Toto vás bude zaujímať:
Čo doma najradšej pečie porotkyňa šou Pečie celé Slovensko Jozefína Zaukolcová?

Jarmila Horváthová, 10. septembra 2023     13 minút čítania

Sympatická cukrárka, ktorú poznáme z televíznej obrazovky, nám porozprávala o svojej práci, o tom, čo ju teší a čo zarmucuje.



Foto: Archív Jozefíny Zaukolcovej

Čím to je, že sa cukrárstvo na Slovensku dočkalo takej popularity? Veď pred 20-timi rokmi ste ťažko dostali kúpiť chutný zákusok.

V súčasnosti sa naozaj dajú kúpiť chutné a pekné zákusky z kvalitných surovín, len sú cenovo náročnejšie, keďže aj potraviny sú drahé. Bolo obdobie, keď sa tlačilo na cenu, lebo kúpna sila bola slabá, a preto sa využívali rôzne náhrady. Používal sa margarín, lebo sa hovorilo, že maslo nie je zdravé a šľahačka je tiež tučná. Zrazu prišli na to, že sú zdravšie ako všetky margaríny a šľahačky z rastlinných emulzií. Už nejde o samotnú cenu, ale aj kvalitu o chuť.

V Bratislave sú cukrárne s dezertmi, ktorých ceny sa blížia dvojcifernej sume. Vy žijete na Považí, sú aj tam ľudia ochotní dať za zákusok viac, než dali voľakedy?

Myslím, že sa to pomaly vyrovnáva, veľa ľudí už pozerá viac na kvalitu ako na cenu. Niektorí síce hovoria, že zákusky sú drahé, ale neuvedomujú si fakt, že sa zvýšili výrobné náklady, cena potravín, a to nehovorím o tých naozaj kvalitných.

Čo sa vám páči na súčasnom cukrárstve?

Páči sa mi, že sa objavuje veľa starých receptov, ktoré boli výborné, ale potom sa na ne zabudlo. Dnešní cukrári im dávajú nový šmrnc a dizajn. Napríklad taký opitý Izidor, karamelový veterník, francúzska kocka. Do povedomia ľudí dávajú cukrári naspäť tú istú chuť, ale dizajn je moderný. To považujem za plus dnešného cukrárstva.

„Väčšia konkurencia všetkých posúva, aby na sebe pracovali.“

Ako sa pozeráte na to, že cukrárske prevádzky si otvárajú ľudia, pre ktorých bolo pečenie najskôr len koníček, no pracovali v úplne inej oblasti?

U nás v okolí síce takých prevádzok nie je veľa, ale sú. Ľudia si otvárajú cukrárske výrobne napríklad doma. Ak majú klientelu, prečo nie. Vidím to pozitívne, lebo väčšia konkurencia všetkých posúva, aby na sebe pracovali.

Vy ste nikdy netúžili po tom, byť vlastnou paňou a mať vlastnú prevádzku?

Áno, len vtedy to bolo s podnikaním náročnejšie, musela by som si zobrať úver a zadlžiť sa na veľa rokov. Mala som ponuky od ľudí, ktorí do toho so mnou chceli ísť, ale ja som sa vždy cítila lepšie v školstve, to je moja parketa.





Diskusia k článku







 



TOPlist