SOS müsli tyčinky nielen pre moletky

harnovaeva1948Harnovaeva1948, 68 ročná žena, Levice, 9. decembra 2009 23:24
Ďalšie jej recepty »

SOS (musli) tyčinky nielen pre moletky na vianočné dni. Aj tí, ktorí sa snažia nepribrať alebo si strážia hladinu cholesterolu či triglyceridov si radi pochutia na niečom, čo im neublíži.

30 min
na 150-160 °C

Suroviny

400 g
2 dcl
340 g
5 lyžíc
1 balíček
1 balíček
1/2 hrnček
1/2 hrnček
2 lyžice
1 balíček

Postup prípravy

  1. 1

    Z nesladeného kondenzovaného mlieka, rozomletého ľanového semena, namočených hrozienok a ostatných potravín urobíme hmotu, ktorú dáme na plech s papierom. Pečiem 30 minút pri 150 až 160 st. C Za tepla krájame tyčinky. Aby som hmotu na plechu dala do súmernej rovnomernej polohy, prichystala som si ešte jeden papier, ktorý som dala na vrch hmoty a valčekom na cesto hmotu pred pečením vyrovnala. Čo mi valček vytlačil bolo akurát na vyrovnanie kútov na plechu.

  2. 2

    Niečo o potravinách, ktoré aj znižujú celkový i zlý chlesterol - LDL a zvyšujú dobrý cholesterol - HDL: Ľanové semeno: je dobrá vláknina, ale ak chceme to najlepšie, čo v ňom je (kvalitné bielkoviny, tuky - omega 3, železo, horčík, draslík, treba si ho zomlieť na kávovom mlynčeku. Denná dávka 2 až 4 čajové lyžičky môže byť vo forme zákuskov. Omega 3 sú nenásytené mastné kyseliny, ktoré nám nezvyšujú cholesterol ani hmotnosť, ale slúžia ako stavebný materiál.

  3. 3

    Slnečnicové semienká nám dávajú E vitamín a taktiež znižujú LDL a celkový cholesterol. Je to potravina pre činnosť srdca a mozgu. Tekvicové jadierka nám pomáhajú v boji proti ateroskleróze, dodajú nám bielkovinu, zinok, meď, vitamín K. Vlašské orechy, mandle znižujú cholesterol celková i LDL a zvyšujú hladinu HDL. Ak skonzumujeme denne za hrsť orechov, určite nám menej hrozí, že sa nám upchá cieva.

  4. 4

    Vločky ako bielkovina by nemala chýbať na našom jedálnom lístku. Pomáha znižovať našu hmotnosť i cholesterol. Hrozienka sú prirodzene sladké (fruktóza - inzulín nejde tak hore) a majú veľa vitamínov a minerálií. Med. Sladíme nie prázdnymi kalóriami, ktoré cukor dáva, ale keď už sladké, tak so sarachidami si dodajme aj minerálie, včelie enzým a prírodné arómy.

ohodnoť recept:
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist