Medovníčky Anky z Petrovca fotorecept

charlotte21 - bez fotkycharlotte21, 2. decembra 2016

Pred Vianocami (už veľmi dávno) som sa dostala k mäkkým medovníčkom u mojej svokry. Hneď som si pýtala recept. Skúšala som rôzne slovenské obmeny Zobraziť celý popisPred Vianocami (už veľmi dávno) som sa dostala k mäkkým medovníčkom u mojej svokry. Hneď som si pýtala recept. Skúšala som rôzne slovenské obmeny (namiesto bravčovej masti som dala maslo), ale ani raz neboli také ako jej. Tak som sa potom rozhodla ísť presne podľa jej mierok a vyšli a vychádzajú nádherne. Najdôležitejšia vec je 1 šálka = 3dcl.

30 minút
príprava
15 minút
na 160 °C

Suroviny

1 šálka
1 šálka
1 a 1/2 šálky (spustený)
1 šálka
1 balíček
2 KL
3 kusy
800 gramov




Postup

  1. 1

    Zmiešame všetky ingrediencie okrem múky. Tú masť je tiež dobre si nechať popustiť.

    Medovníčky Anky z Petrovca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postupne zamiešavame múku. Ja som použila Ruskovskú pšenično-ražnú. (aj na obale je informácia, že je vhodná na medovníky). Pozor bude to veľká masa a treba na to silu. Ja som používala ruku:-D.

    Medovníčky Anky z Petrovca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    No a tu prichádzame k najčudnejšiemu kroku. Cesto je totiž tekuté a vláčne. Takže polievkovou lyžicou naberáme kôpky, ktoré pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Treba nechať medzi nimi vhodný odstup aspoň 5 cm. Ony sa trošku roztečú tým teplom a vznikne akoby medovníková placka. Svokra dáva orechy. Ja som v tejto várke nedávala. Chceme zdobiť. Pečieme na 150-160 °C. V podstate sušíme. Mám elektrickú rúru.

    Medovníčky Anky z Petrovca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    No a takto vyzerá ten zázrak tesne pred vybratím z rúry.

    Medovníčky Anky z Petrovca (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Jejda, to je zajímavý recept! Určitě musí být výborné, tvé medovníčky, milá @Charlotte21 ! Protože o pšeničnožitné mouce nemám potuchu, prosím, můžeš mi z obalu upřesnit poměr těch dvou druhů?! Udělám si svůj mix. Recept se mi moc líbí, a to jak složením, tak i tím, že se nemusí vyvalovat.
mitzy
Ja a masť nie, ale receptík sa mi inak páči veľmi :)
charlotte21
Mitzy, ja som z tej masti tiež nebola nadšená, skúšala som s maslom, ale nebolo to ono. stvrdli mi, no k jedu. A svokra je na masti odchovaná. Keď skúsiš Heru alebo iný stužený tuk, možno zostanú mäkké. Pointa je v tom tuku, aspoň tak mi to vysvetľovali.
haji
@Charlotte21 (2.12.2016 22:49)
Moc děkuji, jsi zlatá!! T650 mám, stejně jako ražnú múku, tak to mixnu osobně. S masťou nemám probléma, vařím na masti už roky. S masťou robí moja mama medvedie labky, důlkové kakaové koláčky - šmalcové guličky. Všechno jsou to staré recepty, podle naší babi a jsou výborné! Tvůj recept vyzkouším!
bubaya
Šlo by to aj s maslom, ale muselo by byť domáce, 100% a nie našľahaná voda, s vodou stvrdne každý medovníček. Neviem, či sa vrece s recepismi na medovníčky roztrhlo a či čo, už mám tri nové odložené. Ale tento sa mi veľmi páči, vyskúšam.
monty469
Takto som medovnicky este nepiekla. Zaujimavy sposob, budem to musiet vyskusat ;-)
zinnajdha
aj mne sa pozdáva. Už som robila podobné, čo sa roztekali na pekáči. Vierka, od ktorej mám recept, ich nazvala "medové chrústy". Boli najchutnejšie zo všetkých.
zinnajdha
pripravujem cesto: aká smotana ? sladká, či môže byť kyslá ???