Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. decembra 2013
Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept)
Foto: sracz

Podobných rcp je na našej stránke „zopár“, ale ja musím tento dvojnásobne NÁŠ pridať! Ad 1.) podobne ho robievali moje víly. Aňuci a Lady Zobraziť celý popisPodobných rcp je na našej stránke „zopár“, ale ja musím tento dvojnásobne NÁŠ pridať! Ad 1.) podobne ho robievali moje víly. Aňuci a Lady Ann. Ad 2.) týmto medovníkom pohostila krásna, ešte nie 16 ročná Constance, svojeho po „uši“ zaľúbeného „gaskoňského kadeta“ pri ich prvom stretnutí! Tým „tokajúcim gaskoňcom“ som bol ja, žižkovec z La Franconi v Bratislave! Piekla ho spolu so svojou mamkou Nuštou; tá je už na „nebesiach“ a prsty mojej 1/2 pokrivili osteopenia a artritída. Pečiem ho sám a rád!

12-16
porcií
60-90 minút
príprava
10 + 3x18 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 ks
150 g
50 g
6 PL
2 PL
1 ČL
500 g
štipka g
Plnka (krém):
500 ml
200 g
200 g
3 PL
18 - 21 g
Čokoládová poleva:
237 - 250 ml
260 g
3 PL
15 g
2 PL
Alebo kakaoglazúra:
180 g
3 PL
3 PL
150 g




Postup

  1. 1

    … ale tradíciu zachovávame a náš, tento „zoznamovací“ zákusok, po viac ako 33 ročnom návrate jedného k druhému, k Štedrovečenému stolu pripravujeme „rukou spoločnou“!!! Sem_tam si v nostalgii poplačeme, lebo všetci naši nám už iba „kývu z večnosti“, ale je nám naozaj veľmi dobre, v spoločnej láske, vzájomnej úcte a úprimnej dôvere! Začíname cestom: všetky ingrediencie, okrem hladkej múky, varíme v hrnci na miernom „ohni“; počas stáleho miešania kovovou kuchyňskou „metličkou“ necháme 2÷3 razy prevariť a odstavíme vychladnúť

    Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    po vychladntí pomaly, po PL pridávame a premiešame 300 g hladkej múky a potom

    Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto vypracujene na kuchyňskej tabuli („table“), na ktorú vysypeme zvyšok (200 g) hladkej múky;

    Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ja som si pomáhal takouto šikovnou „škrabkou“;

    Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    v prvej „fáze“ do súdržnej polotuhej „gule“, neskôr „valca“, ktorý som rozrezal na tri rovnaké časti, postupne rozvaľkal, občasným podsypávaním hladkou múkou, na veľkosť plechu („tepše“)

    Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a každé zvlášť upiekol (~ 18´) v elektrickej rúre vyhriatej na 180 °C / 350 °F; cesto je možné piecť nie vložené do plechu, ale na jeho „chrbáte“; každý kus som po upečení postupne uložil na spodnú časť plastového obalu na zákusky; s plátmi cesta som pracoval pozorne, lebo sú krehké

    Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    počas pečenia jednotlivých plátov cesta som pripravil „nadstavovanú“ plnku; varenú časť som vymiešal z ½ litra mlieka so štipkou soli, do ktorého, po privedení do varu, som postupne vmiešal 3 zarovnané PL detskej krupice (je ju možné nahradiť rovnakým množstvom hrubej múky) a 2 vrecúška vanilkového cukru

    Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    200 g zmäknutého, ale čerstvého, masla (asi 3 hodiny po vybratí s chladničky, som ho nechal zmäknúť na stole v kuchyni) som dôkladne na hladko vymiešal s 200 g práškového cukru a po vychladnutí varenej časti, som obidva „polotovary“ jemne zmiešal na hladkú konzistenciu!

    Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    tak a ešte pripraviť čokoládovú polevu; špeciálny hrniec (s guľovitým dnom) som zavesil na okraj hlavného hrnca s vriacou vodou a tak som polevu vlastne zostavoval „nad parou“; do „špec_hrnca“ som vylial krabičku (237 ml) šľahačkovej smotany; než sa rozohriala, pokrájal som 260 g horkej čokolády a jej „hobliny“ som vsypal do horúcej „šlahetky“; po spojení do jednoliatej masy, som pridal PL (15 g) masla a po jeho „rozpustení“ sa, aj 2 PL koňaku (courvoisier) v 3 PL silnej. dobre precedenej, čiernej kávy; všetko som ľahko, ale dôkladne, vymiešal na hebkú lesklú konzistenciu. U nás doma, v mojich krásnych rodných Košiciach, spod Bankova až pod Šibenú horu, sa v pôvodnom rcp, miesto čokopolevy varievala kakaová „glazúra“ = do hrnca, spravidla na okraji platne šporáka na tuhé palivo, sa uložilo 180 g práškového cukru, s 3 PL kakaa a s 3 PL uvarenej a precedenej čiernej kávy (ale naozaj častejšie sa používala „melta“); po premiešaní a krátkom povarení sa postupne vmiešavalo 150 g masla!

    Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    plnku (na obr. vidieť jej konzistenciu po vybratí s chladničky, ale ona po pár minútach „povolí“ a zmäkne) som rozdelil na dve približne rovnaké časti; postupne som na 1. plát rozotrel ½ plnky, uložil 2. plát a druhú ½ plnky, 3. plát a

    Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    zaťaženú „zostavu“ som nechal asi 3 hodiny postáť

    Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    po sňatí záťaže som na povrch naniesol a jemne rozotrel čokoládovú polevu

    Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    potom som tento voňavý „komplet“ zakryl plastovým vekom a nechal v komore 48 hodín; potom už, vplyvom plnky (?krému?), tvrdé a krehké cesto zvláčnie; pravdou je, že tá pravá hebkosť koláčika a jeho vynikajúca chuť sa na plno prejavia až na 4÷5 deň, kedy už

    Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    nie je problém ostrým nožom orezať okraje („orezy“ je možné využiť aj na prípravu punčových guliek, ktorými sa odmeňuje pomocník pri pečení; väčšinou som ním ja) a tak už výsledný „produkt“ pokrájať na kosoštvorce, trojuholníky, hranoly, alebo štvorce; podávame ku káve, čaju, alebo iba tak, z čistej úprimnej lásky, ktorej nikdy nie je dosť!!!

    Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    všetky prejavy pôžitkov z konzumácie týchto medových rezov a slastí z prítomnosti druhej osoby, spravidla opačného pohlavia ako konzument, sú dovolené, ba priam žiadané! Tie dva kúsky sú na „tanieriku“ s vyobrazením samčeka červeného kardinála, ktorý je národným vtákom štátu Iowa. ... tento rcp som zdokumentoval ešte pred rokom, ale aj teraz sa hotujemE na naše sladké „repete“, s ktorým sa nezabudnemE pochváliť!!! Krásne, šťastné, veselé, ničím nerušené a požehnané Vianoce, ako aj pevné zdravie, lásku a vzájomné porozumenie Vám všetkým, milí moji na Varecha.sk!!!

    Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

zdensk
veľmi krásne a podrobne si to popísal, ďakujem
a obdivujem Tvoju trpezlivosť, ja by som si už asi pri bode 7 trhala vlasy:)
medovnicek
veľmi sa mi páči recept, postup a hlavne to pekné rozprávanie popri tom - spríjemnil si mi dnešný večer
radost
"... ale je nám naozaj veľmi dobre, v spoločnej láske, vzájomnej úcte a úprimnej dôvere!..."

...už len kvôli tejto ľudskosťou dýchajúcej vete sa mi oplatilo otvoriť tento recept..krásne slová..
čo v poslednej vete želáš-nech sa ti naplno vráti..verím...že-dobrota a človečenskosť sa -aj vdaka tebe-nikdy nestratí..
požehnané pokojom a radosťou všetky dni tvojho žitia..
áno..láska..je zmyslom nášho bytia..
:-)
danda3
Krásne Vianoce aj Tebe, milý @Sracz aj celej Tvojej rodinke, tieto rezy mám veľmi rada, dokonca som robila aj tortu, a je pravda, že musia poriadne odstáť, takže mám najvyšší čas na pečenie.☺
izabella929
@sracz...kr ásne rezy si upiekol.-) verím a som aj presvedčená, že chutia vynikajúco.-)recept sa podobá na moje Vianočné rezy, len ja som použila bravčovú masť, miesto masla...cesto musí odstáť...krásne dielo.-)))hválim ťa, lebo muži nie veľmi inklinujú k pečeniu...) šikovný si veru.-)
manya
žasnem, čo všetko dokážeš, o dva dni máme 33. výročie aj my.
ancicka
tak tento vyskúšam.Teraz už nie,ale si ho uložím.Pozdravujem a prajem Ti milosti plné a požehnané sviatky.kk
anka11
Úžasne napísaný recept, mal by si skúsiť napísať knihu. Myslím,že by sa veľmi rýchlo rozpredala. Prajem požehnané sviatky.
trencanka
Dobre ze si pridal som recept! Uz som pocula chvaly na plnku, do ktorej ide krupica. Moj kamarat spomina na svoju mamku a jej medove rezy s touto plnkou! Jeho mama je uz na "pravde bozej" a on ma stale na jazyku chut mamkinych medovych rezov. Inak, je to uz 29 rokov, co som tieto medove rezy upiekla a doniesla mojmu nastavajucemu na "prisahu" ked bol na zakladnej vojenskej sluzbe. Vtedy ich zboznoval a aj mna.
Pekne Vianoce ti zelam a dakujem za pripomenutie receptu.
pipnat
moja babička robila podobný koláčik (žiaľ recept sa neuchoval, ale podľa popisu to bolo niečo ako toto)a veru, nedávno som si na neho (a na ňu samozrejme) spomenula a ostalo mi smutno, na Vianoce robila aj úžasné, mäkké medovníky s orechom na vrchu...škoda, že už nikdy neochutnám presne ten jej.......
tothka
Milý @sracz , chuť týchto rezov mám zapísanú hlboko v pamäti. Pekávala ich moja nebohá mama, presne tak ako ty. Recepty po nej však nemám a je mi to veľmi ľúto. Za tvoj recept som ti preto veľmi vďačná, z tvojho podania cítim veľkú lásku k celej tvojej rodine, prajem vám šťastné sviatky.
tatranka
Rada čítam tvoje recepty,lebo z nich dýcha č l o v e č i n a !!!
Tvoj recept je naozaj veľmi dobrý a ako píšeš po 4-5 dňoch je medový koláčik mäkučký.
Týmto koláčom si ma získala moja svokra / tak ako píšeš ty,je už na nebesiach/ a pri návštevách mi ho vždy nachystala a keď sme odchádzali domov,ešte ma aj nabalila.
Možno neobsahoval všetky tie ingrediencie ako uvádzaš ty /tvoj je fajnovejší/ no pri tvojom recepte som sa vrátila do mladých liet a to je veľmi príjemné.
Recept je robený s láskou.Koláčiky sú pekné a z tej diaľky od teba aj voňavé.
Mne už zostáva ti len popriať v kruhu tvojich blízkych krásne a pokojné vianočné sviatky.
alex37
milý @sracz , klobúk dolu je otrepaná fráza, to ti za tento výkon nemôžem napísať...takže si šikovný, skvelý, úžasný, a skoro dokonalý /lebo nejakú chybu určite musíš mať ;-)/ ...keď takéto niečo dokážeš.
soncya
krásne ľudsky podaný recept. Veľmi dobre sa čítal, aj sa naň výborne pozerá.
Krásne Vianoce prajem! :)
ubka
@sracz ak Vám môžem poradiť cesto pečte na opačnej strane plechu, ľahko sa tam rozvaľká aj zošuchne dolu...inak recept poznám, tiež podľa neho roky pripravujem medovníkový rez, inak skvelý popis aj výsledok:-)
Šťastné a veselé!
helenore
Krásne. Aj recept, ale hlavne ten komentár, hrejivý vianočný.
A toto je môj prvý komentár na vareche.
marymelb7
Nedá mi nekomentovať! Niečo úžasné !
Recept: Medovníkové rezy "lásky" - 1*
Slohová práca: básnický popis receptu - 1*
sracz
Škoda Tvojich pekných vlasov, milá @zdensk = nezúfať, netrhať, vydržať! Uvidíš ako krásne Ti bude na duši, ak ich urobíš vlastnoručne!

Rado sa stalo a potešenie je aj na mojej strane, @medovnicek milá! Maj krásne dni navždy aj na „furt“!

Zo srdca úprimne ďakujem za Tvoje krásne slová, milá @radost priateľka z „Varešky“! Hrejú na duši a dávajú nádej, že ľuďom sa ešte dá veriť a s nimi v dobrote aj žiť! Ďakujem za pozornosť pri podrobnom čítaní a vštepovaní tohoto našeho rcp! … mlieko som už, vďaka Tebe, doplnil!
Ďakujem Ti, milá @danda3 za želanie, ktoré naozaj rád opätujem! Držím všetkých 21 (aj ten bez nechta), nech máš úspech pri pečení! Krásne Vianoce so splnenním Tvojich aj tých najtajnejších snov!

… ako som si zaslúžil od Teba takú pochvalu, milá @izabella929 za moje rezy! Pravdu však máš v tom, že chutia vynikajúco! Nuž áno, keď „prižmúriš“ jedno oko a druhé zavrieš na „fest“ alebo na silno, stojac v naplno „jachajúcom Hókaidó Express_e“ je možné „pripustiť“ že sa môj medovník ponáša na Tvoje úžasné Vianočné medové rezy! Svoj koment som pod Tvoj rcp pridal, no nech sa „rozkrájam“ na márne kúsky, pri všetkej snahe, ochote a pilnosti, super kvalifikáciu cukrárky, zákuskárky, koláčikárky a tortárky, Tvojeho „kalibra“ v živote nedosiahnem!!!

Ďakujem Ti, milá @manya za „názor“ a k Vašej ***33*** zo ♥ želám, nech Vám to obom naďalej vydrží v čistej láske, neprestávajúcej pozornosti a úprimnej dôvere, aj počas sviatkov Vianočných i v Novom roku!

Tvoj pozdrav a želanie, milá @ancicka milerád opätujem a teším sa aj na Tvoj variant tohoto rcp! Krásne, veselé sviatky Vianoc želám aj Pod kapitolu!

Láskyplné a požehnané sviatky Vianočné aj Tebe @anka11 milá, okolo Vašeho rodinného Štedrovečerného stola a počas celého roka 2014! Na knihe (lepšie povedané na knihách) už roky pracujem, ale zatiaľ „nejsou lidi“! Ďakujem za ohodnotenie!

Vždy mám veľkú radosť, milá @trencanka ak sa mi rcp_om podarí vyvolať v čitateľoch spomienky na svojich najbližších, najmilších! Som presvedceny, že Tvoj „prišahajuci“ Ťa zbožňuje aj dnes a na „betón“ Ťa bude zbožňovať ešte viac, ak som sa zostavou a technológiou našeho rcp „trafil“ do jeho spomienkových chutí! Ja ďakujem Tebe a želám Vám hviezdičkovú pohodu pod rozsvietenou jedličkou!

Ďakujem aj Tebe, milá @pipnat za hrejivé slová! Podobne, ako pri @trencanka budem naozaj rád, keď som sa „trafil do čierneho“! Nie si sama, kto baží za kuchyňou svojej mamky či babky, je nás naozaj viac, ktorí sme „zhrešili“ tým, že sme si ich „poklady“ nezapísali do vlastných KK. Veľa razy už iba lovíme, áno aj ja, v pamätiach, a nádejame sa, že výsledok našej práce bude aspoň trošku voňať a chutiť, ako z pracovitých ubolených rúk našich babičiek a mamičiek!

Čím viac komentárov v Tvojom „duchu“, milá @tothka tým väčšia moja radosť, že som tento rcp uverejnil! Všimni si, prosím, koľko ich je pred Tebou a možno, že budú aj ďalšie. Radosť nech sa šíri aj u Vás Štedrovečerom, prajem aj Vám krásne Vianoce a šťastný Nový rok!

Úprimne sa teším z Tvojich slov milá @tatranka s ktorými aj v Des Moines krásny je kraj pod Tatrami. Dnes som dostal „dvojpohľadnicu“ z Kežmarku, od tety Margitky Blaškovej Kulangovej, vynikajúcej kuchárky (Kuzmányho 31), na ktorej sú zábery na toto krásne historické mesto. Tam, v Cermanovom dvore, som prežíval tie najkrajšie prázdniny mojeho detstva! Si ďalším milým „Vareškárskym“ priateľom, čo má pekné spomienky vďaka tomuto „medovníkovému“ rcp! Ďakujem Ti za prianie a aj Vy si, v rámci čarokrásnych Vianoc, darujte lásku a pohodu, usmievajte sa na seba a majte dobrú náladu!

Ďakujem Ti, milá @alex37 za vysoko pozitívny názor a hodnotenie mojeho výkonu. Obľúbil som si, už v detstve, prácu s varechou v ruke, ale až tu, za morom, som si poriadne „pričuchol“ aj ku zákuskarskej, koláčikovej a aj tortovej robote! Aj tá najlepšia Vianočná pohoda, ktorú želám aj u Vás doma, je zvýraznená spoločnou prácou partnerov, ktorý sa navzájom ľúbia, dôverujú a pomáhajú si! … a vtedy ide všetko naozaj ľahšie!

Krásne Vianoce aj u Vašeho Štedrovečerného stola, milá @soncya a nech sa Ti dielo vydarí, ak by si náhodou moju technológiu vyskúšala!

Šťastné a veselé aj Tebe @ubka milá! … o pečení na opačnej strane plechu som sa zmienil v 6. bode a tohoročným pečením medovníkových rezov som sa „pochválil“ v následnom rcp na bryndzovú nátierku! Ďakujem Ti za koment aj za hodnotenie.

Ďakujem, @elysa milá a želám Ti radosť, šťastie, zdravie, nehu, …, lásku pod stromčekom aj v Novom roku!

… takže našim „Varecháčskym“ darčekom po stromčekom si Ty, milá @helenore = vítaj a cíť sa medzi nami dobre! Krásne sviatky Vianoc a veľa šťastia, zdravia a lásky aj do Nového roka 2014!!!

Toľko jedničiek som nedostal ani za čias mojej povinnej školskej dochádzky @marymelb7 * veľmi pekné Ti buď ĎAKUJEM!!! Nech aj Vám sviatky Vianočné šťastie a veselie prinesú! Nech zdravie Vás neopustí, láska korene zapustí a dobrí ľudia nech sú po Vašom boku, v celom 2014_om roku!
mayik
Perfektneee :) ukladam do kk a obrovske dakujem za receptik :)
kopi22
Supeer :) Dakujem velmi pekne za recept, podobny robila moja babka, ale akosi recept sa stratil, a babka si uz nepamäta ako ho robievala. Je to presne to iste co si pamätam ako mala. Teraz si tu vsetci olizuju prsty, je uzasny. Este raz dakujem pekne :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia