Na Danubius Gastro vám pekári ukážu, prečo milujú pečenie

P.R., 23. januára 2017     5 minút čítania

Danubius Gastro je akási oslava všetkých slovenských pekárov aj cukrárov. Tu je môj príbeh, prečo som sa do pečenia zaľúbila ja. Snáď vás inšpirujem.


Foto: Danubius Gastro

Vôňa, chute, farby, štýl a umenie. Týmto bude nabitý veľtrh Danubius Gastro.



Lásku k vareniu a pečeniu si človek musí vypestovať. Ani moja cesta týmto smerom nebola jednoduchá, ale teraz by som varila a piekla každý deň, ak by to šlo. U nás doma sa nikdy nevyváralo, ani nevypekalo. Žiadna babka ma nevykrmovala domácim jedlom a koláčmi. Zákusky z cukrárne som nenávidela, domáce kysnuté buchty od mamy tiež.

Online zmenil kuchyňu. Aj prístup k pečeniu

Našťastie, žijeme v dobe internetu. To, čo nám doma nechutí, môžeme nahradiť lepším. Môj svet sa zmenil najmä objavením blogov. Blogerky odvážne skúšali nové recepty a dodávali odvahu aj mne.

Kedysi som surovinami šetrila. Dnes sa už nebojím dať do koláča celý vanilkový struk, štvrť kila masla a toľko isto cukru. Margarínové torty a suché buchty plné múky boli zrazu minulosťou. Láska k vareniu a pečeniu je najmä v odhodlaní robiť niečo lepšie, chutnejšie, poctivo a po svojom.


Toto by mal ovládať každý cukrár a pekár. Základy v podobe piškótového cesta a maslového krému by mal zvládnuť každý, no s tým už v dnešnej konkurencii nikto nepochodí. Určite nehovorím len sama za seba, cukrári, ktorí sa pohybujú v tom skutočnom veľkom svete cukrárskeho biznisu, by o tom vedeli porozprávať viac.

Pre mňa sú však veľkou inšpiráciu napríklad videá, kde cukrárky zdobia torty ružami z krému, či zrkadlovo lesklými polevami.

Pečenie ako biznis? Zistite ako sa to dá na Danubius Gastro

Pečenie však nie sú len zákusky, ale najmä chlieb a pečivo. Pri troške fantázie aj pizza a langoše. Vysokou školou je domáci chlieb. Upiecť ho z droždia je veľmi jednoduché a chlebík je po pár pokusoch krásny ako z katalógu.

Skúste si však upiecť chlieb z kvásku a budete mať pocit, že sa voči vám spikol celý svet na čele s vašou vlastnou rúrou. Kváskový chlieb je totiž kapitola sama o sebe. Práve preto, že jeho príprava je tak náročná, no zároveň sa takýto chlieb považuje za jeden z tých najlepších na trhu, začali ho vyrábať menší i väčší priemyselní pekári. Ich triky, ako ho jednoducho pripraviť, si môžete prísť vypočuť na akciu Danubius Gastro od 26. januára 2017 do bratislavskej Incheby.


Foto: Danubius Gastro

Na akcii Danubius Gastro sa predstavia desiatky pekárov a cukrárov, aby ukázali svoje umenie.



Osobne preto vždy pripomínam, že urobiť dobré jedlo nie je iba o talente a šikovnosti. Varenie a pečenie je remeslo. Keď ho nezvládate, nemáte v biznise čo hľadať. Na domáce varenie to však stačí.

Keď do práce prinesiem domáci chlieb, mäkké muffiny alebo slané koláčiky, pýtajú sa ma, prečo si neotvorím pekáreň. Alebo cukráreň.

Pravdupovediac, nie je to také jednoduché. Nemám na to školu a myslím si, že každý pekár a cukrár by mal mať základy. Aj keď ma tradičné cukrárske a pekárske výrobky až tak nenadchýnajú, sú základom, na ktorých môžeme stavať. Dobrá poleva má zmysel len vtedy, ak je dobrý i korpus.

Rozhodne by to však bol zaujímavý biznis. Domáce a najmä netradičné zákusky a torty dnes majú cenu zlata. Ľudia sa vracajú ku klasike a za domáce koláčiky ako od babičky sú ochotní si dobre priplatiť. Ktovie, možno ma raz prestane práca baviť a otvorím si malý obchod s koláčikmi, kde sa bude cukor sypať na kilá a maslo potečie potokom.










 



TOPlist