ZAX CHOCOLATE – sladký luxus s príchuťou jedinečnosti

P.R. Servis, 22. novembra 2023     6 minút čítania

INZERCIA - Počuli ste už o tom, že jedny z najlepších praliniek sveta sa vyrábajú tu, doma – na nábreží Dunaja v Komárne? O story a samotnej čokoláde nám porozprávala chocolatierka Zuzana Varga, ktorá so svojimi kolegyňami tvorí unikátne výrobky prémiových čokolád. A tie potešia nielen vaše chuťové zmysly, ale aj oči.



Zuzka Varga a medzinárodné úspechy
Foto: ZAX


Predstavte nám prosím váš príbeh. Čo stálo za myšlienkou otvoriť si prémiovú čokoládovňu na Slovensku?

Spolu s manželom sme pracovali v oblasti stavebníctva, tvorili sme krásne interiéry od projektovania až po realizáciu. Po 30 rokoch sme túžili po zmene. Chceli sme snívať vo veľkom a môžem povedať, že sa to podarilo, pretože čokoláda nám úplne zmenila život. Ja som už jemné skúsenosti mala, ale prvom rade, do tejto nádhernej, ale veľmi špeciálnej tvorivej práce som sa pustila na naliehanie rodiny a priateľov. Celú jar a leto roku 2019 sme využili s manželom na to, aby sme videli a spoznali čokoládovne vo veľkých aj malých mestách Európy a Ameriky. V dnešnom svete nestačí, aby bolo niečo krásne, musí to byť aj chutné a naopak to platí tiež - nestačí, aby niečo bolo chutné, musí to byť aj krásne.

Aká je filozofia ZAX-u a čo vás motivuje v podnikaní?

Naša filozofia je jednoduchá, aspoň na prvý pohľad – stvárniť jedinečné, prémiové produkty z vybraných ingrediencií najvyššej kvality. Bodka. ...ale trochu širšie, ZAX-to je vlastne kombinácia fascinácie a vášne pre čokoládu, ktorú pôsobivo stelesňuje ich duálnosť – súhrn krásy a výnimočnosti. Motivujú nás svetové trendy a skúsime dosiahnuť ich úroveň. Verím tomu, že precíznou tvorbou to dokážeme tu, doma, na Slovensku!



Pralinková armáda ZAX
Foto: ZAX, Artur Koff


Ako prebieha výroba luxusných praliniek vo vašej dielni?

Najprv skomponujeme príchuť jedinečných receptúr, potom ju zladíme s farbami. Vždy sa snažím vytvoriť harmóniu. Z technickej stránky to vyzerá asi tak, že vyskúšam farby, ale nakoľko v ponuke máme viac, ako 30 príchutí, musím brať do úvahy aj skutočnosť, aké farby sme už používali. Takže nekomponujem jednu pralinku, ale ďalšieho člena pralinkovej rodiny. Nehovoriac o originálnom, brandovom balení.

Ako spoznám dobrú čokoládu?

Celkový dojem má byť jemný, krémový, lahodný, s dobrou rovnováhou ingrediencií. Vzhľad štýlový, a spoznáte ju! Jedno nezabudnite, najlepšia čokoláda na svete je „čerstvá čokoláda“. To je základ!

Na akú klientelu sa špecializujete?

Vedľa privátnej sa paralelne fokusujem aj na náročnú, korporátnu klientelu. Naše elegantné (možno aj luxusné) balenia potešia darujúcich a obdarovaných tiež. ...a nakoľko ich kreatívne aj personalizujeme, sú priam určené na firemné darovanie. Ale nevyberáme si, bezkompromisne obslúžime aj pani Evičku v utorok o 10-tej v ZAX shope v Komárne s tou istou oddanosťou, ako to bolo v prípade Eda Sheerana na slávnostnom odovzdávaní svetových cien MTV Awards. Ona aj on zbožňovali naše odvážne, nápadité pralinky.



Firemné darčeky
Foto: ZAX


Čo všetko máte v ponuke? Aké sú bestsellery a môžete našim čitateľom dať aj osobné odporúčania? Čo vám u vás najviac chutí?

Napriek tomu, že sme primerane malá, remeselná dielňa, naše čokoládové portfólio je širokospektrálne bohaté. Naše signature produkty sú jednoznačne pralinky, ako som už spomínala, máme vyše 30 chutí. Potom ručne maľované tabuľkové čokolády, chrumkavé dražé, krémy... Z času na čas uvažujeme o zúžení, no zvyčajne sa to skončí ďalšími, limitovanými kolekciami. A bestseller? Bonbóny, a z nich jednoznačne passion fruit. Nesmie chýbať v žiadnych našich výberoch. Ja ju zbožňujem a klientela tiež, no a navyše odborníci taktiež!

Produkty z vašej dielne si všimli aj v zahraničí a dostali mnoho medzinárodných ocenení. Ktorú z nich si vážite najviac?

Odborné spätné väzby ako sú vyjadrenia porôt na medzinárodných gastro súťažiach nám trochu určujú smer vývoja a inovácií. Dovedna máme až 12 významných svetových ocenení, no vyniká v nich minuloročná sezóna. Na najprestížnejšej súťaži Great Taste Awards v Londýne sme získali, ako jediný z EU, 3 hviezdičky v oblasti „plnené čokolády“, t.j. toho času sú naše passion fruit (marakuja) pralinky „svetovou jednotkou“. Neskrývam svoje vášne - je to skvelý pocit úspešnosti, keď vám odborná porota odkazuje krásne slová „vyvážená harmónia kvality a originality s výraznou esenciou chutí a farieb“.



Vianočná kolekcia
Foto: ZAX


Na záver nám prezraďte plány do budúcnosti. Na čo nové sa môžu vaši zákazníci tešiť?

Po minuloročných úspechoch sa nás viacerí pýtali ako ďalej, aké sú naše plány. Manžel má na to jednoduchú odpoveď - sľúbime, že zajtra vám budeme robiť ešte chutnejšie čokolády. Náš plán je byť najlepšími! Aktuálne je na rade bohatá VIANOČNÁ KOLEKCIA. Našim verným doterajším zákazníkom sme zaviazaní kvalitou produktov, ale aj precíznou obsluhou, no a tým novým odkážem aj touto cestou – vyskúšajte nás! Sladký luxus ZAX vás nesklame.

ZAX CHOCOLATE, Komárno
vf@zaxchoco.com
0-24 ONLINE SHOP: zaxchoco.com








 



TOPlist