Domáca huspenina fotorecept

vlieskovsky - bez fotkyvlieskovsky, 23. novembra 2011
13
porcií
20 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
2 ks
1 kg
2 ks
7 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Bravčové kusy dobre prepláchneme.

    Domáca huspenina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Taktiež aj bravčové koleno.

    Domáca huspenina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme vodou a necháme veľmi pomaly variť. Nesolime.

    Domáca huspenina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď začne voda variť,odstavíme ju, mäso vyberieme, hrniec premyjeme, zalejeme novou vodou a dáme variť.

    Domáca huspenina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso zalejeme po jeho okraj a varíme na najmenšom ohni. Cibuľu, cesnak, papričky dáme do sitka a dáme variť spolu s mäsom.

    Domáca huspenina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme korenie podľa svojej chuti. Ja som dal takéto množstvo.

    Domáca huspenina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na záver vyberieme sitko. Huspenina je hotová, ak mäso samé odpadáva od kosti. Do huspeniny som obral iba mäso z bravčového kolena. Zalial vývarom a nechal stuhnúť.

    Domáca huspenina (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotová huspenina.

    Domáca huspenina (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

modrykamen
Želatína na huspenine musí byť číra, ta masť na povrchu nevyzerá pekne. Veď by ma moja starká hnala kade ľahšie. S huspeninou sa treba pohrať, priebežne zbierať z povrchu zrazenú bielkovinu a tuk. No a huspeninu porcovať do umelohmotných misiek...pripadá mi to barbarské.
1x fazia
morenajea
u nás sa vždy robievala do veľkej misy. keď sa na vrchu spravil mastnejší povlak tak ho babka lyžicou zoškriabla. potom už iba zakvapkať octom a papať s nakrájanou cibuľkou a čerstvým chlebom. to je dobrota.
evusik
u nás sa huspenina robila do veľkého, hlbokého pekáča, každý si odtiaľ bral, odjedal a preto som ako dieťa nemala rada huspeninu lebo sa v tom každý brblal.... teraz keď robíme huspeninu dávame ju do misiek a dávam aj do plastových uzatvárateľných misiek, pretože huspeninu rozdávame po celej rodine, aj do práce a tak sa to najľahšie prenáša... a je veľká výhoda naporcovať každému tak, ako to má rád....
@Vlieskovsky mne sa vidí, že si navaril dobrú huspeninu aj keď celkom to neviem posúdiť :-) lebo u nás tiež varí huspeninu manžel ....
marianne69
aj moja starka si s mastou na povrchu hlavu nelamala,zoskrabala lyzicou a vybavene a niekedy aj nie,lebo chlapi mali radi mastnejsie.Robievame skoro rovnako akurat cervenu papriku a chilli nadavame.Mne sa tvoja huspenina paci,chute robis,veru asi spravim,davno sme nemali..
marianne69
a my ju porcujeme rovno do tanierov a zvysok do sklenenej nadoby odkial si potom porcujeme,ale starka davala do okruhleho pekaca ako evusik pise
vlieskovsky
suhlasim s evusik, ta to presne vystihla. Huspeninu sme rozdavali po celej rodine a bolo by asi tazke dostat vsetky misky spat.. Toto je huspenina podla mojho postupu a chutila nam velmi:) samozrejme aj s cibulkou.
vlieskovsky
suhlasim s evusik, ta to presne vystihla. Huspeninu sme rozdavali po celej rodine a bolo by asi tazke dostat vsetky misky spat.. Toto je huspenina podla mojho postupu a chutila nam velmi:) samozrejme aj s cibulkou.
tothka
Ja varím huspeninu bez cibule, s cesnakom a tiež pridávam koreňovú zeleninu. Ja ju síce nejem, ale môj muž mi píli uši, že už je zima, aby som mu navarila. Vývar precedím a zalievam mäsko aj kožky v miskách a mám na pár dní vystarané, lebo on by to nedbal jesť na raňajky, obed, aj na večeru.
nika60
huspeninu varieva môj muž ale bez čili a dáva aj koreňovú zeleninu a do misiek nasekaný cesnak nakrájané mäsko a zalieva vývarom
letisia
Ja tiež varím bez čili a s koreňovou zeleninou. A polhodinu pred vypnutím pridám 2 PL octu. Tak to vždy robievala moja mamička. Ocot tam necítiť, len to dodá taký lepší šmak.
zofos
práve som ju dovaril a je špičková.Každý má svoj recept a v podstate sú skoro rovnaké .Tiež uprednostňujem keramické misky,je to praktické a zároveň jedna miska jedna porcia .Varím ju bez zeleniny ale trošku zeleru a ligurčeku nie je na škodu.Rozhoduje pomalý var a pohrať sa.
tatranka
@zofos tie misky by som ozaj privítala.Tak ako píšeš.Jedna miska je jedna porcia.Ja ak si vyberiem nejakú väčšiu misku,potom neviem skončiť až kým ju nevyprázdnim.A to ozaj nie je v poriadku.A s tým pomalým varom máš veľkú pravdu.Tu nie je kde sa ponáhľať.O to je potom chutnejšia.
evas13
Máš ju veľmi peknú číru a pri chutenú mletou paprikou, čo sme dávali aj my. To že je tam trocha masti veru nevadí, ľahko sa zoškriabe. Tiež som dávala zeleninu, ale to je na každom čo si dá do hrnca a ako mu to chutí a každý nový recept nás môže akurát tak inšpirovať. Keby nie zákazu hneď by som si dala. :)
marienka44
@Vlieskovsky ,ten tuk sa lahko zozbiera este pred porcovanim do misiek, a to tak, ze na hladinu mierne ochladeneho vyvaru este v hrnci sa prilozi cista papierova servitka, ktora ten tuk vysaje. Opakovat este dalsimi servitkami. Ale udene koleno nie je na obrazkoch vidiet, ako pises v rozpise surovin, :-)
rressia
nádherne sa Ti podarila! a tých pár mastných očiek na vrchu - nikoho nezabije!!! a ak by malo - tak nech si ich dá preč! joooooooooj....
hannah22
parádna, je pekne číra a koľko rodín toľko receptov, tiež ju dávam do pekáča a potom už len odkrajujeme, dochutíme a papáme....:))
ocek
ja dávam koreňovú zeleninu,cesnak,potom ju rozdelím na kožovú a mäsovú.
duschko
Vyzera to tak, ze huspenina na Slovensku sa bude varit vzdy. Ja robim tak, ze mast neodstranujem. Dala by mi moja Daessy- sucka. Ta ma asi najvacsiu radost z huspeninky. Kosti, koze, mast a este aj zo studeninky sa jej ujde. Ja ju robim asi tak, ako letisia s troskou octu.
jozka2
mast z huspeniny samozrejme s lyzicou pozbieram a zbitok co este na vrchu ostane postieram papierovou utierkou tak ze ju potlacim po vrchu a mast sa vsaje.Marienka ak davas utierky na tekutu huspeninu tak pouzijes velke mnozstvo utierok ktore sa namocia aj do stavy,ak popritlacas stuhnutu huspeninu neostane ti vobec ziadna mast na povrchu.
jozka2
Ked nemam dost misiek tiez davam zbytok do vacsej nadoby,ale kazdy si odkroji uhladny kus takze v miske ostava vzhladovo neporusena pre tych dalsich.
rulik
to sú správne suroviny,vyzerá pekne, my doma nezbierame stuhnutú masť z vrchu,komu vadí si ju dá preč
rulik
som zabudol,pre príslušníkov rodiny vyberám len chudé mäsko, pre seba aj iné časti
turistka
@Vlieskovsky , robím bez feferónky, no skúsiť môžem, až uvarený odvar preciedzam, robím,kedy si zmyslím, voľakedy to bola pochúťka u nás cez zimu, nemali sme chladničku, takže huspenina bola výsadou zimných mesiacov a chladla v špajzi. Tiež si spomínam na milú susedu, pred ktorou som spomenula, ako mám rada huspeninu a odvtedy, keď ju robila vždy mi doniesla.
rea1
pamätám sa na hŕbu tanierov porozkladaných po veľkom kuchynskom stole, keď kedysi dávno robila huspeninu moja mama. neskôr ju začala nalievať do pekáča a každý si odkrojil, koľko chcel. ja som pre moje deti nalievala zvlášť do sklenených misiek, na dno som dala uvarenú mrkvu a koliesko na tvrdo vareného vajca. pred podávaním som im to vyklopila na tanier a oni sa smiali, že ich huspenina má oči. teraz nalievam už bez vajcových očí a tiež dávam do plastových zatváracích misiek, lebo ju roznášam mame aj deckám, hoci už dospelým. ale keď idem robiť huspeninu, vždy mám pred očami ten kuchynský stôl plný tanierov. :-)))
janco2011
tento recep sa my paci!tak myslim ze v sobotu si pred bufetikom uvarime huspeninku!:) no vodu menit nejdem.to sa my nejak nepaci.:( potom to uz podla mna nemoze byt ten spravny vyvar!
1x fazia
arnilka
asi som slepá, žiadne údené bravčové koleno tu nevidím a chýba mi zelenina pri varení. inak fajn :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia