Fedor Malík:
Údené s trnkovou „máčkou“

Fedor Malík, 9. februára 2016     2 minúty čítania

Fašiangy sú tohto roku akosi kratšie. Už sme za ich polovicou.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Jedáci sú však mrzutí. Fašiangy utekajú a ani sa poriadne nenafutrovali. Treba to využiť, treba si pripraviť čosi sýte, chutné, šťavnaté.

Dobré tipy mi nedávno poskytol môj priateľ Petr, prevádzkar reštaurácie Dvůr pod starýma horama v moravských Boršiciach. Slovácke „bramborové slížky se zelím“ si pripravíme niekedy inokedy. Dnes máme na programe dňa inú tamojšiu fašiangovo-zimnú špecialitu, uzené s trnkovou „máčkou“. Uzené je údené, trnková je slivková a omáčka je po slovácky máčka. Poďme teda na to...

Cez noc dáme do dvoch väčších pohárov vylúhovať 300 g sušených sliviek a 100 g sušených hríbov. Najlepšie svojich. Ráno si pospíme a začneme variť po deviatej. V jednom hrnci buble údená krkovička, v druhom si pripravíme slivkovú omáčku. Zásmažku, trochu vývaru, štvrť litra kyslej smotany a slivky i hríby spolu rozmixujeme. Hustú omáčku potom prepasírujeme, varom zahustíme a dochutíme. Podávame s plátkami ešte horúcej krkovičky.

Nuž a prílohu si vymyslíme... V čaši máme naliate červené. Rozhodne nie mladé. Ten mok musí byť hutný, vyzretý a perzistentný. Najlepšie tak 2-, 3-ročný orešanský portugal alebo ešte staršia skalická frankovka. Bude to „pasovať“, v oboch mokoch sú totiž i sušené slivky...



Diskusia k článku

veronika353
Naša stařenka dělala máčku z vařenéch trnek (povidel).Hřiby tam nedávala,ale aji tak to bylo moc dobrý.Od té doby sem trnčenó máčku nejedla,ale měla bych ju negdy uvařiť :-)
venusa
V detstve nam mama varila omáčku z čerstvých sliviek so širokými domácimi rezancami. Nebolo toľko sladkosti ( ako dobre, mame zachovale zuby ) tak aj toto potešilo.
Sa kuknem na tie bramborove slizky se zelim.
kuchticka
Trnkovou omacku varila I moje maminka kdyz jsem byla jeste mala. Vim, ze varila susene slivky a omacku zahustila smotanou v ktorej rozhrabalkovala trochu muky. To je vsetko co si pamatam. Tato omacka mi vzdy velmi chutila a ja ju neviem tak dobre pripravit ako bola ta jej original.
pacik
"Trnkovou máčku" ale bez hríbov som jedávala od mala, varila ju moja mama a teraz ju varievam ja a je to moja najobľúbenejšia omáčka. Pečené bravčové mäso, údené, alebo pečené hydinové, každé s ňou vynikajúco chutí.
afataga
tak trnkova ci slivkova? trnka je bobulivina, slivka je ovocie






 



TOPlist