Martin Nikodým:
Niekedy mám pocit, že včely sú múdrejšie ako ľudia

Jarmila Horváthová, 15. októbra 2023     14 minút čítania

Martina Nikodýma poznáme najmä ako moderátora. Okrem tejto profesie má však ešte jednu, je zapálený včelár. Všetko o strastiach a slastiach včelárčenia nám porozprával na lúke medzi lesmi nad Devínom, kde žije.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Martin Nikodým je známy najmä ako moderátor množstva televíznych programov, v ostatných rokoch najmä šou Milujem Slovensko. Vyštudoval bábkoherectvo a pôsobil v niekoľkých bábkových divadlách. Neskôr hral napríklad v divadlách West a Nová scéna. V súčasnosti ho môžu diváci vidieť v televíznom seriáli Dunaj, k vašim službám. Má dve dospelé deti – syna a dcéru a okrem nich ešte 8-ročného syna Martinka.

Pred pár rokmi ste začínali ako hobby včelár, ale dnes včelárite na profesionálnej úrovni. Váš med dokonca dostať ako lokálny produkt aj v miestnych potravinách. Ako ste sa stali v tejto oblasti profesionálom?

Bolo to postupné. Prvý rok som mal tri rodiny a extrémne som sa z toho tešil. Pochválil som sa na facebooku, všetok med som porozdával a začiatkom decembra som nemal už ani fľašku. Lenže stále sa mi ozývali priatelia a známi s tým, že aj oni by odo mňa chceli med. Takže ďalší rok som už mal rodín päť, potom desať a stále sa to rozširovalo. Postupne som si uvedomil, že med, ktorý „moje“ včielky robia, je naozaj kvalitný produkt a tá práca má hodnotu.

To musí byť skvelý pocit.

Áno. Tiež som si uvedomil, že prvýkrát držím v rukách nejaký hmatateľný výsledok svojej práce - a to ma začalo baviť. Hovoril som si, že ma včelárenie bude držať celý život a postupne som chov rozširoval. Dochovával som ďalšie rodiny a keď otvorili v Devíne nové potraviny, oslovili ma, či by som im nechcel med dodávať ako lokálny produkt. Povedal som si, prečo nie - a zatiaľ je to jediné miesto na Slovensku, kde sa dá môj med kúpiť.

Plánujete naďalej chov rozširovať?

Teraz mám viac ako štyridsať rodín, ale chcem sa držať okolo tridsiatky, pretože je okolo toho veľmi veľa roboty, aj keď sa to nezdá. Navyše je to práca s neistým výsledkom. Napríklad tento rok som na konci júna nemal ešte ani jedinú fľašku medu.

„Keď otvorím úľ a hneď nejaká včela po mne vyštartuje a dostanem prvé žihadlo, tak si poviem - dnes nemáte náladu, prídem zajtra.“

Ako je to možné, to boli také nepriaznivé podmienky?

Mávam z tejto oblasti krásne medy z jarných kvetov, ale jar bola príšerná. Máj vyzeral ako október, takže nič nekvitlo. Potom sme čakali, že rozkvitne agát a ten to dobehne, lenže rozkvitol asi na 30 percent a kvitol 4 dni. Potom začalo pršať, všetok peľ zmylo, a tak sa stalo, že prvýkrát po siedmich rokoch, čo včely chovám, nebudem mať ani fľašku agátového medu.

Zdá sa, že sa z vás stal okrem včelára aj botanik.

To je prirodzená súčasť tejto záľuby. Včelár, ktorý chce poznať svoje okolie, sa musí zoznámiť s tým, čo tam rastie a kvitne. Je to veľmi dôležité.



ANKETA: Vedeli ste, že Martin Nikodým sa venuje včelárčeniu?

88,3%



11,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist