to vydržalo dlhšie,neskúšala si sterilizovať?


  • dajanca, 10. augusta 2011 o 09:44
    sušené paradajky zbožňujem...tento recept ma potešil, netušila som, že sa to dá takto v domácich podmienkach...uloženééé... si šikulka.... :-))


  • hannah22, 10. augusta 2011 o 09:55
    ukladám, dobrá inšpirácia ....:))


  • michsamant, 10. augusta 2011 o 10:01
    To sa mi paci. Poradis mi, ak nemam kapary, nevadi ak ich vynecham alebo ich mozem niecim nahradit?


  • evusik, 10. augusta 2011 o 10:21
    ja mám na záhrade zasadené rajčiny ktoré sú priamo určené na sušenie. Sú podlhovasté, pevné nie príliš veľké rajčiny. Bohužiať neviem názov odrody. Ale práve začali dozrievať, tak cez víkend vyskúšam :-) tvoj krásne spracovaný recept mi prišiel vhod.


  • vevericka321, 10. augusta 2011 o 10:44
    Vyzeraju fantasticky, recept odkladam


  • ailuj82, 10. augusta 2011 o 11:01
    Tak toto určite vyskúšam :)


  • jatanika, 10. augusta 2011 o 11:12
    aj ja! super!


  • pumaamravec, 10. augusta 2011 o 12:04
    Ďakujem všetkým :) @danculka este som ich neskusala sterilizovat, ale urcite to nejak ide a teraz je sezona paradajok tak by sa zislo prist na ten sposob, ale my ich doma naozaj zjeme velmi rychlo takze zmiznu ani neviem ako a stale si susim dalsie a dalsie :)

    @michsamant kapary sa nedaju nahradit, maju svoju charakteristicku chut aj vonu, ale ak ich nezozenies vynechaj ich a myslim ze to bude aj tak v poriadku :)


  • ajuschka, 10. augusta 2011 o 12:56
    ja by som nahradila cesnakom, bez toho si ich ani neviem predstavit... :)


  • takina, 10. augusta 2011 o 13:00
    ja suším nakrájané, iba posolené na papieri v horúcovzdušnej trúbe naraz 3 plechy pri teplote 50-80 stupňov, pri troche otvorených dvierkach,trvá to trocha dlhšie, ja to robím na etapy-zapnem,po polhodine vypnem za nejakú hodinku zase zapnem.Keď sú vysušené tak akurát natlačím do pohára,zalejem olejom nech sú zakryté.V ľadničke vydržia aj rok.


  • nika60, 10. augusta 2011 o 13:42
    Výborné ukladám určite to vyskúšam


  • kimlo, 10. augusta 2011 o 14:08
    Netreba sterilizovať, len treba kvalitný olivový olej, treba aby boli úplne zaliate a skladovať v chladne..
    » varecha.pravda.sk/recepty/susene-paradajky-v-oleji/4850-r...


  • michsamant, 10. augusta 2011 o 14:45
    dakujem, niekedy vyskusam


  • naninka1, 11. augusta 2011 o 07:05
    Ja som to skušala pred 4 rokmi, zloženie som si prečítala v obchode na paradajkách. paradajky som sušila v sušičke-neposolené. Potom som dala do pohárov, pridala cesnak, bazalku, jeden platok cibule, soľ a oliv. olej, trošku balzamika a nemusia stáť v chladničke. Boli výborné.


  • xanadu1955, 11. augusta 2011 o 09:11
    Ďakujem za recept vyzerá výborne už s na ne teším keď si ich spravím a budem si na nich pochutnávať, chcela by som som sa opýtať, dá sa olej zo sušených paradajok opäť použiť na ďalšie sušené paradajky alebo sa musí použiť nový a tan z paradajok použiť na varenie, pre cenách kvalitného olivového oleja by bolo fajn keby sa dal spätne využiť na sušené paradajky ďakujem


  • takina, 11. augusta 2011 o 12:32
    keď tie paradajky poriadne natlačíme do pohára,oleja netreba tak veľa,za pár dní tie paradajky sa nasiaknú,budú úžasné,tej tekutiny ostane len minimum.


  • pumaamravec, 11. augusta 2011 o 13:00
    @xanadu1955 jasne mozes olivovy olej pouzit znova;) alebo ak si budes robit nejake jedlo, napriklad ja robievam taku misu ze je tam mozzarella, susene paradajky, olivy, prosciutto a toto vsetko sa ma pokvapkat nakoniec olivovym olejom, tak pouzijem ten zo susenych paradajok, takze ho urcite zuzitkujes;)


  • lucylee, 11. augusta 2011 o 13:10
    parada


  • mariaklara, 11. augusta 2011 o 21:18
    Super recept.


  • zirafninka1, 12. augusta 2011 o 20:02
    krasny recept...


