Orechové trojuholníčky (fotorecept)

Autor receptu: renica

Tento recept mám od mojej babky. A keďže práve teraz sa orechy zbierajú v plnom prúde, rozhodla som sa oň podeliť. Trošku pripomínajú bratislavské rožky, ale toto cesto je krehké a možno aj práve preto, všetkým tak veľmi chutia. Robievam ich väčšinou na Vianoce alebo Veľkú noc. Dokonca som si ich piekla na svadbu a len sa tak po nich zaprášilo...

90 minút
príprava
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Navážime si múku,maslo,práškový cukor a pridáme k nim kvások,ktorý sme si pripravili z droždia,mlieka a kryštálového cukru.
  2. Vypracujeme hladké cesto,ktoré si rozdelíme na dve polovice.Je lepšie ho dať na 15-20 minút do chladničky,aby sa s ním lepšie pracovalo.
  3. Kým sa cesto chladí,spravíme si plnku z orechov,cukru,citrónovej kôry a vyšľahaných bielok.Žĺtka z vajíčok nevyhadzujeme. Odložíme si ich nabok.Budeme ich ešte potrebovať.
  4. Hotová plnka je taká hustejšia,aby nám počas pečenia veľmi nevytiekla.
  5. Zoberieme si polku cesta,vyvaľkáme na cca 2mm a prerežeme na polovicu.
  6. Na jednu polovicu rozotrieme alebo lepšie povedané rozpatláme polovicu plnky.Ide to trocha tažšie,keďže plnka je hustá.Takže treba trocha trpezlivosti :)
  7. Pomocou valčeka prikryjeme plnku druhou polkou cesta a vrch potrieme žĺtkom.
  8. A cesto narežeme na trojuholníčky...
  9. Trojuholníky poukladáme na plech, posypeme posekanými orechami a dáme piecť. Presne to isté spravíme aj s druhou polovicou cesta a plnky.
  10. Pečieme do zlatohneda na 170 stupňov 15-20 minút.Pri pečení trošičku plnky vytečie von,ale tak to má byť.Nemusíte sa bať,že vytečie celá :) Takto vyzerajú po upečení.
  11. Zvyknem robiť aj verziu s makovou plnkou. Len orechy v plnke nahradím mletým makom,odoberiem z cukru 3PL a nahradím ich 4-5 PL slivkového alebo marhuľového lekváru.