Kúpte len suchý cícer:
Ako si doma lacno vyrobiť cícerovú múku a do čoho ju použiť

Veronika Lucáková, 12. októbra 2023     3 minúty čítania

Múka z cícera obsahuje veľa bielkovín, je prirodzene bezlepková a má ľahkú orieškovú chuť. Aby ste si mohli užiť tieto jej benefity, nemusíte za ňu dať niekoľko eur v obchode. Doma vám na jej prípravu stačí suchý cícer a mixér.



Foto: Shutterstock

Prirodzene bezlepkové zloženie cícerovej múky a vysoký obsah rastlinných bielkovín oceňujú vyznavači zdravého životného štýlu aj ľudia trpiaci celiakiou (neznášanlivosťou lepku).

Ako ju vyrobiť doma

Strukovinové múky ponúkané v obchodoch sú pomerne drahé. Dobrou správou je, že sa cícerová múka dá vyrobiť aj doma. Postačí vám na to suchý cícer a výkonný mixér. Stačí ho po častiach nasypať do mixéra a postupne mixovať, kým nevznikne múka. Keďže cícer je veľmi tvrdý, je to pomerne hlučná procedúra, s tým treba počítať.

Na čo sa vám hodí

Cícer, či už vcelku alebo rozmixovaný na múku, nie je vhodné konzumovať zasurova. Cícer sa buď musí domäkka uvariť a v prípade múky zapiecť či prevariť.

Tradične sa cícerová múka využíva pri príprave vyprážaných cícerových guľôčok – falafelu. Ale nájdete ju napríklad aj v pôvodom francúzskych cícerových plackách s názvom socca.



Foto: Shutterstock

V kombinácii s klasickou múkou je múka vyrobená z cícera výborná aj do sladkého či slaného pečenia a vhodná je aj na zahustenie polievok či omáčok.

Dôležité prepočty

Ak sa rozhodnete nahrádzať cícerovou múkou klasickú pšeničnú múku, tak treba mať na zreteli, že tá cícerová inak saje a viaže tekutinu. Orientačne možno počítať, že 100 g pšeničnej múky sa dá nahradiť 75 g cícerovej múky pri zachovaní rovnakého množstva tekutiny.



Foto: Shutterstock

Vegáni ňou zvyknú v receptoch aj nahrádzať vajíčka. Namiesto 1 vajca sa zvyčajne pridáva kopcovitá lyžica cícerovej múky zmiešaná s dvoma lyžicami vody.

Z cícerovej múky sa dajú urobiť aj výborné cestoviny. A keď ich už budete mať, môžete si z nich pripraviť takýto vynikajúci obed plný rastlinných bielkovín:







ANKETA: Máte doma v zásobe vždy aj suchý cicer?

69,1%



30,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist