Pečené zdravé kuracie stehienka

majtika - fotkamajtika, 12. septembra 2014
Pečené zdravé kuracie stehienka
Foto: majtika

Tento recept som si naplácala dnes v piatok, len tak na rýchlo. Je to známa kuracinka pečená na zeleninke...veľmi rýchle a jednoduché na prípravu, Zobraziť celý popisTento recept som si naplácala dnes v piatok, len tak na rýchlo. Je to známa kuracinka pečená na zeleninke...veľmi rýchle a jednoduché na prípravu, i keď samotné pečenie trvá hodinu a štvrť. Po upečení pokvapkať citrónovou šťavou a citrónové plátky použiť, len ako ozdobu..:D Dobrú chuť prajem.

4
porcie
20 minút
príprava
45+30 minút
na 200-180 °C

Suroviny

4 ks
4 ks
3 ks
1 ks
1 ks
6 - 8 ks
1 ks
4 strúčiky
1 ks
na ozdobu na vymastenie plechu
1 ks




Postup

  1. 1

    Najprv dáme variť zemiaky v šupke v posolenej vode asi na 10 - 15 minút, len tak do polomeka. To pre istotu, aby sa pri pečení nestalo, že ostanú surové. Potom si poriadne umyjeme kuracie stehná (je možné použiť aj celé kura), očistíme si koreňovú zeleninu a tú nakrájame na také väčšie kusy. Povarené zemiaky nakrojíme na mesiačiky, tak ako keď zvyknete opekať zemiaky v šupke. Predhrejeme si elektrickú rúru na 200`C, omastíme si väčší a hlboký pekáč masťou, alebo rastlinným olejom, poukladáme naň zemiaky (trocha posoliť, pokmínovať), na ne položíme kuracie stehná, alebo rozštvrtené celé kura, ktoré pred tým poriadne osolíme. Na to voľne pohodíme pokrájanú zeleninu...Cesnakové strúčiky som nakrájala a cibuľu tiež. Okorenila, opaprikovala a pokmínovala (len mäso) a na vrch mäsa som dala za lyžičku masla. Zelenú vňať zo zeleru som dala na vrch, len na chuť. Pekáč som prikryla druhým pekáčom, kto nemá, môže použiť alobal a poprepichovať ho vidličkou. Vložiť do rúry na 45 minút na 200`C. Po každých 15 minútach kontrolovať a trocha podliať vodou. Po 45 min. odkryť a nechať dopiecť z vrchu, aby bola kôrka do zlatista. Ja som dopekala ešte asi 30 minút a znížila som teplotu na 180`C.

  2. 2

    Odporúčanie: Koreňovú zeleninu nesoliť a ani nekoreniť, ja mám rada jej prirodzenú chuť a vôňu. Mäso a zemiaky pri pečení pustia šťavu, ktorá bude ochutená dosť na to, aby sa zelenina ochucovať nemusela.

Diskusia k receptu

jozka2
Vyzera to velmi dobre,ale tie citronove platky by som piekla spolu s maskom,pecene su vynikajuce,skus na buduce ich piect.
radost
@Majtika
ja si myslím-ked sa urobí mäsko domäkka..urobia sa aj zemiačky..nemusíš predvárať..chuť zemiakov varených v šupke a očistených surových-je určite iná..
šikovné,chutné jedlo v jednej nádobe..vlastne-robí sa samo..:-)
/okrem tej prípravy..samozrejme../
majtika
S cim citronom je pravda, moze sa dat zapiect, len som ho nevedela najst, kde mi ho moj manzilek schoval, ked som dosla s nakupom..:D Tak som aspon po dovareni pokvapkala citronovou stavou. No, ja zemiaky pre istotu jemne predvarim...uz sa mi par krat stalo, ze sa nedopiekli, ale suhlasim, ze by to nebol problem. Peciem vyhradne v supke...maju lepsiu chut. Zeleninku mozete doplnit akukolvek, napr. brokolicu, alebo karfio. To je asi na kazdom zvlast. Moj syn, co je, ako vrabec, doslova vylizal tanier. Ma sokoval. A ano...ZDRAVE pre tu zeleninu...moze sa pouzit miesto masti, ci rastlinneho oleja, olivovy olej...moze sa dat miesto kurata, ryba...ale to sa bude pripravovat asi menej. Je kopec variacii, ako to vylepsit. A pre fajšmekrov by som odporučila aj platky slaninky...len na chut....:D
jozka2
este,ked mozem dodat,pekac vobec nemesis mastit pred pecenimstaci hned podliat troche vodou alebo vyvarom,aj tak potom podlievas urob to hned a usetris mast,voda pri odkryti a dopekani sa zredukuje a podlej len trosku,zeleninka a masko pusti stavy dost pri peceni.
afataga
pekny rcp, ja robim tak, ze radsej podobne veci peciem dlhsie pri tych napr. 180° alebo 170° a ked uz je vsetko makke, tak odokryjem a zvysim teplotu, popr. zapnem gril, aby sa to rychlo zapieklo zvrchu
stanislavsestak
Vieš, že keď nemáš čo povedať, je lepšie mlčať, pretože v opačnom prípade môžeš zo seba urobiť blbca?
kakao
@stanislavsestak : Aj ja poznám podobné výrazy, ale nepoužívam ich na verejnosti, pretože si na rozdiel od teba nemyslím, že tým niekoho ohúrim. :-) Ak podobné slovo započuješ od niekoho v okolí, spýtaj sa na jeho význam nejakého dospeláka — nebudeš totiž riskovať, že budeš za hulváta. :-)
1x kakao
kakao
@stanislavsestak : Pardon, podľa tvojho správania na tomto portáli súdim, že hulvát aj si, keďže sa tu do autorky receptu (ale aj do iných) navážaš. Zatiaľ však preukazuješ inteligenciu hojdacieho koníka.
1x kakao
ochino
Zdravím Majtika
Určite je to zdravé, hlavne keď zoženieme zdravé ingredienty zo zdravej domácej produkcie...
/to asi v Chorvátsku u Šestákech nemajú.../
Ale ani si neviem spomenúť či sme to niekedy doma
robili takto so zeleninou,takže to určite vyskúšam.
Prajem pekný deň a tiež chuť do tvorenia nových receptov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia