Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese

Inzercia, 16. októbra 2014     3 minúty čítania

- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Možno ste sa práve zamysleli, čo z lesa využívate pri varení a pečení. Šišky sú pre veveričky, miazga či kôra tiež nie sú práve kuchynské špeciality a huby či brusnice sú síce z lesa... Ale keď nebude lesa nebudú ani tie. Už blúdite po lesných cestičkách? Alebo pre stromy nevidíte les?

Veru, les je plný záhad, ale je zároveň čímsi, čo nutne potrebujeme k životu. Keď nebude les, nebude veru ani tej Medovníkovej chalúpky z rozprávkového lesa. Ale tomu, aby bol les stále miestom rozprávok a tajomstiev, môžete pomôcť aj vy. Stačí, ak mlieko alebo džúsy, ktoré používate v kuchyni, budú v kartónových obaloch Tetra Pak s označením FSC®. A viete prečo? Pretože tieto obaly sú vyrobené z dreva, ktoré pochádza zo šetrne obhospodarovaných lesov a iných kontrolovaných zdrojov.


Foto: Tetra Pak


Ak sa teraz pozeráte prekvapene ako Janíček s Marienkou na Medovníkovú chalúpku, tak vedzte, že FSC nie je žiadne zaklínadlo, ale skratka pre Forest Stewardship Council®, čo je medzinárodná nezisková organizácia, ktorá podporuje ekologicky šetrné, sociálne prínosné a ekonomicky životaschopné obhospodarovanie lesov a tým napomáha chrániť miznúce, ohrozené a devastované svetové lesy. Smutnou správou je, že vinou nelegálnej a nešetrnej ťažby denne zmizne na svete les o rozlohe územia Bratislavy. FSC certifikuje také lesy, o ktoré sa hospodári starajú a aj po ťažbe dreva sa snažia les obnoviť a vysadiť nové lesné porasty. Aby tie Medovníkové chalúpky mohli aj ďalej existovať.

A keď si už to mlieko s logom FSC kúpite, môžete vyskúšať napiecť chutné medovníky: 300 gr. hladkej múky, 1bal kypriaci prášok na medovníky, 100 gr. práškového cukru, 50 gr. masla, 1 pl med, 1 vajce, 120 ml mlieka. V zohriatom mlieku rozpustíme med, maslo a nakoniec zašľaháme vajce. Tekutinu vlejeme do múky zmiešanej s práškom do medovníka a cukrom. Vypracujeme na husté cesto, ktoré necháme v chlade odležať 3 hodiny. Na doske vyvaľkáme plát, vykrojíme medovníky a pečieme pri 180°C cca 20 minút. Medovníky necháme odstáť aspoň 10 dní.

Viac na www.rozpravkovelesy.sk








 



TOPlist