Pečené zdravé kuracie stehienka

Autor receptu: majtika

Tento recept som si naplácala dnes v piatok, len tak na rýchlo. Je to známa kuracinka pečená na zeleninke...veľmi rýchle a jednoduché na prípravu, i keď samotné pečenie trvá hodinu a štvrť. Po upečení pokvapkať citrónovou šťavou a citrónové plátky použiť, len ako ozdobu..:D Dobrú chuť prajem.

4
porcie
20 minút
príprava
45+30 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv dáme variť zemiaky v šupke v posolenej vode asi na 10 - 15 minút, len tak do polomeka. To pre istotu, aby sa pri pečení nestalo, že ostanú surové. Potom si poriadne umyjeme kuracie stehná (je možné použiť aj celé kura), očistíme si koreňovú zeleninu a tú nakrájame na také väčšie kusy. Povarené zemiaky nakrojíme na mesiačiky, tak ako keď zvyknete opekať zemiaky v šupke. Predhrejeme si elektrickú rúru na 200`C, omastíme si väčší a hlboký pekáč masťou, alebo rastlinným olejom, poukladáme naň zemiaky (trocha posoliť, pokmínovať), na ne položíme kuracie stehná, alebo rozštvrtené celé kura, ktoré pred tým poriadne osolíme. Na to voľne pohodíme pokrájanú zeleninu...Cesnakové strúčiky som nakrájala a cibuľu tiež. Okorenila, opaprikovala a pokmínovala (len mäso) a na vrch mäsa som dala za lyžičku masla. Zelenú vňať zo zeleru som dala na vrch, len na chuť. Pekáč som prikryla druhým pekáčom, kto nemá, môže použiť alobal a poprepichovať ho vidličkou. Vložiť do rúry na 45 minút na 200`C. Po každých 15 minútach kontrolovať a trocha podliať vodou. Po 45 min. odkryť a nechať dopiecť z vrchu, aby bola kôrka do zlatista. Ja som dopekala ešte asi 30 minút a znížila som teplotu na 180`C.
  2. Odporúčanie: Koreňovú zeleninu nesoliť a ani nekoreniť, ja mám rada jej prirodzenú chuť a vôňu. Mäso a zemiaky pri pečení pustia šťavu, ktorá bude ochutená dosť na to, aby sa zelenina ochucovať nemusela.