Terka rastie na popularite

P.R. Servis, 12. októbra 2023     7 minút čítania

INZERCIA - Terno je nielen blízko, ale má aj kvalitnú privátnu značku Terka, ktorá je v mnohom unikátna.



Zdroj: Terno

Jesť kvalitne a za výhodné ceny je terno. Konkrétne, je to Terka v Terne. Ide o privátnu značku slovenského reťazca, ktorá ponúka 80 produktov. A do konca roka sa jej ponuka rozrastie na necelú stovku! Nečudo, veď sa jej darí a podľa dát reťazca je už neodmysliteľnou súčasťou bežného nákupu.

Čo chutí Slovensku?

Terka s typickým fialovo-žltým logom zahŕňa rôzne druhy strukovín, širokú paletu korenín, konzervované aj sterilizované výrobky, pochutiny, sladkosti, hygienické produkty, ochutené či neochutené vody a nápoje. Tie produkty, ktoré sú vyrobené na Slovensku, ľahko rozoznáte vďaka EAN kódu s SK znakom na zadnej strane.

„Výber každého produktu u nás prebieha laboratórnym senzorickým skúšaním, porovnávame ho s inými produktami v rovnakej kategórii aj s konkurenciou, pričom uprednostňujeme domácich výrobcov. Medzi naše podmienky patrí dlhodobá udržateľnosť kvality formou európskych certifikátov s preukázanou dlhoročnou históriou a tradíciou. Taktiež sú pre nás dôležité parametre ako inovácia výrobných liniek či prvotriedny obalový materiál, keďže platí, že čím je obal kvalitnejší, o to dlhšie si produkt udrží čerstvosť,“ vysvetľuje Jozef Fabo, vedúci oddelenia suchých potravín v spoločnosti TERNO real estate, s. r. o. Podľa jeho slov Slovenky a Slováci najradšej od Terky kupujú croissanty, detské piškóty, čokoládové tyčinky, arašidové chrumky, ale aj sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve.

Piškóty z vajec z voľného výbehu

K dobrej kuchyni patria ochucovadlá, bylinky a koreniny, ktoré pre značku Terka zabezpečuje stabilný slovenský výrobca zo Zvolena pôsobiaci na trhu už tri desaťročia. Kto má chuť na kvalitné džemy, či už jahodové, marhuľové alebo čučoriedkové, tie pochádzajú z Rimavskej Soboty. Nuž a detská krupica alebo ovsené vločky sú zase zo slnečného Štúrova. Málokto pritom vie, že žiadané detské piškóty od Terky vznikajú v Turčianskych Tepliciach z čerstvých vajec z voľného výbehu z miestnej slepičiarne.

„K našim zásadám patrí, že pokiaľ je Slovensko v produkcii danej suroviny sebestačné, tak uprednostníme slovenského dodávateľa. Pre dosiahnutie kvality za rozumnú cenu je potrebný ako kvalitný partner vo výrobe, tak dopyt u zákazníkov, ktorý nám umožní predaj kvalitných výrobkov z čerstvých surovín. Momentálne spolupracujeme s ôsmimi výrobcami, ktorí majú celú výrobu na Slovensku,“ hovorí Peter Vanek, marketingový manažér TERNO real estate, s. r. o.

Chrumky s najvyšším obsahom arašidov

Slovensko je krajina s bohatými zdrojmi minerálnej vody, a preto aj stolová voda Terka pochádza z nášho územia. Konkrétne z Mníchovej Lehoty pri Trenčíne, pričom má vysoký obsah vápnika, a horčíka so sodíkom v pomere 2:1. Okrem minerálov obsahuje bikarbonát, ktorý neutralizuje žalúdočnú kyselinu.

Pri niektorých konkrétnych výrobkoch je dokonca možné zasiahnuť aj do receptúry. „V určitých prípadoch máme ako odberateľ možnosť individuálne vplývať na percentuálne zloženie jednotlivých výrobkov. Je to pomerne zložitý proces, ktorý v praxi trvá aj pol roka, ale výsledok stojí za to. Takto sa nám podarilo docieliť, že chrumky Terka majú najvyšší podiel arašidov na trhu, a to až 35 %. Európsky štandard je od 30 do 33 %,“ hodnotí Jozef Fabo. Podľa jeho slov sa sortiment Terky do konca roka rozrastie o ďalších 20 produktov, medzi ktorými nebude chýbať slovenský kečup, múka či kyslá smotana.

Varenie s Ternom

Jedna vec je nákup čerstvých a kvalitných ingrediencií, druhá je uvariť z nich jedlo. Potraviny Terno preto pravidelne pridávajú chutné recepty na svoju stránku www.terno.sk. Držia sa pritom zásady zdravého stravovania.

Na to, ako by mala vyzerať výživná a vyvážená večera sme sa spýtali lekára, obezitológa a výživového poradcu MUDr. Petra Minárika, PhD.: „Aj pri večeri platí pravidlo štvrtiny bielkovín, štvrtiny škrobovej prílohy a polovice zeleniny. Nie je pritom dôležité, či je na večeru teplé alebo studené jedlo. Väčší význam má vyváženosť pokrmu. Ako bielkovinová zložka na večeru môže poslúžiť ryba, či už je to chudá treska, alebo mastnejší losos a tuniak, ďalej mäso z hydiny, vajce uvarené natvrdo či namäkko. Vhodné sú tiež strukoviny vrátane sóje a sójových potravín, najmä tofu. Porcia by mala byť striedma. Objem jedla na večeru by mala vyplniť veľká porcia miešaného zeleninového šalátu s troškou za studena lisovaného oleja, napríklad panenského olivového oleja. Okrem správneho zloženia má byť večera aj v správnom čase, minimálne tri hodiny pred spaním.“

Tip od Terky



Zdroj: Terno

Vegánske chilli sin carne

Suroviny:
  • 180 g chilli/natural tofu
  • 70 g červenej šošovice
  • 800 g krájaných rajčín (2 konzervy)
  • 140 g kukurice (1 malá konzerva)
  • 200 g maslových fazúľ (1 konzerva)
  • 50 g paradajkového pretlaku
  • 200 g pasírovaných paradajok
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 hrsť čerstvého koriandru
  • 15 g kvalitnej horkej čokolády
  • šťava z ½ limetky
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 1/2 ČL chilli (alebo viac)
  • soľ, cukor a mleté korenie podľa chuti

  • 1. V hlbšej a veľkej panvici na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita a ďalej pridáme pretlačený cesnak, mletú papriku, údenú papriku, rascu, chilli a prstami rozmrvené tofu. Všetko spolu krátko opečieme, pridáme rajčinový pretlak, premiešame a ešte chvíľku opečieme.

    2. Ďalej pridáme premytú šošovicu a fazuľu, kukuricu, pasírované paradajky, krájané rajčiny, zeleninový vývar, premiešame a panvicu zakryjeme pokrievkou. Na nízkom plameni chilli dusíme približne 25 minút.

    3. Následne chilli dochutíme soľou, cukrom, korením a limetkovou šťavou. Chilli odstavíme z plameňa a na záver doň vmiešame nasekaný koriander a čokoládu. Chilli sin carne podávame ešte teplé, ideálne s ryžou, avokádom a čerstvým koriandrom.









     



    TOPlist