Moderátorka Kvetka Horváthová:
Milujem, keď sa rodina stretne pri dobrom jedle

Jarmila Horváthová, 4. februára 2024     10 minút čítania

Pre sympatickú moderátorku je varenie veľkým relaxom. Rada skúša nové recepty a spokojná je vtedy, keď všetkým pri stole chutí. Prezradila nám, ako vyzerá jej pracovný deň, aj to, aké typy jedál rada varí a pečie.



Foto: Archív Kvetky Horváthovej

Kvetka Horváthová je známa slovenská moderátorka, tejto profesii sa venuje už od mládežníckeho veku – ako 18–ročná moderovala mladežnícku reláciu Crn–crn či Štúdio Kontakt v STV. Diváci ju však poznajú najmä z televízie Markíza, kde pôsobila v mnohých projektoch (Doma s Markízou, Bailando, Farma) a aktuálne ju môžete vidieť v relácii Teleráno. Je 24 rokov vydatá a má 15–ročnú dcéru Pavlínku.

Celý svoj profesionálny život sa pohybujete v šoubiznise, moderovali ste rôzne typy programov a projektov. Dá sa niektorý označiť za ten, v ktorom ste sa najviac našli?

Každá relácia, ktorú som moderovala alebo v súčasnosti moderujem, je iná, je o niečom inom. Mala som možnosť pôsobiť v projektoch, ktoré sa nakrúcali v exteriéri, niektoré sa vyrábali na záznam, čiže nevysielali sa naživo, niektoré si vyžadovali viac improvizácie, pri niektorých som sa spolupodieľala na scenároch, na dramaturgii... Skrátka, každá práca bola pre mňa v istom slova zmysle výzva, nová skúsenosť, mnoho zážitkov, stretnutí s rôznymi ľuďmi... Za každú príležitosť, ktorú som dostala, som nesmierne vďačná.

Čo vás na moderovaní aj po tých dlhých rokoch čo ho robíte, drží a baví?

Práve tá pestrosť, o ktorej som hovorila. A ľudia. Či už kolektív, s ktorým spolupracujem na niečom, ale aj hostia, s ktorými debatujem o rôznych témach.

Spomínate si ešte na svoje začiatky? Čo bolo najťažšie alebo s čím ste sa najťažšie vyrovnávali?

Keďže odmalička ma bavilo vystupovať, zúčastňovať sa recitačných súťaží, od deviatich rokov som chodila do Detskej rozhlasovej dramatickej družiny, účinkovala som v Slovenskom rozhlase, v televízii, v dabingu, pred publikom som sa cítila ako ryba vo vode. Takže moderovanie pre mňa bolo akýmsi prirodzeným pokračovaním mojich aktivít v ranom veku. Ako moderátorka som sa pred kamerami ocitla už ako 15-ročná. Nemusela som sa teda s ničím špeciálnym vyrovnávať.

„Snažím sa tráviť čo najviac času s ľuďmi, ktorí sú môjmu srdcu blízki.“

Prácu moderátorky robíte v podstate desaťročia a veľa vecí sa za ten čas zmenilo. Zmenila sa aj vaša práca?

Je pravda, že aj v mojej profesii za tie roky pribudli rôzne novinky. Počítače, tablety, tzv. ušká – teda zariadenia, vďaka ktorým moderátor v živom vysielaní dostáva pokyny priamo z réžie, alebo čítačky, ktoré sa využívajú pri niektorých typoch relácií, odkiaľ moderátor môže súvisle čítať dlhšie texty, pričom sa pozerá do kamery a nemusí čítať z papierov...

Príprava na vysielanie Telerána je náročná, ale určite aj zaujímavá, máte tam veľa hostí. Viete nám priblížiť, ako vyzerá?

Deň pred vysielaním dostanem takzvaný technický scenár, z ktorého si pripravujem svoj vlastný scenár s poznámkami, okruhmi otázok, čítam si rôzne materiály k témam a k hosťom, s ktorými sa mám vo vysielaní stretnúť. Večer máme poradu s režisérom, asistentom réžie, produkciou, hlavným kameramanom, dramaturgom... V deň vysielania vstávam medzi 3.15 až 3.30, chystám sa do práce, naraňajkujem sa a o 5.00 už vo zvukovom štúdiu nakrúcam takzvané headliny, teda také krátke upútavky o tom, čo diváci v Teleráne uvidia, stretávam sa s hosťami a prechádzam si ešte obsah s prvými hosťami. S kolegom si dáme kávičku a o 6.00 začíname.





Diskusia k článku







 



TOPlist