Orechové trojuholníčky fotorecept

renica - bez fotkyrenica, 4. októbra 2014
Orechové trojuholníčky (fotorecept)
Foto: renica

Tento recept mám od mojej babky. A keďže práve teraz sa orechy zbierajú v plnom prúde, rozhodla som sa oň podeliť. Trošku pripomínajú bratislavské Zobraziť celý popisTento recept mám od mojej babky. A keďže práve teraz sa orechy zbierajú v plnom prúde, rozhodla som sa oň podeliť. Trošku pripomínajú bratislavské rožky, ale toto cesto je krehké a možno aj práve preto, všetkým tak veľmi chutia. Robievam ich väčšinou na Vianoce alebo Veľkú noc. Dokonca som si ich piekla na svadbu a len sa tak po nich zaprášilo...

90 minút
príprava
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
300 g
30 g
1 ČL
1 ks
4 PL
Plnka:
300 g
300 g
3 ks (vyšľahaný sneh)
3 ks (na potretie)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Navážime si múku,maslo,práškový cukor a pridáme k nim kvások,ktorý sme si pripravili z droždia,mlieka a kryštálového cukru.

    Orechové trojuholníčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme hladké cesto,ktoré si rozdelíme na dve polovice.Je lepšie ho dať na 15-20 minút do chladničky,aby sa s ním lepšie pracovalo.

    Orechové trojuholníčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa cesto chladí,spravíme si plnku z orechov,cukru,citrónovej kôry a vyšľahaných bielok.Žĺtka z vajíčok nevyhadzujeme. Odložíme si ich nabok.Budeme ich ešte potrebovať.

    Orechové trojuholníčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotová plnka je taká hustejšia,aby nám počas pečenia veľmi nevytiekla.

    Orechové trojuholníčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zoberieme si polku cesta,vyvaľkáme na cca 2mm a prerežeme na polovicu.

    Orechové trojuholníčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na jednu polovicu rozotrieme alebo lepšie povedané rozpatláme polovicu plnky.Ide to trocha tažšie,keďže plnka je hustá.Takže treba trocha trpezlivosti :)

    Orechové trojuholníčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pomocou valčeka prikryjeme plnku druhou polkou cesta a vrch potrieme žĺtkom.

    Orechové trojuholníčky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A cesto narežeme na trojuholníčky...

    Orechové trojuholníčky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Trojuholníky poukladáme na plech, posypeme posekanými orechami a dáme piecť. Presne to isté spravíme aj s druhou polovicou cesta a plnky.

    Orechové trojuholníčky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pečieme do zlatohneda na 170 stupňov 15-20 minút.Pri pečení trošičku plnky vytečie von,ale tak to má byť.Nemusíte sa bať,že vytečie celá :) Takto vyzerajú po upečení.

    Orechové trojuholníčky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zvyknem robiť aj verziu s makovou plnkou. Len orechy v plnke nahradím mletým makom,odoberiem z cukru 3PL a nahradím ich 4-5 PL slivkového alebo marhuľového lekváru.

Diskusia k receptu

ubka
Perfektné, nenáročné a nepochybne chutné koláčiky.
používateľ nemá avatar
123
123
nooo... krásne, určite stojí za to upiecť ich na Vianoce... vyzerajú na to, že ak sa rýchlo nezjedia, vydržia nejaký ten čas.../a hladká múka by sa mohla dať bez problémov nahradiť bezlepkovou.../
luss44
Vyzerajú úžasne! Orechy zbožňujem, tak ukladám na vyskúšanie.
renica
Noooo mne vydržali v uzavretej plastovej nádobe 10 dní určite.A ak sa šupnú do chladničky,alebo na Vianoce na balkón,vzdržia aj dlhšie :)
afataga
no aky super napad, netreba sa s rozkami jedovat :-)
babicka
Zaujímavý receptík a stojí za vyskúšanie.Už aj ukladám do KK!
zdenkas
Super receptík. Ukladám a vyskúšam.Ďakujem:-)))
svedka
Super napad,krasne :) Dalsi recept,co vo mne evokuje vianocne :))))
zdenka1009
@renica , včera som piekla orechové pečivo a musím napísať, že veľmi jednoduchý, rýchly a výborný recept...nerobila som ich naposledy a nečakala ani na vianoce, nevydržia ani tri dni...ďakujem :-)
lailuska
Supéééér! Máme 40.-te výročie sobáša, idem upiecť.
pivonka
@Renica , naozaj iba 30g práškového cukru? Práve ich idem piecť a ten cukor sa mi nezdá.
pivonka
Spätná väzba zatiaľ žiadna, ale pre varecháčky, ktoré po tomto recepte siahnu, napíšem svoju skúsenosť.
V rozpise na cesto je preklep, pri položke "práškový cukor" zrejme chýba nula. To sa stáva.
V celom mojom dlhom živote som sa s takýmto cestom nestretla. Ani krehké, ani kysnuté. Pripomína mi to rozprávku, kde pán prikáže dievčine prísť do kaštieľa ani v noci, ani vo dne, ani peši, ani koňmo, ani oblečená, ani nahá... Bola som zaskočená a a tak som urobila trojuholníčky z polovičnej dávky. A dobre som urobila. Cesto bolo dosť mäkké. Možno malo byť dlhšie v chladničke. Rozvaľkalo sa mi pekne na veľký plát, ale mala som obavy, či ho preložím na orechovú plnku. Podarilo sa, ale problém nastal pri krájaní. Neviem, čím to krájala @Renica , že to má také pekné, ale mne sa nedarilo. Nôž som musela stále umývať, lebo sa mi cesto naňho lepilo. Bola to riadna prplačka a práve vtedy som bola rada, že robím iba z polovičnej dávky. Trojuholníčky pri pečení pekne narástli, takže sa môžu krájať malé (ak sa dá). Po upečení sa situácia zmenila na pozitívnu, lebo trojuholníčky sú veľmi chutné. Mám plno receptov na krehké cesto a tiež plno receptov na kysnuté cesto, ale toto je zasa iná chuť, zasa niečo medzi tým. Povrchu som nesladila, sladké sú až dosť. Kto má rád orechové (ako ja), príde si na svoje.
redakcia
@pivonka , skusime napisat e-mail priamo autorke receptu a zistit informaciu ohladne mnozstva cukru.
renica
@pivonka , áno,množstvo cukru v ceste je správne.Je tam len toľko,aby vykysol kvások.Cesto nemá byť sladké. Plnka samotná je sladká dosť. Cesto som krájala nožom,nikdy som nemala problém,že by sa veľmi lepilo.Ale súhlasím,že pri prekladaní cesta,to chce pevne nervy,je mäkké a krehké.Som rada,že napriek všetkému nakoniec chutili...
pivonka
@renica , ďakujem za informáciu. Druhý pokus bude isto úspešnejší a áno, chutili.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia