Sušené paradajky (fotorecept)

Autor receptu: pumaamravec

Sušené paradajky sú väčšinou dosť obľúbené a aj ja ich zbožňujem, preto si robím zásoby doma pomocou rúry. Tu je moja metóda. :)

10 minút
príprava
600 minút
na 180-220 °C

Suroviny

Postup

  1. Paradajky si umyjeme, každú rozrežeme na 6 častí a poukladáme šupkou dole na plech vyložený papierom na pečenie.
  2. Pokvapkáme ich olivovým olejom.
  3. Osolíme, ocukríme a posypeme oreganom. Rozohrejeme si rúru na 180°C a strčíme ich tam. Teplotu zvýšime na 220°C. Keď rúra túto teplotu dosiahne, necháme paradajky v zapnutej rúre 10-12 minút. Vypneme rúru a 4-5 hodín neotvárame dvierka a necháme pôsobiť teplo. Po 4-5 hodinách (plechy si môžeme vytiahnuť a skontrolovať stav siušenia a potom vrátiť späť do rúry) si opäť zapneme rúru, nadstavíme na 220°C, zase necháme 10 minút pôsibiť naplno a opäť vypneme. Minimálne ďalších 4-5 hodín neotvárame rúru.
  4. Po skončení celej procedúry by mali paradajky vyzerať takto.
  5. Teraz si paradajky dáme do pohárov, pridáme kapary a sušenú bazalku, zalejeme olivovým olejom, najlepšie extra virgin olivovým olejom. V chladničke nám takto pripravené paradajky vydržia 2-3 týždne. Ale u nás doma vydržia maximálne pár dní. :D Tieto paradajky sušievam väčšinou cez noc. Okolo 19:00 ich dávam do rúry, o polnoci trúbu zase rozpálim a ráno si už pochutnávam na sušených paradajkách:) Mám rúru kde sa mestia 3 plechy naraz, ale pouzivam len 2. Každá rúra je však iná a preto si to prispôsobte podľa vašich skúseností. Ak viete, že by rúra dokázala usušiť aj 3 plechy naraz, spravte 3;) Pokiaľ by sa Vám predsalen jeden nevysušil dostatočne zapnite rúru ešte raz, ale vtedy už na maximálne 150°C a kontrolujte. Mimochodom prepáčte za ten na polovicu plný pohár na fotkách, ale nejak som nevydržala neodjedať. :D