Módna návrhárka Lýdia Eckhardt:
Jedlo sa nevyhadzuje, využijem všetko, čo mám v chladničke

Jarmila Horváthová, 28. januára 2024     15 minút čítania

Lýdia Eckhardt žne úspechy nielen v módnom svete, ale je aj autorkou kuchárskej knihy, ktorá sa okamžite vypredala. O móde, podnikaní, ale aj o jedle, varení a pečení nám s gráciou a úsmevom ochotne porozprávala.



Foto: Archív Lýdie Eckhardt

Ako získavate nové klientky?

Najlepšia reklama je spokojný klient. Vráti sa a pošle aj svoje okolie. Mám dámy, ktoré k nám chodia od úplného začiatku, samozrejme, prichádzajú aj nové.

Ročne pripravujete dve veľké módne prehliadky. Vedeli by ste nám priblížiť, ako ich príprava vyzerá? Ako dlho vám trvá navrhovanie, čím sa inšpirujete, koľko trvá šitie, čo všetko treba zabezpečiť, koľko ľudí na takej prehliadke pracuje?

Prehliadky pripravujem zo všetkého najradšej. Robím si, čo chcem, ako chcem, skúšam nové strihy, materiály bez prísneho oka klientky. Je to veľká sloboda tvorby, aj keď vždy pri každom modeli myslím na určitý typ postavy. Snažím sa vytvoriť „vyváženú kolekciu“, aby si v nej našla model či inšpiráciu konzervatívnejšia, ale aj extravagantnejšia dáma, tiež tá, ktorá preferuje nohavice alebo šaty. A je to veľmi priaznivé aj pre samotné zákazníčky, lebo si môžu daný model vyskúšať a hneď vedia posúdiť, či im pristane, aj keď im veľkostne nesedí. Príprava prehliadky trvá viac ako tri mesiace a v dielni na nej pracuje päť krajčírok a jedna strihačka. Ja realizujem celú produkciu prehliadky – od navrhovania modelov, dolaďovania topánok, kabeliek, doplnkov, scenár, pozvánky, texty k sprievodnému slovu, hudbu...

Koľko času ešte trávite v salóne a pracovnými záležitosťami?

Keď sa pripravuje kolekcia, tak som v práci celé dni. Ale nemusíte ma ľutovať, moja práca ma naozaj baví, napĺňa a potom sa viem aj odmeniť v podobe dovolenky.

„Milujem hortenzie, ktorými som obsypala doslova celú záhradu.“

Čo sa deje potom s modelmi z prehliadky? Slúžia ako „predloha“ pre vaše klientky?

Veľmi sa teším a, samozrejme, to vnímam ako veľký úspech, keď sa celá kolekcia predá. Mám veľa štíhlych klientok, ktoré si vedia kúpiť modely priamo z prehliadky a malú úpravu na nich tiež nie je problém zrealizovať. Pre mnohé klientky je to aj inšpirácia, či už v strihu, v materiáli, alebo v detaile.

Ste aj autorka úspešnej kuchárskej knihy. Máte pre varenie a pečenie rovnakú vášeň ako pre módu? Či ste typ, ktorý uprednostňuje rýchle a jednoduché veci a občas sa, ako sa hovorí, v kuchyni odviaže?

Som klasická žena, ktorá varí, nakupuje, pečie a hnevá sa za päťku v žiackej knižke. Najradšej varím „po ceste“ a často ma inšpiruje obsah chladničky. Samozrejme, keď príde návšteva, pristupujem k mojej kuchárskej aktivite oveľa zodpovednejšie. Takto vznikla aj moja kniha Navarme si úspech. Motivovala ma k nej moja manažérka Majka, ktorá sa obdivne vyjadrovala o mojej kuchárskej kreativite. Nepomohli ani moje protesty, že to nie sú žiadne „michelinské“ jedlá, a dnes úspešne varí už každý. O to viac ma prekvapila reakcia okolia a to, že sa celý náklad okamžite vypredal.

Radšej varíte alebo pečiete? Zostával vám na to čas pri určite množstve pracovných a spoločenských povinností?

Varenie je pre mňa príjemná súčasť života. Jeme však preto, aby sme žili a nie naopak. Veľmi rada experimentujem a tiež sledujem rôzne inšpiratívne kuchárske relácie. Aj keď do súťaže krájania cibule sa určite neprihlásim. A čo sa týka pečenia? Najradšej mám jednoduché a skôr nepečené sladkosti. Možno to determinuje aj môj negatívny vzťah k „sladkému“. Nehovorím, že niekedy si nedám „mlsku“, ale určite ma to nenasmeruje podať výkon a zapnúť rúru.





Diskusia k článku







 



TOPlist