Paradajkové pyré pečené v rúre - zaváranina (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Minulý rok som pridala na Varechu recept na varené pyré na šporáku ktoré som sa chystala znova spraviť, ale pred pár dňami som sa od známych dozvedela nový recept na ekonomickejšie a chutnejšie pyré spracovávané v rúre. Je takmer bezpracné a ušetrilo mi kopec času. Síce som robila len z mála paradajok, ale musela som vyskúšať či bude stáť za to. A stojí ☺

10 minút
príprava
60 minút
na 250 °C

Postup

  1. Neuvádzam množstvo, nakoľko pyré si urobí každý podľa chuti a množstva paradajok. Ja som robila z kila a pol - prvých paradajok ktoré mi na záhrade dozreli aby som recept vyskúšala. Najskôr som si zapla rúru na 250 °C pečenie zhora zdola. Umyté paradajky zbavené nepekných tvrdých častí som si nakrájala na kríž pol centimetra k spodku, aby sa mi roztvorili. Uložila som ich do misy ktorú som jemne potrela olejom.
  2. Do stredu každej paradajky som dala štipku soli.
  3. Paradajky som okorenila zomletým korením štyroch farieb a pridala som natrhané kúsky lístkov čerstvej bazalky. Tento krok je podľa mojej chuti a korenie si každý môže vybrať aké má v pyré rád. Misu som vložila do vyhriatej rúry a piekla hodinu.
  4. V polčase som paradajky premiešala - prvý a posledný krát počas pečenia. Takto sa mi vyvarili za hodinu. Vo vypnutej ale horúcej rúre som ich nechala dôjsť asi 20 minút.
  5. Pečené paradajky som si preliala do vyššieho kastróla kde som ich rozmixovala.
  6. Prepasírovala cez sito. Ostali len semienka a šupky.
  7. Pyré som dala prevrieť, aby som ho vriace preliala do fľaštičiek.
  8. Získala som síce len jeden a pol 3 decových fľašiek, ale naozaj chutného a skoro bezpracne spracovaného pyré. Ešte som fľašky dala do hrnca s vodou a 20 minút som nechala sterilizovať.
  9. Uložila som do mikrovlnky kde samozrejme bez zapnutia fľašky oddychovali a pomaly chladli. Ráno som označila a dnes sa teším na nové spracovanie paradajok väčšieho množstva, ktoré ma už na záhrade čakajú.