  • nazarboncuk, 13. augusta 2011 o 11:21
    wauu super. sı sıkovna :)


  • klaura, 17. augusta 2011 o 08:02
    na tento receptík som čakala ... nikde som nenašla taký, čo by sa mi páčil ... a tento je super ďakujem :)


  • bambinko, 23. augusta 2011 o 07:16
    nevysusili :) skusam teraz tu tretiu fazu, tych 150C. Len neviem kolko (kontrolujem) a ci ich nechat tiez dobehnut tych 5 hodin ..


  • fatima30, 23. augusta 2011 o 10:38
    perfektne uzasne mnam


  • xanadu1955, 26. augusta 2011 o 10:38
    @pumaamravec ešte raz ďakujem za recept je úžasný a už som robila a to z 1 kg a už z nich nie je veľa takže mi neostalo na takú misu ako si spomínala ale mohla by si na ňu pridať recept iste by chutila lebo tie paradajky sú proste úžasné neviem sa ich dojesť
    @bambinko aj ja som ich ešte dosušovala na 150°C 10´a potom ešte nechala v rúre kým nevychladla a potom boli OK. Sú priam fantastické chystám sa robiť ďalšie takže ešte raz srdečná vďaka za božský recept


  • pumaamravec, 28. augusta 2011 o 23:53
    @xanadu1955 som veľmi rada, že vyšli a že ti chutia ;) Ja prave teraz susim tiez z kila lebo sme ich doma uz zase vsetky pojedli :D A co najskor sem teda pridam aj recept na tu misu;) A este raz dakujem za pochvalu ;)


  • marika554, 31. augusta 2011 o 19:47
    Vyzerajú nádherne.Ja som tento rok už sušila paradajky, no neviem či som ich málo sušila, lebo ked´som ich zaliala olov. olejom a dala do chladničky ,tak mi olej celkom zostal hustý.Neviem či som dala zlý olej, alebo čo.Ale vyskúšam tvoj recept.Páči sa mi a paradajky zbožňujeme.


  • pumaamravec, 31. augusta 2011 o 23:20
    @marika554 ked ti zhustol olej v chladnicke tak sa nic nestalo:) Napriklad aj na flasi mojho olivoveho oleja je napisane ze by mal byt skladovany pri izbovej teplote a pokial ho das do chladu je moznost ze stuhne, ale nic sa nestane, staci ked sa zase vrati na izbovu teplotu a bude ako predtym :)


  • vierag, 1. septembra 2011 o 21:41
    Receptu som sa potešila, len tá teplora rúry je as i trochu veľká. mne trochu po okrajoch zhoreli. Asi by som mala dať nižšiu teplotu. takže budem skúšať.


  • olinka12, 3. septembra 2011 o 14:09
    Varešky už aj idem zbierať paradajky tento rok máme v záhrade úžasnú úrodu toto vyskúšam aj ja recept ukladám do mojej KK


  • patkaflash, 3. októbra 2011 o 22:17
    Zbožňujem sušené paradajky, ale nikdy sa mi ich nepodarilo spraviť presne tak ako to robia Taliani. Pre tých lenivejších, našla som toto » www.ilgusto.sk/potraviny/konzervovane-produkty/paradaj...


    jeme ich k mäsu na miesto zemiakov


  • ivocka5, 27. februára 2012 o 11:44
    jej, super, našla som ďalšiu super prispievateľku na vareche:-))) a už si aj pridávam do svojej KK jeden recept za druhým :-) fakt skvelé (a zdravé) jedlá :-) tieto paradajky si určite urobím, videla som ich v DM, ale zdajú sa mi zbytočne drahé - cca 3,50 eur za malé sklo :-)
    no hneď mám krajší deň :-)))


  • marianne69, 8. apríla 2012 o 19:22
    ....mas krasne recepty @Miska ,koli bagetke sa idem pustit do Tvojich susenych paradajok,esteze som tie kapary minule hodila do kosika,teraz sa zidu.:-)


  • marianne69, 10. apríla 2012 o 17:09
    ...uz sa susia,sa tesiiim....


  • marianne69, 11. apríla 2012 o 14:47
    Uz sa z nich vytesujem:-) je to vlastne ten isty postup aj suroviny, koreniny ,ako mam ja pri mojich mesacnych paradajkach od Nigelly,len ja som ich nezalivala olivovym olejom a kaparami,zjedla som ich hned:-DD Takto vo flasi mi hadam vydrzia dlhsie,robila som z 1 kg.


  • gionima, 16. mája 2012 o 19:34
    moja svokra ich namaca najskor v octe a pridava aj cesnak a capary isto nesmu chybat!a my ich neuskladnujeme v chladnicke a vydrzia aj dlhsie len treba dat pozor,aby boli stale vsetky pod olejom.a som rada ze uz viem ako sa susia,lebo moja svokra robi len z kupovanych :)


  • marianne69, 1. augusta 2012 o 16:41




  • marianne69, 1. augusta 2012 o 16:45
    Tie kapary dávajú,tým sušeným paradajkám ohromnú chuť,sa ich dojesť neviem,idem sušiť na zimu,teraz u nás predávajú,také výborné mäsité,na sušenie ideálne...


  • marianne69, 1. augusta 2012 o 17:01
    ved som ten obrázok tam mala:-((


  • mikycko, 12. augusta 2012 o 13:28
    Som stoho unesena sušene paradajky zbožnujem a idem to vyskušat.Vdaka za baječny recepis. :-)


  • marijanka712, 15. augusta 2012 o 20:30
    @pumaamravec velmi dobrí návao na sušenie paradajok skusim aj podla teba doniesla som zo záhrady 8 kg presne také na sušenie podlhovasté, mäsité s malo jadrovou štruktúrou tak to skúsim už kečup som urobila a na šťavu bude neskoršie ... teraz dozrievajú ako na bežiacom páse . Tak skúsim tvoj fantastický recept potom ti dám vedieť ako to dopadlo.


  • notak, 18. augusta 2012 o 21:45
    Vynikajuci receptik :)


  • stella1, 20. augusta 2012 o 19:00
    neskúšal niekto takto sušiť a nakladať aj papriku ? Tiež by to mohlo byť zaujímavé


  • egreska, 2. septembra 2012 o 15:54
    práve robím...tááákto sa na ne teším :-)


  • egreska, 3. septembra 2012 o 17:19
    tak dnes dokončené,ochutnané...fantázia !!!


  • salinka, 5. septembra 2012 o 09:13
    Práve som ich zaliala olejom...sú naozaj výborné, ďakujem za recept.


  • janula1989, 25. februára 2013 o 15:19
    Musim uznat, co recept to perla.. neskutocne zaujimave, asi vyskusam vsetko :) Neverim, ze existuje clovek co ma 100percentne rovnake chute ako ja. A ja som teda labuznik a milovnik talianskej kuchyne ;D


  • safran, 14. júna 2013 o 10:48
    skvelý recept! my máme ešte nočný elektrický prúd 2x do dňa, to sa dá dobre využiť :-)


  • elixir, 14. júna 2013 o 10:52
    Perfektné.


  • angast, 14. júna 2013 o 12:49
    my máme aj denný prúd, ale dám ich radšej na slniečko.
    Perfektný recept , narobím plný sud.


  • paploska, 30. augusta 2013 o 15:21
    @Pumaamravec a neskúšala si ich aj sterilizovať? ja sa chystám sušiť na zimu a hľadám, niečo čo mi vydrží. :-) a tento recept vyzerá super


  • zuzananoskova, 30. augusta 2013 o 18:24
    Sušené paradajky milujeeeeem a tiež si ich doma pripravujem :-) Robím ich z podlhovastých paradajok a prekrojím ich na polovicu, nesolím, necukrím, zbožňujem prirodzenú chuť paradajok. Suším ich na striedačku na 75 a 50°C cez noc, cca 12 hodín, niekedy aj dlhšie, podľa veľkosti. Mám v pláne kúpiť si sušičku :-)


  • paploska, 1. septembra 2013 o 21:52
    @zuzananoskova zuzana a ako ich prosím ťa sterilizuješ? chystám sa ich robiť mám skvelé paradajky, ale nie len na 2 týždne :-) ďakujem za rýchle info


  • zizazi, 6. februára 2014 o 12:33
    fantastické, škoda, že ich neviem uchovať dlhšie, za jedno preto lebo sa hned zjedia a tiež skúšala som sterilizovať a pokazili sa mi


  • danja301, 15. marca 2014 o 08:53
    ja som ich v lete robila podla tohoto receptu ,normalne som ich zasterilizovala a papame ich celu zimu ,vlastne uz ostala len jedna flasticka....:( su vynikajuce.....


  • tiginko, 15. marca 2014 o 09:54
    vďaka @danja301 za pripomenutie, veď som zabudla aj ja tento recept pochváliť. V lete som ich robila niekoľkokrát, oni nejakú dobu vudržia v chladničke, ale nie dlho, predsa to nie sú úplne vysušené paradajky a preto majú tendenciu skysnúť, veru aj to sa mi stalo. Sterilizovať som zatiaľ neskúšala, ale určite to stojí za to, lebo sú naozaj výborné. Viac nám chutia ako klasické sušené paradajky


  • dolyna, 8. mája 2014 o 17:50
    Určite sú vynikajúce ale doteraz som z dôvodu uchovania vitamínov, paradajky sušila pri teplote okolo 50 °C a 55 °C. Na juhu ich sušia osolené morskou soľou na priamom slnku, čiže tiež nie pri vysokej teplote. Tieto paradajky sú úplne suché, ale vláčne. Na návode na prípravu je uvedené. 150g sušených rajčín namočíme do 1 l teplej vody a 0,2 l octu. Po 30 minútach sa paradajky scedia.
    Ja ich rozmixujem, pridám cca 100g postrúhaného parmezánu, cca 5 strúčikov cesnaku a extra panenský olej v množstve, aby vznikla pasta. Je to vlastne paradajkové pesto na cestoviny, na hrianky a pod.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist