Začína jej sezóna:
Chcete starnúť pomalšie? Jedzte špargľu!

Jana Klimanová, 13. apríla 2024     3 minúty čítania

Hoci špargľu nie každý obľubuje, je to zelenina, ktorá si zaslúži našu pozornosť. Prečo by nemala chýbať na tanieri?



Foto: Shutterstock

Obsahuje cenné látky

V špargli sa nachádza bohaté spektrum vitamínov - vitamín A, B6, C, E, K, minerály vápnik, horčík, zinok, železo, mangán, fosfor, selén a magnézium. Je zdrojom cennej vlákniny, ale aj bielkovín, betakaroténu, riboflavínu, či kyseliny listovej.

Zlepšuje trávenie

Vďaka vysokému obsahu nerozpustnej vlákniny sa konzumácii špargle poďakuje náš tráviaci systém, pretože podporuje pohyb čriev.

Znižuje riziko cukrovky

Konzumácia špargle zlepšuje vylučovanie inzulínu, pomáha normalizovať hladinu cukru v krvi. Okrem toho má špargľa vysoký obsah antioxidantov, ktoré majú protizápalový účinok. Antioxidanty zároveň pôsobia protirakovinovo.

Kto by sa mal špargli vyhnúť?
Keďže špargľa obsahuje veľké množstvo purínov, ktoré spôsobujú hromadenie kyseliny močovej v tele, nemali by ju konzumovať ľudia trpiaci dnou, metabolickým ochorením, charakteristickým zvýšenou hladinou kyseliny močovej, ktorá sa v tele hromadí najmä v kĺboch.

Posilní imunitu

Špargľa obsahuje saponíny. Stimulujú produkciu T-buniek, čím zlepšujú imunitnú funkciu organizmu.



Foto: Shutterstock

Aj obličky sa potešia

Táto chutná zelenina pôsobí aj ako prírodné diuretikum. Telu pomáha vylúčiť prebytočnú soľ a tekutiny. Do svojho jedálnička by ju teda mali zaradiť ľudia, ktorých trápia opuchy a vysoký krvný tlak.

Spomalí starnutie

Antioxidant glutatión, ktorý sa v špargli nachádza, spomaľuje proces starnutia. Kyselina listová v kombinácii s vitamínom B12 zase podporuje kognitívne funkcie mozgu.

Zelenina lásky

Pripravte špargľu svojej láske a budú sa diať divy… Označuje sa totiž za prírodné afrodiziakum, stimuluje tvorbu estrogénu u žien a testosterónu u mužov. Špargľa je tiež preborníčka v obsahu kyseliny listovej. Do svojho jedálnička by ju mali zaradiť tehotné a tiež ženy, ktoré otehotnieť plánujú.

Pomôže aj pri "opici"

Ak máte za sebou náročnú noc a ťažké ráno, dajte si na obed špargľu. Zmierni nevoľnosť a prečistí pečeň.

Prečo moč po konzumácii špargle zapácha?
Niektorých ľudí po konzumácii špargle trápi zapáchajúci moč. Obsahuje totiž kyselinu asparágovú, ktorá ju chráni pred napadnutím baktériami. Samotná kyselina asparágová nezapácha. Proces jej odbúravania v tele u niektorých ľudí však môže produkovať síru, ktorá zapácha. Ide o neškodný jav.

Pri chudnutí

Na jedálny lístok by ste ju mali určite zaradiť, ak sa pokúšate znížiť svoju hmotnosť. Okrem toho, že má málo kalórií a podporuje trávenie, je z vyše 90 % tvorená vodou.



ANKETA: Máte radi špargľu?

89,0%



11,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist