Víťazka Pečie celé Slovensko:
Počas šou som sa vždy vedela vynájsť

Jarmila Horváthová, 10. marca 2024     12 minút čítania

Timea Strnálová vyhrala tretiu sériu populárnej televíznej šou a pritom začala piecť len pred necelými dvoma rokmi. Súťaž ju presvedčila, že v živote sa túži venovať práve cukrárstvu.



Foto: Archív RTVS

Kto je vaším najlepším „stravníkom“?

Určite rodina a priatelia. No najdôležitejšími odberateľmi dezertov a tort sú moji verní zákazníci.

Máte rovnako pozitívny vzťah ako k pečeniu aj k vareniu?

Áno. Pravdupovediac, začínala som s varením, ešte v roku 2020 som spolupracovala s firmou, pre ktorú som fotografovala rôzne recepty. Už vtedy ma bavilo tvoriť a fotiť jedlo a mojou víziou bolo stať sa foodblogerkou. S fotením jedla som síce skončila, ale pokračujem v mojom maličkom sne inšpirovať druhých a tvoriť niečo, čo sa ľuďom páči.

Čo je momentálne pre vás v živote dôležité?

Rodina a pečenie. Chcem sa zdokonaľovať v cukrárstve, absolvovať kurzy, získať množstvo informácií, aby som mohla ľuďom v mojom okolí ponúkať kvalitné zákusky, ktoré sú nielen oku lahodiace, ale aj chutné. Momentálne žijem pečením.

Skúšate pri príprave dezertov aj vlastné kreácie alebo sa radšej držíte overených a odskúšaných receptov?

Zatiaľ používam už overené receptúry, pretože ešte nemám za sebou toľko skúseností, aby som si vymyslela svoje vlastné recepty. No kombinujem viacero receptov dohromady a z nich viem vytvoriť svoj vlastný dezert s inými chuťami.

Stalo sa vám, že sa vám niekedy dezert natoľko nevydaril, že skončil napríklad v koši?

Klamala by som, keby som povedala nie. Áno, dezert skončil v koši veľakrát. Aj počas príprav šou Pečie celé Slovensko sa mi stalo, že som zopár koláčov vyhodila, pretože sa nedali jesť. Myslím si, že omyly patria do cukrárstva a práve chyby, ktoré urobíme, nás posúvajú vpred.

Máte nejaké tipy, ako zachrániť alebo využiť koláčik, ktorý sa nevydaril tak, ako sa mal?

Z každého nepodarku môžu byť chutné rumové guľôčky. Z korpusov si viete pripraviť už známe nepečené nanuky či cakepops. Tiež som už videla, že nepodarené škrupinky z makrónok sa dajú pomlieť a opäť použiť do receptu, z ktorého už vyjdú krásne makrónky. Osobne som to však nikdy neskúšala.

Máte nejakú „vychytávku“, ktorú by ste vedeli pri pečení odporučiť?

Neviem, či to robia všetci, ale ja vždy moje korpusy na tortu pokropím mliekom zmiešaným s roztopenou čokoládou. Do ovocných tort pridávam ovocné pyré prevarené s cukrom a s vodou. Pri maslových krémoch je dôležité, aby všetky ingrediencie ako puding a maslo mali rovnakú teplotu, potom sa nezrazia. Pre mňa je pri krémoch a čokoládach obrovským pomocníkom teplomer, ktorým si vždy viem zmerať teplotu krému a tak viem, že sa nezrazí. Napríklad do dezertu crémeux, kam idú vajíčka, sa musí krém zohriať na 80-85 stupňov, no a to sa bez teplomera nedá odhadnúť.

Čo je v cukrárstve podľa vás dôležité vedieť alebo akú vlastnosť treba mať, aby sa človek presadil v televíznej cukrárskej súťaži?

Zotrvať a dôverovať si. Počas šou som málokedy mala pochybnosti, že by sa mi niečo nepodarilo, nikdy som nepripúšťala možnosť, že to nevyjde. Vždy som si svojím spôsobom verila, a aj keď niekedy nie všetko išlo podľa mojich predstáv, zachovala som si chladnú hlavu a vynašla som sa. Každý z nás je však iný, má iné cítenie, takže to nie je asi úplne univerzálny recept, ako sa presadiť. Nešla som do šou s cieľom vyhrať, ale naučiť sa nové veci, získať skúsenosti a nové priateľstvá. Výhra bola pre mňa obrovským šokom, aj keď podporu som mala od množstva ľudí.

Upečte si banánový travel cake a srdiečkovú pizzu podľa Timi:






Diskusia k článku







 



TOPlist