Kanadská kuchyňa:
Od javorového sirupu až po trdelník

Spracovala: Andrea Červenková, 24. septembra 2013     19 minút čítania

Kanada - krajina nekonečných lesov a prérii. Seriál SVETOVÉ KUCHYNE pokračuje rozprávaním o kanadskej gastronómii.


Foto: Kecemis

Schuswap Lake, British Columbia, jazero uprostred Skalistých hôr.


Pán Miroslav Šimeček, ktorého nevšedné recepty nachádzame na Varecha.sk pod nickom Kecemis sa s nami veľmi vďačne podelil o svoje poznatky a zaujímavosti z gastronómie svojej novej domoviny – Kanady.



V Kanade žijem s rodinou už niekoľko rokov. Prišli sme do Toronta v Ontáriu, odkiaľ sme sa presťahovali pred niekoľkými rokmi do Alberty, do mesta Calgary. Nakoľko Kanada je obrovská krajina, ktorej strava bola ovplyvnená mnohými faktormi, začnem trochu s históriou.

Kanadská kuchyňa sa líši v závislosti od regiónu. Prvá, originálna kuchyňa – ak sa to dá tak nazvať – bola samozrejme kuchyňa pôvodných obyvateľov, aboriginal people. Táto kuchyňa sa potom dá ešte rozdeliť na tradičnú indiánsku (first nation) a na kuchyňu Eskimákov (innuit). Po príchode Európanov mala najväčší vplyv na stravovacie návyky samozrejme britská a francúzska kuchyňa. Na východnom pobreží prevládala kuchyňa francúzska, podobne ako v Quebecu a ďalej v severnej časti Ontária.


Foto: Kecemis

Pohľad na Vancouver, British Columbia.


Hoci o určitých jedlách by sme mohli povedať, že sú kanadské vďaka použitým ingredienciám alebo ich pôvodu, je veľmi ťažké túto kuchyňu jednoznačne definovať. Jeden z bývalých premiérov, Joe Clark, povedal, že kanadská gastronómia je škola jedál z kuchýň ostatných kultúr, ktoré majú vplyv v Kanade a je stále v procese definovania sa.

Aboriginal People a ich kuchyňa

Eskimáci a ich stravovacie návyky boli silne ovplyvnené ich kočovným spôsobom života a prostredím, v ktorom žili a žijú. Okrem sobov, ktoré chovali ako pracovné zvieratá, mali ich aj ako zdroj potravy. Popri tom veľa lovili a chytali ryby, čo bola ich hlavná obživa. Rastlinnej stravy mali skutočne minimum vzhľadom na podnebie, v ktorom prežívali.

First nation, Indiáni, sa rozdeľovali na dve hlavné skupiny. Vo východnej a centrálnej časti Kanady viedla väčšina Indiánov usadený spôsob života, tzv. farmársky. Bývali v napevno postavených – ako ja hovorím – „činžiakoch“. Tieto obydlia boli ohradené vysokými drevenými hradbami, ktoré slúžili ako obrana proti kočovným kmeňom. Vo vnútri takéhoto príbytku žilo niekoľko rodín pohromade a spávali tu na poschodových posteliach. Tieto príbytky mali zvyčajne 3 – 4 poschodia. Pri vstupe a v spodnej časti mali Indiáni zvyčajne uskladnenú usušenú kukuricu a iné plodiny.


Foto: Shutterstock

Typický príbytok Iroquois Indiánov v Ontáriu.


Tak isto tam uskladňovali sušené mäso zo zvierat, ktoré ulovili. Hlavné plodiny v ich strave boli kukurica, zemiaky, fazuľa a tekvica. Zaujímavé bolo pestovanie „zlatej kombinácie“, ako ju nazývali: kukurica, vedľa ktorej sa sadila fazuľa ťahajúca sa po kukurici a na spodku nasadená tekvica, ktorá zase zadržiavala vlhkosť. Ďalšou dôležitou surovinou pre východné pobrežie Kanady a severnú časť USA bol a stále je javorový sirup. Nakoľko je sirup hustá sladká tekutina, museli čerstvo vytečenú šťavu upravovať, pretože obsahovala aj veľa vody. Zozbieraný sirup sa nechal zamrznúť a potom sa ľad opatrne zozbieral. Takto sa to opakovalo niekoľkokrát, kým nebola nedosiahnutá žiadaná čistota a hustota.


Foto: Kecemis

Bizóny v Custer National Parks.


V západnej a centrálnej časti Kanady prevládali už kočovné kmene. Tieto sa zameriavali najmä na lov zvierat a rybolov. Rybolov bol jedným z dôležitých spôsobov obživy hlavne Indiánov na západnom pobreží Kanady, dnes Britská Kolumbia. Bolo to spôsobené geografickým položením tohto územia na upätí hôr. Tradičnou potravou kočovných Indiánov bolo aj bizónie mäso.

Bizón je o niečo väčší ako zubor a žije na prériách. Raz do roka sa stretávali Indiáni z rôznych kútov Severnej Ameriky na love týchto zvierat. Lov prebiehal tak, že Indiáni postavili koridor z krovia a kameňov, za ktorým sa schovali pokiaľ neprišli bizóny. Koridor sa postupne zužoval a končil na zráze. Jedna skupina Indiánov nahnala zvieratá do tohto lievika. Indiáni schovaní za postavenými bariérami sa postupne ukazovali a hlukom ich vlastne udržiavali v lieviku. Vyznačená cesta bola otočená na východ, takže zvieratá oslepené slnkom skákali, respektíve padali zo zrázu.


Foto: Kecemis

Simulácia útesu, z ktorého bizóny padali (Head-Smashed-in Buffalo Run Muzeum).


Ako zvieratá padali, zvyčajne si zlomili väzy. Potom sa už všetci vrhli na spracovanie zvierat, ktoré využili úplne celé, bezo zvyšku. Týmto spôsobom lovili až do času, kým neprišli prisťahovalci. Tí priniesli kone, ktoré Indiáni dovtedy vôbec nepoužívali.

Európania v Kanade

Ako som už spomínal skôr, Quebec, New Brunswick a severná časť Ontária bola ovplyvnená francúzskou kultúrou. Juhozápad Ontária bol ovplyvnený Holanďanmi a Škandinávcami. Neskôr strednú časť (prérie) vo veľkej miere obsadzovali zase prisťahovalci zo strednej a východnej Európy.

Ázijci v Kanade

Najrozšírenejšia ázijská kuchyňa je čínska; je rozšírená krížom cez celú Kanadu, od západného až k východnému pobrežiu. Jej pôvod začína vo Vancouveri, kde je i dnes sústredená najväčšia populácia Ázijcov. Stále väčší vplyv na prípravu jedla má aj indická kuchyňa, ktorá sa rozšírila opäť z východu, resp. z oblasti Toronta, kde je sústredených najviac imigrantov z Indie v Kanade.

Farmy a ich plodiny


Foto: Kecemis

Zobrazenie a pomenovanie jednotlivých druhov hovädzieho mäsa.


Kanada je jeden z najväčších producentov poľnohospodárskych produktov na svete. Kanadu tiež volajú obilnica sveta. Obilniny sú rozšírené najmä v strednej časti Kanady na rozsiahlych prériách. Okrem obilnín sa na farmách chová hlavne dobytok, ktorého množstvo postupne pribúda smerom na západ. Napr. provincia Alberta má vo východnej časti ešte aj obilné pláne zmiešané s pasienkami pre dobytok, zatiaľ čo v západnej časti, ako sa približuje podhorská oblasť, pribúdajú farmy s dobytkom a koňmi a ubúdajú polia. Približne 35 % poľnohospodárskej výroby pripadá na pestovanie obilia a 25 % na dobytok. Aj preto je kanadská hovädzina hodnotená ako jedna z najkvalitnejších a niet divu, že sa tu stala najpoužívanejším mäsom a beefsteak sa konzumuje takmer v každej reštaurácii a domácnosti.

Alberta, Calgary


Foto: Kecemis

Vítame vás v Calgary aj s manželkou.


Tak vás vítam v Calgary, najväčšom meste provincie Alberta. Počtom obyvateľov (1,2 milióna) je Calgary tretím najväčším mestom v Kanade. Alberta je tretí najväčší dodávateľ hovädzieho mäsa v Severnej Amerike.

Ľudia v Kanade majú širokú škálu výberu lokálnych a dovezených potravín na experimentovanie a sú často dostupné po celý rok. Stále častejšie sa Kanaďania zameriavajú na zdravšie a etnické jedlá. Hlavne čínske a indické jedlá sa tešia veľkej obľube, ale aj napríklad mexická alebo stredomorská a vietnamská kuchyňa tu už majú svoje miesto.


Niektoré z obľúbených jedál, potravín a príloh v Kanade


Gravy – mäsová omáčka

Táto omáčka sa normálne používa na poliate upečeného mäsa. Základ gravy tvorí výpek z mäsa zahustený kukuričným škrobom alebo múkou. Na prípravu jedného hrnčeka gravy je potrebná jedna polievková lyžica výpeku. Ja gravy pripravujem takto. Z nádoby, v ktorej bolo pečené mäso, odoberiem výpek okrem dvoch polievkových lyžíc a dám variť na sporák na strednú teplotu. V asi 1/4 hrnčeku vody si rozmiešam kukuričný škrob a pridám do výpeku. Miešam, pokiaľ výpek nezačne hustnúť. Ako začína hustnúť, pridám vodu, vývar, mlieko alebo smotanu alebo kombináciu týchto tekutín, s celkovým objemom približne 2 hrnčeky. Miešam a varím ešte asi 5 minút. Nakoniec posolím. V prípade, že sa použije múka, pridáva sa priamo do výpeku a mieša sa, až kým múka nezačne hustnúť a nezhnedne. Potom pokračujeme s pridávaním tekutín, ako je spomenuté vyššie. Toto je základný recept. Samozrejme, gravy môže mať rôznu príchuť, ako napr. klobásová, vajíčková, s kúskami moriaka, kuraciny alebo čokoládová. Je ich skutočne mnoho.

V posledných rokoch sú v Kanade veľmi obľúbené Poutine hranolčeky. Sú to vlastne hranolčeky poliate omáčkou gravy. Ich pôvod je v Quebecku a rýchlo sa rozšírili po celej Kanade. Dnes ich dostanete kúpiť ako fast food na každom trhu alebo na miestach, kde sa ponúka rýchle občerstvenie, ale aj vo viacerých reštauráciách. V reštaurácii La Banquise v Montreale podávajú 25 variácií na tento pokrm.


Foto: Kecemis

Poutine hranolčeky: poliate omáčkou gravy a posypané kúskami syra.


Maple syrup – javorový sirup

Je to klasický sladký sirup získavaný z javorových stromov používaný na poliatie lievancov (pancake) a wafiel. Okrem toho sa často používa aj pri varení, príprave šalátov a samozrejme pri pečení.

Slanina

Opražená slanina snáď nesmie chýbať na žiadnom stole, či ráno na raňajky alebo večer pri hlavnom jedle. Nájdete ju i v jedle ponúkanom vo fast foodoch, ako sú hamburger, prípadne šaláty (Caesar salad).

Nanaimo bar

Nanaimo bar je najznámejší nepečený kanadský zákusok. Jeho pôvod je v meste Nanaimo v Britskej Kolumbii. Je pripravovaný z podrvených grahamových krekrov, kokosu, orechov, vanilkového pudingu a čokolády.


Foto: Shutterstock

Nepečený zákusok Nanaimo bar.


Kukurica

Tak ako opražená slanina, ani kukurica nesmie chýbať v žiadnej rodine hlavne na začiatku jesene, keď dozrieva tzv. Taber kukurica. Pomenovanie dostala podľa miesta, kde ju začali pestovať – Taber v Alberte, a pestujú ju tu dodnes. Môže byť biela alebo žltá, má delikátnu sladkú chuť a vysoký obsah vitamínu A.

Jablkový koláč (apple pie) a tekvicový koláč (pumpkin pie)

Cesto na tento koláč je pripravené z polohrubej múky (5,5 hrnčeka), soli (1ČL), masti (500 g), jedného vajca a 3/4 hrnčeka vody – najlepšie minerálky alebo inej sýtenej vody. Plnka: 1 a 1/4 hrnčeka tekvicového pyré, 3/4 hrnčeka cukru, 1/2 ČL soli, 1/4 ČL mletého ďumbieru, 1 ČL škorice, štipka muškátového orecha, 2 vajcia, 1 hrnček zahusteného mlieka, 2 PL vody, 1/2 ČL vanilkového extraktu. Všetko sa spolu dobre premieša a vyleje sa na pripravené cesto utlačené vo forme, pečie sa približne 30 minút.

Tieto koláče sú tu veľmi obľúbené a napr. tekvicový nesmie chýbať na stole počas Thanksgiving Day (dňa vďakyvzdania).


Foto: Kecemis

Tekvicový (pumpkin pie) a jablkový koláč (apple pie).


Samozrejme mohol by som vymenovať ešte mnoho ďalších typických potravín, ako napríklad zemiaky, ktoré patria k jedným z najkvalitnejších, albertská hovädzina, či Montreal bagel s tvarom písmena „O“ z chlebového cesta v kombinácii so syrom a energetickou hodnotou štyroch krajcov chleba.

Stravovacie návyky a fast food

Keďže je pracovná doba taká, aká je, ľudia sa tomu prispôsobili. Zvyčajne sa začína pracovať medzi siedmou a ôsmou a pracuje sa do štvrtej až piatej. Tento pracovný cyklus potom do značnej miery ovplyvňuje stravovanie. Raňajky sú rýchle a jednoduché. Konzumujú sa hlavne rôzne cereálie, wafle alebo lievance (palacinky) poliate javorovým sirupom. Popíja sa k nim mlieko, džús, čaj, dospelí aj kávu. Ak si chce dať niekto ráno výdatnejšie raňajky, pripraví si vajce na spôsob volského oka, opečenú slaninu alebo grilovanú klobásku a k nej toast. Veľa ľudí navštevuje aj zariadenia fast foodu, ako sú McDonald’s, Wendy’s, Tim Hortons a iné, ktoré ponúkajú raňajkové menu. Je to rýchle a pohodlné. K obľúbeným fast foodovým raňajkám bezpochyby patria paniny v rôznom prevedení. Sú to vlastne toasty potreté maslom a vloženým plátkom syra. Tie sa dajú potom „vylepšiť“ podľa želania zákazníka: opraženou slaninkou, šunkou, salámou, vajíčkovou nátierkou atď.

Obed nie je hlavným jedlom. Na pracoviskách je zvyčajne hodinová prestávka. Na obed si ľudia donesú niečo ľahšie z domu, prípadne niečo z predchádzajúceho večera. Ale opäť veľa Kanaďanov využíva služby fast foodu, kde si kupujú kompletné menu, t.j. burger, hranolčeky a obrovský pohár sýteného nápoja - sódy ako tu hovoria Coca Cole, Pepsi Cole a ostaným druhom týchto nápojov.


Foto: Kecemis

Spicy pulled beef sliders – druh vietnamského hamburgeru, nahrubo zomleté okorenené varené hovädzie mäso.


Iný druh fast foodu, ktorý je podľa môjho názoru o niečo zdravší, je bageta rôzneho druhu: bylinková, talianska, celozrnná atď., plnená podľa chute zákazníka. Najznámejšie fast foodové reťazce ponúkajúce tento typ stravy sú Subway a Mr. Sub. Bagety sa predávajú v dvoch dĺžkach, 6 inchov – rozumej palcov (15 cm) a 1 foot (stopa), t.j. 30 cm a môžu byt naplnené od tuniaka, cez pečené mäso v kombinácii so zeleninou alebo bez mäsa pre vegetariánov a nakoniec poliate dressingom podľa výberu.

Dinner – večera – je pre Kanaďanov vlastne hlavným jedlom dňa. Často to býva roastované hovädzie mäso, kurence, ako príloha zemiaky alebo ryža. Konzumuje sa aj množstvo zeleniny – k obľúbeným šalátom patrí napríklad creamy coleslaw, čo je vlastne kapustový šalát. Zložený je zo zelenej kapusty, najemno postrúhanej mrkvy, najemno pokrájanej cibule a polevy pozostávajúcej z cukru, podľa chute octu, horčice, soli a korenia. Samozrejme nesmie chýbať na stole chlieb, ktorý sa podáva ku väčšine jedál a maslo. A určite sa nezabúda ani na kukuricu, či už sa podáva ako predjedlo s maslom a soľou, s hlavným jedlom alebo po jedle namiesto zákusku, ktorý tiež patrí k hlavnému jedlu dňa. Na pitie je to najčastejšie sýtený nápoj a pre dospelých aj pivo, ktoré je tu najrozšírenejším a najobľúbenejším nápojom.

Často sa stáva, hlavne keď je žena zamestnaná a nemá čas variť, že si rodina večeru objednáva, či už v rýchlom občerstvení, ako KFC (Kentucky Fried Chicken) alebo napr. Swiss Chalet. KFC ponúka hlavne vyprážané kuracie mäso na rôzne spôsoby s rôznymi prílohami. Swiss Chalet ponúka kompletnú ponuku jedál, vrátane polievky. Iným, veľmi populárnym druhom rýchlej večere, je využitie mnohých predajcov pizze alebo čínskeho občerstvenia. A vždy je tu možnosť ísť do reštaurácie, ktoré sú tu veľmi obľúbené.


Foto: Kecemis

Pierogi s klobásou a kapustnými listami.


Veľmi populárne sú v Kanade kapustné listy, pečené klobásy a pierogi, ktoré si môžete kúpiť na každom trhu. Tieto druhy jedla sem priniesli prisťahovalci z Poľska a Ukrajiny. Okrem toho sa dá v Kanade kúpiť napríklad aj náš trdelník (volajú ho tu chimney cake – komínový koláč), ktorý sa tu priamo pred očami zákazníkov vyrába.


Foto: Kecemis

Zákazník čakajúci na trdelník.


Medzi najväčšie reťazce rýchleho občerstvenia patrí aj Tim Hortons. Rád by som sa pri tomto fast foode trochu zdržal, Tim Hortons je totiž pýcha Kanaďanov. Je známy hlavne vďaka svojim donutkám a kávou.


Foto: Kecemis

Fast food Tim Hortons.


Tim Hortons ponúka najmä tri druhy zákuskov z rôzneho cesta, z ktorých sú najznámejšie donutky z kysnutého cesta pripraveného z teplého mlieka, droždia, cukru, múky, mletého kardamonu, muškátového orecha, žĺtka, masla a soli. Donutky sú potom vyprážané na oleji a môžu byť v tvare písmena „O“ alebo bez otvoru naplnené rôznymi krémami a navrchu potiahnuté polevou. K najobľúbenejším patrí Boston cream (bostonský krém), ktorý je uvarený z mlieka, cukru, vanilkového extraktu, kukuričného škrobu, masla a žĺtku. Tento krém sa do donutky natlačí po vysmažení a poleje sa čokoládovou polevou.


Foto: Kecemis

Predaj donutiek v Tim Hortons.


K ďalším obľúbeným zákuskom patria muffiny a zákusky pripravované z lístkového cesta. A prečo vlastne spomínam toto zariadenie osobitne? Tim Horton bol skvelý hokejový obranca, ktorý počas svojej kariéry hral vo viacerých mužstvách. Pochádzal pôvodne z Hamiltonu, z Ontária. Začal hrávať za Toronto a kariéru skončil v Buffale Sabres, pričom počas svojej kariéry získal štyri Stanleyho poháre. A práve on založil v roku 1964 v Hamiltone tento fast food, v priebehu niekoľkých rokov sa rozšíril po celej Kanade a dnes patrí k najobľúbenejším. Mnohí si nevedia predstaviť ráno bez kávy z Tim Hortonsa, tzv. „double double“, čo znamená dvakrát smotanu a dvakrát cukor.


Foto: Kecemis

Donutky s maple cream (krémom z javorového sirupu) a Boston cream (bostonským krémom) a apple friter (šiška s kúskami jablka).


Pokračovanie rozprávania o kanadskej kuchyni nájdete v našom seriáli Svetové kuchyne tu: Kanadská kuchyňa: Od javorového sirupu až po trdelník
* * *

Kanadské recepty nájdete aj v rubrike Severoamerická kuchyňa na Vareche: Severoamerická kuchyňa - recepty



Diskusia k článku

marianne
@Mirko ci si mi len radost spravil,to sa citalo samo,:-),pekny clanok.Paci sa mi ten pumpkin pie,mam ich par v chladnicke,neviem ci nespravim...a ze obilnica sveta,to som nevedela.Nabuduce o tom cowboyskom festivale napis,klobuk uz mam,este cizmy si tam hadam pridem kupit....:-)
kecemis
Len pridi, pred Stampedom maju obrovsky vyber. Urcite ta uspokoja. Dakujem
mariamka
palec hore @kecemis , pekne, zaujimave a poucne citanie, dozvedela som sa vela noveho o krasnej krajine a jej vskutku pestrej kuchyni, zvlast ten trdelnik ma prekvapili ,, mate tam naozaj vsetko :) Nanaimo bar by si mohol pridat, vyzera super , dakujem za clanok a zelam vsetko dobre..
palokuchki
Zaujimavy clanok. Dakujem ti, ze si si nasiel cas na jeho napisanie. Mna tiez prekvapil ten trdelnik, ale aj tie pirohy s kapustovym listom. Vidim, ze kanadania maju ten isty sposob stravovania ako australania. Lahky obed a velku veceru. Tesim sa na pokracovanie...
kecemis
Dakujem. @mariamka nie som nejaky velky cukrar, ale skusim ten Nanaimo bar spravit. @palokuchi myslim ze velku rolu pritom zohrava, ze sme stale v jednom spolocnom commonwealth. Ale mozno sa mylim.
lupto
Članok je pekný ale kde najdem recepty na toho putina
Atie dalšie dobroty hlavne ten kolač ztoho baru. Dúfam
Źe nebudem musiet letiet do Canady. Ináč ďakujem.
flora
zaujimavý článok ,pri čítani som zabudla na všetko naokolo/nevadí/ dík
pusta
Milý@kecemis , jedným dychom som si prečítala tvoju pútavú reportáž.
úprimne ti dakujem za priblíženie stravovacích zvyklostí krajiny, v ktorej žiješ a za rozšírenie mojich vedomostných obzorov.
prajem ti veľa životnej pohody a zdarného varenia.
Pozdravujem teba, tvoju milú pani i rodinku do Calgary.
kimlo
Výborný a pútavý článok, také sa dobre čítajú.
timara
Teším sa, že som sa dozvedela zas niečo nové. Ďakujem. Zaujímala by ma tá bledohnedá poleva na tých donutkoch. To je tá z javorového sirupu? Ako by som si ju mohla spraviť doma?
kecemis
Dakujem Vam. @lupto myslel som ze v clanku bol poutine rozpisany. Co sa tyka "baru" pridam recept. @flora dakujem, snad som ti nesposobil nejake skody. Mila @pusta cenim si ocenenie ktore sa mi dostalo od teba a dakujem, pozdrav som odovzdal. @violetacamorova @kimlo potesilo ma, ze vas ten clanok zaujal. @timara ta poleva pomerne jednoducha. 2 pohare ladoveho cukru, 1/4 pohara javorovy sirup, 1KL javorovy extract, 4KL vody. Vsetko zmiesat na prijatelnu konzistenciu, aby sa dala natierat. Pripadne mozes pridat trosku vody, alebo sirupu, ak je to huste. Ale snas sa pouzit naozaj kvalitny javorovy sirup.
helica
nechala by som sa pozvať! A veľmi rada, milý článok, aj obrázky.
danda3
Veľmi pekne ďakujem za skvelý článok, už sa teším na pokračovanie. Prišiel v pravú chvíľu, pretože na budúci týždeň odlietam do Toronta za synom, takže budem mať oči otvorené, budem fotiť, ochutnávať a hlavne dúfam, že nebudem musieť variť, ale to neviem, či vydržím, keďže budeme bývať u neho.☺A už viem, čo asi ochutnám (nanaimo bar, bagety, indickú kuchyňu) a čo určite nie (donuts, hranolčeky), no možno aj ten beefsteak z hovädziny...:D:D:D
kecemis
@danda3 poziadaj syna aby ta zobral v Toronte alebo Mississage do cinskej restuaracie Mandarin. Tie su len v Ontariu a je skutocne vynikajuca. Tak isto je jedna na Niagarskych vodopadoch, kam mozete ist po navsteve Marineland a vodopadov. Tak isto mozes navstivit jeden z najlepsich, aspon podla mna, Jacob&Com. Steakhouse.
danda3
Ďakujem Ti @kecemis za tipy, na Niagarské sa chystáme hneď na druhý deň, čo priletíme, teda v sobotu, tiež do Marinelandu, takže tú čínsku reštauráciu určite vyskúšame.☺
timara
@kecemis tak som asi polevu dorobila skôr ako začala :) aký je ladovy cukor? a javorový extrakt u nás asi nezoženiem, ale mohla by som to skúsiť s práškovým cukrom, javorovým sirupom, vodou a extrakt nahradiť pár kvapkami nejakého chuťovo nevýrazného alkoholu. Ďakujem za odpoveď. Nech sa darí.
doktorka999
Zdravim Vam pan Simecek. Pekny clanok, pri citani som sa myslienkami vratila a zaspominala na Calgary, kde som zila. Uz niekolko rokov posobime s manzelom v Arabskych Emiratoch, a co je vyborne, ze Tim Hortons otvoril svoje pobocky aj v tejto krajine, co mu sa tesi kanadska komunita. Takze aj ja raz za cas si pochutnam na chilli polievke a oblubenom honey cruller donut, kt. mi najviac pripomina sisky, kt. robievala moja starenka.
kuchticka
@kecemis , rada som citala tvoj popis zivota v Kanade. U nas je to skoro rovnake (zijem blizko Seattlu;). Do Vancover idu raz zacas chapi (manzel a syn ) na kokey. takze sme skoro "susedia"
goliasko
Ahojte kanadania!
Tu je Fero Kollár s rodinou. Som rád ,že jeldo níás spája aj na takú diaľku. Môj mail je ferko.kollar@gmail.com.
Ozvite sa,
Zatiaľ čafte

F.K.
honestka
Mirko,
Unikli mi tieto tvoje clanky asi aj preto, ze som tu nebola. Nic to nezmeni na tom, aby som nepridala svojich "par drobnych";
Ked som uvazovala o tom, ako by som asi ja napisla clanok
tak, aby vystihol ale zaroven sa aj lisil od tak velmi podobneho stylu zivota a stravovania sa ci v USA alebo Australii mala som podobny dojem rozdelit ho. Hlavne ked uz nase dievcata @Vlasticka a @Danka urobili s ich clankami dobru pracu.
Kedze oni rozpisali podnetne informacie takmer rovnakych typov jedal, zasobovacej siete, komercnych zariadeni, dilema bola ako ho zostavit a vykreslit z neho zaujimavo temu, ktora by sa predsa len vymykala "sablone", ale pritom podstata stravovania sa, jedal a sposobov ostala predsa len specificka pre nasu rozvetvenu a pritom tak rozdielnu krajinu.
Pozdavalo sa mi to zostavenim kostry hlavneho obsahu aby ostala zasada popisat tunajsi sposob kulinarstva podla provincii.
Urobil si dobre, ze rozvetvenu cast si vykresil svojim sposobom tak, ze zahrnula a vyzdvihla zaujimavosti aj oproti Europe prave jedlami, ktore by sa tu ani neocakavali.
A tak si Napisal si podnetny clanok poskytnutim par informacii o tomto kuse sveta tak ze aj ti, ktori sa este len chystaju navstivit tuto uzasnu krajinu sa budu moct tesit na jej rozmanitost nielen prirodneho bohatstva /ktora sa dostatocne popisat v takomto clanku vlastne ani neda/, ale aj na perlicky jedinecnosti a zvlastnosti typickych len pre tento kus sveta Co ju radi /podla mojho osobne skromneho(!) nazoru
momentalne medzi jednu z najlepsich a najvyziadavanejsich krajin kde emigrovat, pretoze sa da tu v pokoji a spokojnosti dobre zit, aj ked tej zimy mame viacej ako by sme si niekedy zelali/.

Co je jedinecne je aj to, ze tu mozeme spoznavat kulinarstvo z celeho sveta v malom a dobre aj preto, ze mame moznost nakupovat originalne suroviny a naviac mame v susedoch kamaratov, ktori sa radi podelia o svoje skusenosti ako to jedlo uvarit co najviac k originalu.
Dakujem teda za obidva clanky.

kecemis
Dakujem Hanka. Snazil som sa podat co najviac informacii v malom priestore. Nebolo jednoduche vsetko sformulovat tak aby to bolo aj trochu odlisne od predchadzajucich, vynikajucich clankov, ktore som si velmi dobre precital a nie raz. Verim, ze sa mi to podarilo a clanok zaujal svojimi informaciami a aj strukturov. Mal som pripravene omnoho viac informacii, fotiek, ale priestor je limitovany. Iste by sa dalo velmi vela este napisat, pretoze sme tu skutocne velka svetova kominita z ktorej by sa dalo cerpat velmi vela informacii. Ked som to pripravoval, ver mi, ze saom na teba casto myslel a predstavoval si, ako by si to asi Ty upravila. Nakoniec sa to zbehlo tak ako to je a bol som aj v casovej tiesni. Moja praca je hlavne v lete, vela cestujem. Dakujem za tvoju odozvu na moje clanky na ktoru som netrpezlivo cakal. Este raz vdaka.
kocurka26
Ďakujem pán Šimeček za pekné príspevky, naouaj sa čítajú, ako sa hovorí s otvorenými ústami, chcem Vás poprosiť, keby ste mi napésal na mail, potrebovala by som s Vami niečo prebrať, ďakujem.
kocurova26@gmail.com
kajusiqq
@kecemis Dobrý deň ja som sa vás chcela spýtať v ktorom meste žijete teraz v Kanade?:).....Ak by ste mohli odpíšte mi prosím na Facebook Karolína Meďašová alebo aj tu len mám otázku:)






 



TOPlist