Šošovicová polievka
Šošovicová polievka

Šošovicová s údenými kosťami na zahriatie

mysiacik - fotkamysiacik, 15. novembra 2017
Šošovicová s údenými kosťami na zahriatie
Foto: mysiacik
15
porcií

Suroviny

1 kg
3 ks
6 ks
4 PL
3 PL
250 ml (30 %)
750 g (bravčový chvost)




Postup

  1. 1

    Šošovicu si namočíme do vody deň vopred a dáme do chladničky, ak by ste aj zabudli namočiť, nič sa nedeje, namočíte ráno a pred obedom môžte variť :)

  2. 2

    Napučanú šošovicu zlejeme, opláchneme a dáme do hrnca, ja som varila vo veľkom 6 litrovom. Zalejeme vodou, pridáme bobkáč, soľ, korenie a ocot. Necháme zovrieť a pridáme kosti.

  3. 3

    Takto necháme variť, až kým nie je šošovica hotová, pridáme na drobno nakrájané ošúpané zemiaky, tie uvaríme, mäsko z polievky vytiahneme a v malom hrnčeku si z múky a oleja spravíme zásmažku, tú zriedime s mliekom a zahustíme :) nakoniec zjemníme smotanou a necháme prevrieť :) Kosti si buď nasekáme na menšie, alebo mäso z nich oberieme... kto ako má rád

Diskusia k receptu

marta23
Aj ja som predtým šošovicu namáčala cez noc do vody. Ale upozornili ma kolegyne v práci, že to nie je treba. A naozaj, vyskúšajte variť šošovicu bez namáčania.
jozka2
Polievocka urcite fajna,prave sa chystam zajtra robit.Chcem to aspon z casti robit podla @ sovka s tou pomletou klobasou,neviem ako sa podari,dufam,ze stravnici pochvalia.
Suhlasim s tebou @ Marta23,ze nie je potrebne mocit sosovicu cez noc.Ked deti boli male tak sosov.a fazul.polievky boli casto,nechceli jest hov.ani kuraciu.
Mam vyskusane,ale ak sa namoci rano na 2-3 hod.pred varenimje vynikajuca.Uvari sa rovnomerne,ona totiz potrebuje dostat tekutinu pred varenim do seba.Diky za recept.
haji
Čočku propláchnu a nechám tak půl hodiny postát ve vodě. Víc není potřeba. Alespoň mně to tak vychází. Smetanu jsem ještě nedávala, vyzkouším podle tebe @Mysiacik. Chutné foto!!
mijaita
@Haji smetana je v tom vynikající, neváhej ani minutu! Já preferuju smetanu hutnou, hustou, netucnou Gran Cucinu, ale jakákoliv je fantastická! Čočku nemáčím, nebo jen tak těch půl hodiny, většinou používám drobnozrnnou a ta se nevaří dlouho.
luss44
ja to varím naopak, najprv dám variť údené, pred dovarením pridám šošovicu a zemiaky, namočená nepotrebuje dlho variť. A ocot až po dovarení a vypnutí. Máme túto polievku veľmi radi, robím tak aj fazuľovú.
arnilka
túto polievku robím ako @Mysiacik. šošovicu namáčam a oplachujem z iného dôvodu, ako preto, že šošovica napučí a skôr zmäkne, ale preto, že sa tým vyplavia látky, ktoré nafukujú, podobne ako pri fazuľovej polievke.
krásny recept :-)
1x frezia
izabella929
Sošovicová s údeným je veľmi chutná..keď nemám údené, stačí kúsok údenej klobásky a hneď je tá chuť inakšia.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia