Orechové trojuholníčky (fotorecept)
Autor receptu: renica
Tento recept mám od mojej babky. A keďže práve teraz sa orechy zbierajú v plnom
prúde,
rozhodla som sa oň podeliť. Trošku pripomínajú bratislavské rožky, ale toto cesto je
krehké a možno aj práve preto, všetkým tak veľmi chutia. Robievam ich väčšinou na
Vianoce alebo Veľkú noc. Dokonca som si ich piekla na svadbu a
len sa tak po nich zaprášilo...
90 minút príprava |
15-20 minút na 170 °C |
Postup
- Navážime si múku,maslo,práškový cukor a pridáme k nim kvások,ktorý sme si pripravili z droždia,mlieka a kryštálového cukru.
- Vypracujeme hladké cesto,ktoré si rozdelíme na dve polovice.Je lepšie ho dať na 15-20 minút do chladničky,aby sa s ním lepšie pracovalo.
- Kým sa cesto chladí,spravíme si plnku z orechov,cukru,citrónovej kôry a vyšľahaných bielok.Žĺtka z vajíčok nevyhadzujeme. Odložíme si ich nabok.Budeme ich ešte potrebovať.
- Hotová plnka je taká hustejšia,aby nám počas pečenia veľmi nevytiekla.
- Zoberieme si polku cesta,vyvaľkáme na cca 2mm a prerežeme na polovicu.
- Na jednu polovicu rozotrieme alebo lepšie povedané rozpatláme polovicu plnky.Ide to trocha tažšie,keďže plnka je hustá.Takže treba trocha trpezlivosti :)
- Pomocou valčeka prikryjeme plnku druhou polkou cesta a vrch potrieme žĺtkom.
- A cesto narežeme na trojuholníčky...
- Trojuholníky poukladáme na plech, posypeme posekanými orechami a dáme piecť. Presne to isté spravíme aj s druhou polovicou cesta a plnky.
- Pečieme do zlatohneda na 170 stupňov 15-20 minút.Pri pečení trošičku plnky vytečie von,ale tak to má byť.Nemusíte sa bať,že vytečie celá :)
Takto vyzerajú po upečení.
- Zvyknem robiť aj verziu s makovou plnkou. Len orechy v plnke nahradím mletým makom,odoberiem z cukru 3PL a nahradím ich 4-5 PL slivkového alebo marhuľového lekváru.