Moderátorka aj mama:
Lenka Šóošová vstáva kvôli práci ráno o tretej. Ako dokáže nepravidelný režim zladiť s rodinnými povinnosťami?

Jarmila Horváthová, 5. novembra 2023     9 minút čítania

Už roky moderuje markizácke Teleráno a doma má troch chlapov. Prezradila nám, ako sa jej darí skĺbiť pracovný život so skorým ranným vstávaním s rodinnými starosťami a radosťami.



Foto: Archív TV Markíza

Už 18 rokov moderujete v TV Markíza Teleráno. Čím je vám tento program taký blízky, že mu zostávate stále verná?

Veď Teleráno je nesmrteľné (úsmev). Poznáte nejakú reláciu, ktorá ľudí baví v malých obmenách tak dlho? Veď to sledujú hádam už aj generácie! Som v tom štúdiu doma a som na to hrdá. Už som to spomínala viackrát - kde inde môžete ako moderátor spoznať toľko ľudí, ochutnať toľko jedál, ohmatať toľko diel, zažiť toľko emócií? Ja o žiadnom inom podobnom televíznom fenoméne neviem.

Kariéru a povolanie vizážistky ste vymenili za moderovanie a už ste pri ňom zostali. Čo vás na ňom baví?

Takto to celkom nie je. Nemusela som si, našťastie, vyberať. Som umelecká maskérka aj moderátorka. Moja práca maskérky síce nemá také publikum, ani ju príliš neprezentujem na sociálnych sieťach, no mám aj v tejto sfére za sebou veľa skvelých projektov od Super Star cez Nevestu pre milionára, Let’s Dance, súťaže miss, Talentmániu až po Slovensko má talent... A čo ma baví na moderovaní? Sloboda improvizácie a fakt, že v tomto povolaní stereotyp nehrozí.

Spomínate si ešte na svoje začiatky? Čo bolo vtedy pre vás najťažšie?

Tréma! Tréma je istá forma zodpovednosti, a tak ma „navštevuje“ dodnes. Vie vás posúvať, veľa naučiť, ale aj ublížiť...

„Bavia ma hostia, ktorí v sebe majú človečinu, iskru a aj istú hravosť.“

Čo sa zmenilo na práci moderátora za tých 18 rokov?

Z pohľadu dramaturgie máme lepší prístup k informáciám. Všetko je rýchlejšie a aktuálnosť hrá dôležitú úlohu. Dnes má aj Teleráno istú spravodajskú líniu a nie je to tak dávno, čo moderátori začali využívať čítačky. Chvíľu mi to trvalo, ale zvykla som si. Musím však priznať, že všetko to, čo je spontánne a nepripravené, ma baví najviac.

Ako vyzerá vaša príprava na vysielanie?

Deň pred vysielaním sa sfinalizuje scenár a vtedy prichádza náš čas. Teleráno je náročné v tom, že sa počas vysielania v rozhovoroch vystrieda veľmi veľa hostí z rôznych oblastí. Ak chcete byť v obraze, musíte každej téme venovať nejaký čas. Mám taký rituál, že po porade sa venujem rodine, pri varení večere sa vám scenár v hlave uleží. Potom si s Romanom prejdeme naše predstavy o tom, ako jednotlivé témy chápeme a chceme komunikovať a pred spaním mám už len poradu sama so sebou. (úsmev). Zvyšok vyrieši spánok.





Diskusia k článku







 



TOPlist