Túžite po dokonalom karí? Bez karí pasty to nikdy nebude ono!

P.R. Servis, 28. augusta 2023     7 minút čítania

INZERCIA - Najznámejšie jedlo indickej kuchyne? Zaručene karí! V rôznych podobách dnes kraľuje v kuchyni celej juhovýchodnej Ázie. Lahodné, aromatické, orientálne, pikantné... Jeho príprava nie je náročná. Vlastne, keď máte tie správne ingrediencie, môže byť doslova hračkou. Aby však skutočne ohúrilo vaše chuťové bunky, odporúča sa jedno: Zabudnite na zmes suchých korenín a namiesto nich použite karí pasty. Ten rozdiel pocítite všetkými zmyslami.



Foto: Shan´shi

Kým zmes karí korenia sa vyrába zo sušených bylín a korenín, karí pasta je vyrobená z čerstvých korenín. Navyše, jej hlavnou súčasťou sú čili papričky. Aj preto na rozdiel od sušeného korenia, ktoré je vždy žlté, pretože v ňom prevažuje kurkuma, karí pasta môže mať rôznu farbu – okrem žltej aj červenú alebo zelenú. Je to dané tým, aké čili papričky sú v nej pomleté. A od toho závisí aj ostrosť chuti.

Predajca vysokokvalitných ázijských potravín Shan’shi odporúča vyskúšať v kuchyni najmä žltú a červenú karí pastu. Jedna pre jemnejšiu chuť, druhá pre výrazne pikantnú. Veď ochutnajte sami!

Žltá karí pasta pre menej pikantnú, jemnú chuť

Shan’shi Thajská karí pasta žltá je najmenej pikantný druh zo všetkých karí pást. Je ako stvorená pre menej pikantné karí. Ak ho chcete mať na tanieri skutočne expresne rýchlo, stačí vo woku zohriať kokosové mlieko, vmiešať doň 4 – 5 čajových lyžičiek Thajskej karí pasty žltej a priviesť do varu. Potom podľa chuti pridáme už len kuracie alebo hovädzie mäso, ryby či rôzne druhy zeleniny a necháme povariť. Podáva sa s ryžou a na ozdobenie možno použiť čerstvé lístky koriandra a plátok limetky.

Žltú karí pastu oceníte napríklad aj pri príprave kuracích krídeliek na ázijský spôsob. Gurmánsky zážitok a pritom nič zložité. Stačí si pripraviť marinádu zmiešaním oleja, sójovej omáčky, sladkej čili omáčky a Thajskej karí pasty žltej. Pre intenzívnejšiu chuť môžeme do marinády ešte nakrájať čerstvé čili papričky. Potom už stačí krídelká len výdatne potrieť marinádou a dať ich na plech do rúry rozohriatej na 200 stupňov. Pečieme 30 - 40 minút. Shanshiózne!



Červená karí pasta pre milovníkov ostrej chuti

Shan’shi Thajská karí pasta červená obsahuje pálivé červené čili papričky a keď jej do jedla primiešate trochu viac, dosiahnete pomocou nej skutočnú ostrosť na tanieri. Pikantná chuť vám pripomenie exotické dovolenky a rozprúdi krv v žilách. Rovnako dobre sa hodí k mäsu aj k zelenine. A zaujímavú kombináciu chuti prináša pri sladkých jedlách. Nebojte sa experimentovať a ochutnajte. Množstvo inšpirácií nájdete aj na stránke varimshanshi.sk, kde je kuchár Miso vždy pripravený ukázať vám, ako si do svojej kuchyne vpustiť čerstvý vietor priamo z Ázie. Jednoducho a rýchlo, na tisíc spôsobov.

Tak napríklad, keď sa kura na karí stretne s cícerom, je to ako priama cesta do Indie. Chutné jedlo za 10 minút, na ktoré stačí naozaj len pár ingrediencií. Základom sú overené kvalitné Shan’shi prísady – Thajská karí pasta červená a sójová omáčka. No a potom stačí už len na rezance nakrájať kuracie plátky a osmažiť ich vo woku na rozpálenom oleji. Ochutíme mletou rascou, kurkumou a pridáme červenú karí pastu. Dobre premiešame. Následne pridáme na prúžky nakrájanú červenú papriku, zalejeme paradajkovým pretlakom a necháme dusiť asi 10 minút. Nakoniec ešte primiešame scedený cícer z plechovky, ochutíme sójovou omáčkou, päť minút povaríme, nech sa chute dobre premiešajú a môžeme podávať. Ideálnou prílohou je basmati ryža.



Červená karí pasta perfektne dochutí aj kokosovú ryžu s krevetami. Stačí uvariť ryžu v kokosovom mlieku, pridať podľa chuti Thajskú karí pastu červenú a podávať s veľkými krevetami, ktoré opražíme na arašidovom oleji. Hotové porcie na tanieri ešte ozdobíme plátkami šalátovej uhorky. Ľahučké jedlo s chuťou exotiky sa perfektne hodí ako ľahký obed alebo večera počas slnečných dní.

Výborné sú aj v polievkach

Karí pasty možno využiť aj pri príprave ázijských polievok. Napríklad taká Rýchla thajská polievka s karí je lahodná, príprava zaberie iba 5 minút a samotné varenie 15. Stačí dať do hrnca 300 ml zeleninového vývaru, kokosové mlieko, len 3 čajové lyžičky Thajskej karí pasty červenej, sójovú omáčku, malý kúsok zázvoru a povariť. Do vriacej zmesi sa primieša ešte 350 g rôznej zeleniny – môžete použiť mrkvu, cuketu, huby, hrášok... Keď zelenina zmäkne, pridajú sa sklené rezance Vermicelli, ktoré varíme 5 minút. Nakoniec ešte šťava z čerstvej limetky a dozdobíme koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.

Dve ingrediencie a máte vyhrané!

Ak ste začiatočníkom v kuchyni alebo len jednoducho nechcete pri varení tráviť veľa času, vedzte, že ak máte doma poruke karí pastu a kokosové mlieko, máte tak vždy fantastický základ pre rýchle a chutné ázijské jedlo. Potom je už len na vás, či zvolíte mäsový, zeleninový alebo rybací variant. A ešte jedna obrovská výhoda pikantných karí pást – karí zlepšuje krvný obeh, pomáha znižovať vysoký krvný tlak aj cholesterol a potláča túžbu po tučnom jedle. Skrátka, chutné aj zdravé!








 



TOPlist