Medovníkové rezy, variant spred r. 1964 (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Podobných rcp je na našej stránke „zopár“, ale ja musím tento dvojnásobne NÁŠ pridať! Ad 1.) podobne ho robievali moje víly. Aňuci a Lady Ann. Ad 2.) týmto medovníkom pohostila krásna, ešte nie 16 ročná Constance, svojeho po „uši“ zaľúbeného „gaskoňského kadeta“ pri ich prvom stretnutí! Tým „tokajúcim gaskoňcom“ som bol ja, žižkovec z La Franconi v Bratislave! Piekla ho spolu so svojou mamkou Nuštou; tá je už na „nebesiach“ a prsty mojej 1/2 pokrivili osteopenia a artritída. Pečiem ho sám a rád!

12-16
porcií
60-90 minút
príprava
10 + 3x18 minút
na 180 °C

Postup

  1. … ale tradíciu zachovávame a náš, tento „zoznamovací“ zákusok, po viac ako 33 ročnom návrate jedného k druhému, k Štedrovečenému stolu pripravujeme „rukou spoločnou“!!! Sem_tam si v nostalgii poplačeme, lebo všetci naši nám už iba „kývu z večnosti“, ale je nám naozaj veľmi dobre, v spoločnej láske, vzájomnej úcte a úprimnej dôvere! Začíname cestom: všetky ingrediencie, okrem hladkej múky, varíme v hrnci na miernom „ohni“; počas stáleho miešania kovovou kuchyňskou „metličkou“ necháme 2÷3 razy prevariť a odstavíme vychladnúť
  2. po vychladntí pomaly, po PL pridávame a premiešame 300 g hladkej múky a potom
  3. cesto vypracujene na kuchyňskej tabuli („table“), na ktorú vysypeme zvyšok (200 g) hladkej múky;
  4. ja som si pomáhal takouto šikovnou „škrabkou“;
  5. v prvej „fáze“ do súdržnej polotuhej „gule“, neskôr „valca“, ktorý som rozrezal na tri rovnaké časti, postupne rozvaľkal, občasným podsypávaním hladkou múkou, na veľkosť plechu („tepše“)
  6. a každé zvlášť upiekol (~ 18´) v elektrickej rúre vyhriatej na 180 °C / 350 °F; cesto je možné piecť nie vložené do plechu, ale na jeho „chrbáte“; každý kus som po upečení postupne uložil na spodnú časť plastového obalu na zákusky; s plátmi cesta som pracoval pozorne, lebo sú krehké
  7. počas pečenia jednotlivých plátov cesta som pripravil „nadstavovanú“ plnku; varenú časť som vymiešal z ½ litra mlieka so štipkou soli, do ktorého, po privedení do varu, som postupne vmiešal 3 zarovnané PL detskej krupice (je ju možné nahradiť rovnakým množstvom hrubej múky) a 2 vrecúška vanilkového cukru
  8. 200 g zmäknutého, ale čerstvého, masla (asi 3 hodiny po vybratí s chladničky, som ho nechal zmäknúť na stole v kuchyni) som dôkladne na hladko vymiešal s 200 g práškového cukru a po vychladnutí varenej časti, som obidva „polotovary“ jemne zmiešal na hladkú konzistenciu!
  9. tak a ešte pripraviť čokoládovú polevu; špeciálny hrniec (s guľovitým dnom) som zavesil na okraj hlavného hrnca s vriacou vodou a tak som polevu vlastne zostavoval „nad parou“; do „špec_hrnca“ som vylial krabičku (237 ml) šľahačkovej smotany; než sa rozohriala, pokrájal som 260 g horkej čokolády a jej „hobliny“ som vsypal do horúcej „šlahetky“; po spojení do jednoliatej masy, som pridal PL (15 g) masla a po jeho „rozpustení“ sa, aj 2 PL koňaku (courvoisier) v 3 PL silnej. dobre precedenej, čiernej kávy; všetko som ľahko, ale dôkladne, vymiešal na hebkú lesklú konzistenciu. U nás doma, v mojich krásnych rodných Košiciach, spod Bankova až pod Šibenú horu, sa v pôvodnom rcp, miesto čokopolevy varievala kakaová „glazúra“ = do hrnca, spravidla na okraji platne šporáka na tuhé palivo, sa uložilo 180 g práškového cukru, s 3 PL kakaa a s 3 PL uvarenej a precedenej čiernej kávy (ale naozaj častejšie sa používala „melta“); po premiešaní a krátkom povarení sa postupne vmiešavalo 150 g masla!
  10. plnku (na obr. vidieť jej konzistenciu po vybratí s chladničky, ale ona po pár minútach „povolí“ a zmäkne) som rozdelil na dve približne rovnaké časti; postupne som na 1. plát rozotrel ½ plnky, uložil 2. plát a druhú ½ plnky, 3. plát a
  11. zaťaženú „zostavu“ som nechal asi 3 hodiny postáť
  12. po sňatí záťaže som na povrch naniesol a jemne rozotrel čokoládovú polevu
  13. potom som tento voňavý „komplet“ zakryl plastovým vekom a nechal v komore 48 hodín; potom už, vplyvom plnky (?krému?), tvrdé a krehké cesto zvláčnie; pravdou je, že tá pravá hebkosť koláčika a jeho vynikajúca chuť sa na plno prejavia až na 4÷5 deň, kedy už
  14. nie je problém ostrým nožom orezať okraje („orezy“ je možné využiť aj na prípravu punčových guliek, ktorými sa odmeňuje pomocník pri pečení; väčšinou som ním ja) a tak už výsledný „produkt“ pokrájať na kosoštvorce, trojuholníky, hranoly, alebo štvorce; podávame ku káve, čaju, alebo iba tak, z čistej úprimnej lásky, ktorej nikdy nie je dosť!!!
  15. všetky prejavy pôžitkov z konzumácie týchto medových rezov a slastí z prítomnosti druhej osoby, spravidla opačného pohlavia ako konzument, sú dovolené, ba priam žiadané! Tie dva kúsky sú na „tanieriku“ s vyobrazením samčeka červeného kardinála, ktorý je národným vtákom štátu Iowa. ... tento rcp som zdokumentoval ešte pred rokom, ale aj teraz sa hotujemE na naše sladké „repete“, s ktorým sa nezabudnemE pochváliť!!! Krásne, šťastné, veselé, ničím nerušené a požehnané Vianoce, ako aj pevné zdravie, lásku a vzájomné porozumenie Vám všetkým, milí moji na Varecha.sk!!!