Černicový džem
Černicový džem

Černicový džem

maspoma - fotkaMäspoma, 8. augusta 2023. Komerčný recept.
Černicový džem
Foto: maspoma

Černice sú nesmierne chutné a vitamínmi nabité ovocie. Keď sa vám ich urodí viac, môžete ich spracovať do vynikajúceho džemu. Vďaka tomu si aj Zobraziť celý popisČernice sú nesmierne chutné a vitamínmi nabité ovocie. Keď sa vám ich urodí viac, môžete ich spracovať do vynikajúceho džemu. Vďaka tomu si aj v zime pripomeniete, ako chutí leto.
Zdroj: www.maspoma.sk

Suroviny

1 kg
500 g
25 g (2:1)




Postup

  1. 1

    Ak máte odšťavovač a chcete pripraviť černicový džem bez jadierok, černice odšťavte. Ak odšťavovač nemáte, rozpučte černice na kašu a prepasírujte cez sito.

  2. 2

    Obsah balíčka Džemka zmiešajte s 2 lyžicami cukru a pridajte do ovocnej šťavy na začiatku varenia. Pridanie želírovača Džemko vám umožní variť džem kratšiu dobu a tým v ňom zachovať viac vitamínov.

  3. 3

    Zmes priveďte k varu, pridajte zvyšný cukor a za stáleho miešania varte až do dosiahnutia želanej konzistencie.

  4. 4

    Konzistenciu výsledného džemu si overte krátkym testom - na malý tanierik nalejete lyžicu uvarenej zmesi a nechajte ju vychladnúť. Ak je konzistencia taká, akú si želáte, odstavte zmes z ohňa.

  5. 5

    Naberačkou ešte horúcu zmes ponalievajte do vopred dôkladne umytých zaváraninových pohárikov. Uzatvorte viečkom a obrátené hore dnom nechajte vychladnúť na linke.

Diskusia k receptu

chemik
U intenzivně barevného ovoce se nemusíme bát rychlého rozkladu vitaminu C během vaření, ale nesmí být při zpracování ve styku s korozivními kovy (železo, cín, zinek) např. ve starém odšťavňovacím mlýnku. Doporučuji proto pasírování přes i hrubší plastové sítko a eventuelní prošlou dřeň v černicovém džemu asi nepostřehnete. A černý neprůhledný rosol stejně nemá smysl vyrábět.
dvorka
Ja robím džem aj rôsol z černíc ktoré najskôr trochu rozvarím, nechám mierne vychladnúť, potom prepasírujem cez umelohmotné sitko. Ak chcem rôsol, ktorý je, mimochodom nesmierne chutný a na chlebe s maslom alebo sušienkach krásny, precedím cez potravinové plátno. Ostavšiu dreň dám do džemu ktorý je potom hustejší. Nedávam žiadne želírovacie prídavky, len brezový cukor alebo repný (podľa toho aký doma práve mám). Toť pred týždňom som robila rôsol aj džem a dnes na mňa zas čaká vedierko černíc zo záhradky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia