Paradajkové pyré pečené v rúre - zaváranina fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 11. augusta 2015
Paradajkové pyré pečené v rúre - zaváranina (fotorecept)
Foto: dvorka

Minulý rok som pridala na Varechu recept na varené pyré na šporáku ktoré som sa chystala znova spraviť, ale pred pár dňami som sa Zobraziť celý popisMinulý rok som pridala na Varechu recept na varené pyré na šporáku ktoré som sa chystala znova spraviť, ale pred pár dňami som sa od známych dozvedela nový recept na ekonomickejšie a chutnejšie pyré spracovávané v rúre. Je takmer bezpracné a ušetrilo mi kopec času. Síce som robila len z mála paradajok, ale musela som vyskúšať či bude stáť za to. A stojí ☺

10 minút
príprava
60 minút
na 250 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Neuvádzam množstvo, nakoľko pyré si urobí každý podľa chuti a množstva paradajok. Ja som robila z kila a pol - prvých paradajok ktoré mi na záhrade dozreli aby som recept vyskúšala. Najskôr som si zapla rúru na 250 °C pečenie zhora zdola. Umyté paradajky zbavené nepekných tvrdých častí som si nakrájala na kríž pol centimetra k spodku, aby sa mi roztvorili. Uložila som ich do misy ktorú som jemne potrela olejom.

    Paradajkové pyré pečené v rúre - zaváranina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do stredu každej paradajky som dala štipku soli.

    Paradajkové pyré pečené v rúre - zaváranina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Paradajky som okorenila zomletým korením štyroch farieb a pridala som natrhané kúsky lístkov čerstvej bazalky. Tento krok je podľa mojej chuti a korenie si každý môže vybrať aké má v pyré rád. Misu som vložila do vyhriatej rúry a piekla hodinu.

    Paradajkové pyré pečené v rúre - zaváranina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V polčase som paradajky premiešala - prvý a posledný krát počas pečenia. Takto sa mi vyvarili za hodinu. Vo vypnutej ale horúcej rúre som ich nechala dôjsť asi 20 minút.

    Paradajkové pyré pečené v rúre - zaváranina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečené paradajky som si preliala do vyššieho kastróla kde som ich rozmixovala.

    Paradajkové pyré pečené v rúre - zaváranina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prepasírovala cez sito. Ostali len semienka a šupky.

    Paradajkové pyré pečené v rúre - zaváranina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pyré som dala prevrieť, aby som ho vriace preliala do fľaštičiek.

    Paradajkové pyré pečené v rúre - zaváranina (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Získala som síce len jeden a pol 3 decových fľašiek, ale naozaj chutného a skoro bezpracne spracovaného pyré. Ešte som fľašky dala do hrnca s vodou a 20 minút som nechala sterilizovať.

    Paradajkové pyré pečené v rúre - zaváranina (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uložila som do mikrovlnky kde samozrejme bez zapnutia fľašky oddychovali a pomaly chladli. Ráno som označila a dnes sa teším na nové spracovanie paradajok väčšieho množstva, ktoré ma už na záhrade čakajú.

    Paradajkové pyré pečené v rúre - zaváranina (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

amelie
zase niečo nové, paradajok je dosť, vyskúšam, v zime uvidím, ako som to zvládla:-)) ja sterilizujem všetko v rúre: do hlbšieho pekáča nalejem vodu, poukladám poháre so zaváraninou tak, aby sa nedotýkali, nastavím na 90 stpňov a keď zasvieti kontrolka, nastavím pípací fackelmann na 20 minút. takže recept ide do KK a má *****
jozka2
Dvorka,dobry napad.chcem sa spytat ci tuto pastu pouzivas namiesto paradaj.pretlaku?
dvorka
@jozka2 odpoveď znie: áno aj. Pyré dávam hlavne na pizzu, do slaných koláčov, ale aj do omáčky alebo paradajkovej polievky.
buchtabuchta
Toto je výborný postup. Ja už dávno robím všetky lekváre v rúre. Je to jednoduché, nič nevykypí, neprihorí, a keď je ovocie mäkké a odparené, pomixujem ak treba, pridám cukor, hotovka. Dobre, že si to pridala, nech sa kuchárinky učia. Aj sterilizáciu v rúre doporučujem, zvlášť, keď máte viac pohárov.
jozka2
vdaka dvorka.Zaiste to ma siroke moznosti pouzitia.
luda4
Dvorka, senzačný recept. Paradajok je dosť,tak určite urobím. Vďaka za recept.
kukulienka71
Super recept. Myslím, že použijem svoj najväčší a najhlbší plech. Pyré bude mať iste výbornú chuť po pečených paradajkách. Vďaka, @dvorka , 5*, KK
finczi
Takéto spracovanie sa mi veľmi páči! KK 5*
dvorka
Ďakujem za kladné odozvy. Tiež som bola prekvapená že takto sa dá robiť aj pyré. Džemy som už v rúre robila a osvedčili sa mi. No zeleninu - paradajky som robila prvý krát.
heluienka
Treba aj sterilizovat, ved ked sa naleje horuce malo by stacit ci nie?
dvorka
Ja som tentokrát aj sterilizovala. Minulý rok sa mi jedna fľaška nechytila tak som neriskovala.
evanaaa
Tiež som už piekla v rúre ovocie, možno sa pustím aj do pretlaku, ale paradajky si zbavím najprv šupky, pokrájam nadrobno ( alebo pomeliem) a tak ich budem piecť, bez mixovania a pasírovania, bude to taký paradajkový polotovar, nie pyré. Výhoda je jasná, už spomenutá - nemusím pri tom stáť a miešať do úmoru. Vďaka, @dvorka za recept. Možno nebude treba ani sterilizovať, keď sa to dobre prepečie (ako to ovocie....).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia