Martin Nikodým:
Niekedy mám pocit, že včely sú múdrejšie ako ľudia

Jarmila Horváthová, 15. októbra 2023     14 minút čítania

Martina Nikodýma poznáme najmä ako moderátora. Okrem tejto profesie má však ešte jednu, je zapálený včelár. Všetko o strastiach a slastiach včelárčenia nám porozprával na lúke medzi lesmi nad Devínom, kde žije.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Miesto, kde máte včely, sa nachádza na veľkej lúke. Kosíte ju sám, či vám niekto pomáha?

No kosenia je tu neúrekom, našťastie tu existuje niečo ako susedská výpomoc. Som malý včelár v susedstve veľkej farmy, takže ak potrebujem napríklad nejaké stroje na kosenie, pomôžu mi.

Keď ste spomínali, že ste začínali s troma rodinami a teraz ich máte takmer štyridsať, vysvetlite, prosím, nám laikom, ako sa včelstvá rozširujú?

Včelie rodiny sa dajú aj kúpiť od iných včelárov, alebo ich môžete namnožiť. Zo silnej a zdravej rodiny viete vytvoriť "odloženca", teda ďalšiu rodinu, kde si včely vychovajú matku, alebo im ju dodám. O rodinu sa treba starať, privediem ju do zimy, aby bola silná a prežila chladné mesiace, preliečim ju, ak je to potrebné, tak aj dokŕmim a ďalší rok je z nej produktívne včelstvo.

Najprv ste boli dva roky včelár teoretik. Ako sa potom líšila prax od toho, čo ste mali naštudované?

Prax bola oveľa zaujímavejšia ako teória. Dva roky som si naozaj o včelárstve všetko načítaval a pozeral videá. Potom som išiel k Dušanovi Dedinskému, to je náš včelársky guru z Devínskej Novej Vsi, a prvýkrát som mal možnosť chytiť rámik do ruky. Je to úplne iné, ako keď si o tom čítate, bol to obrovský rozdiel. Vtedy som pochopil, že toto ma bude baviť do konca života.

„Baví ma ázijská kuchyňa, lebo je jednoduchá, dá sa všetko urobiť v jednom hrnci a rýchlo.“

Mali ste niekoho v rodine, kto sa tejto záľube venoval, či sa to u vás, ako sa hovorí, „vyskytlo“?

Každá tradícia sa musí niekde začať, takže táto sa začala v našej rodine mnou. Aj keď netuším, či budem mať pokračovateľov. Spolieham sa na toho najmladšieho.

Prečo, vaše staršie deti to nezaujíma?

Syn odišiel študovať do Londýna a nemám pocit, že sa odtiaľ vráti. Minimálne niekoľko rokov, lebo vidím, že si tam buduje zázemie. Dcéra zmaturovala a v septembri odišla študovať do Prahy. Keď sú tu, tak prídu, pomôžu, napríklad medobranie sme mali vždy ako rodinnú udalosť. Ale preto, že sa „rozleteli“ do sveta, je to už zložitejšie.



ANKETA: Vedeli ste, že Martin Nikodým sa venuje včelárčeniu?

88,3%



11,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist