Foto: Kecemis
Schuswap Lake, British Columbia, jazero uprostred Skalistých hôr.
V Kanade žijem s rodinou už niekoľko rokov. Prišli sme do Toronta v Ontáriu, odkiaľ sme sa presťahovali pred niekoľkými rokmi do Alberty, do mesta Calgary. Nakoľko Kanada je obrovská krajina, ktorej strava bola ovplyvnená mnohými faktormi, začnem trochu s históriou.
Kanadská kuchyňa sa líši v závislosti od regiónu. Prvá, originálna kuchyňa – ak sa to dá tak nazvať – bola samozrejme kuchyňa pôvodných obyvateľov, aboriginal people. Táto kuchyňa sa potom dá ešte rozdeliť na tradičnú indiánsku (first nation) a na kuchyňu Eskimákov (innuit). Po príchode Európanov mala najväčší vplyv na stravovacie návyky samozrejme britská a francúzska kuchyňa. Na východnom pobreží prevládala kuchyňa francúzska, podobne ako v Quebecu a ďalej v severnej časti Ontária.
Foto: Kecemis
Pohľad na Vancouver, British Columbia.
Aboriginal People a ich kuchyňa
Eskimáci a ich stravovacie návyky boli silne ovplyvnené ich kočovným spôsobom života a prostredím, v ktorom žili a žijú. Okrem sobov, ktoré chovali ako pracovné zvieratá, mali ich aj ako zdroj potravy. Popri tom veľa lovili a chytali ryby, čo bola ich hlavná obživa. Rastlinnej stravy mali skutočne minimum vzhľadom na podnebie, v ktorom prežívali.
First nation, Indiáni, sa rozdeľovali na dve hlavné skupiny. Vo východnej a centrálnej časti Kanady viedla väčšina Indiánov usadený spôsob života, tzv. farmársky. Bývali v napevno postavených – ako ja hovorím – „činžiakoch“. Tieto obydlia boli ohradené vysokými drevenými hradbami, ktoré slúžili ako obrana proti kočovným kmeňom. Vo vnútri takéhoto príbytku žilo niekoľko rodín pohromade a spávali tu na poschodových posteliach. Tieto príbytky mali zvyčajne 3 – 4 poschodia. Pri vstupe a v spodnej časti mali Indiáni zvyčajne uskladnenú usušenú kukuricu a iné plodiny.
Foto: Shutterstock
Typický príbytok Iroquois Indiánov v Ontáriu.
Foto: Kecemis
Bizóny v Custer National Parks.
Bizón je o niečo väčší ako zubor a žije na prériách. Raz do roka sa stretávali Indiáni z rôznych kútov Severnej Ameriky na love týchto zvierat. Lov prebiehal tak, že Indiáni postavili koridor z krovia a kameňov, za ktorým sa schovali pokiaľ neprišli bizóny. Koridor sa postupne zužoval a končil na zráze. Jedna skupina Indiánov nahnala zvieratá do tohto lievika. Indiáni schovaní za postavenými bariérami sa postupne ukazovali a hlukom ich vlastne udržiavali v lieviku. Vyznačená cesta bola otočená na východ, takže zvieratá oslepené slnkom skákali, respektíve padali zo zrázu.
Foto: Kecemis
Simulácia útesu, z ktorého bizóny padali (Head-Smashed-in Buffalo Run Muzeum).
Európania v Kanade
Ako som už spomínal skôr, Quebec, New Brunswick a severná časť Ontária bola ovplyvnená francúzskou kultúrou. Juhozápad Ontária bol ovplyvnený Holanďanmi a Škandinávcami. Neskôr strednú časť (prérie) vo veľkej miere obsadzovali zase prisťahovalci zo strednej a východnej Európy.
Ázijci v Kanade
Najrozšírenejšia ázijská kuchyňa je čínska; je rozšírená krížom cez celú Kanadu, od západného až k východnému pobrežiu. Jej pôvod začína vo Vancouveri, kde je i dnes sústredená najväčšia populácia Ázijcov. Stále väčší vplyv na prípravu jedla má aj indická kuchyňa, ktorá sa rozšírila opäť z východu, resp. z oblasti Toronta, kde je sústredených najviac imigrantov z Indie v Kanade.
Farmy a ich plodiny
Foto: Kecemis
Zobrazenie a pomenovanie jednotlivých druhov hovädzieho mäsa.
Alberta, Calgary
Foto: Kecemis
Vítame vás v Calgary aj s manželkou.
Ľudia v Kanade majú širokú škálu výberu lokálnych a dovezených potravín na experimentovanie a sú často dostupné po celý rok. Stále častejšie sa Kanaďania zameriavajú na zdravšie a etnické jedlá. Hlavne čínske a indické jedlá sa tešia veľkej obľube, ale aj napríklad mexická alebo stredomorská a vietnamská kuchyňa tu už majú svoje miesto.
Niektoré z obľúbených jedál, potravín a príloh v Kanade
Gravy – mäsová omáčka
Táto omáčka sa normálne používa na poliate upečeného mäsa. Základ gravy tvorí výpek z mäsa zahustený kukuričným škrobom alebo múkou. Na prípravu jedného hrnčeka gravy je potrebná jedna polievková lyžica výpeku. Ja gravy pripravujem takto. Z nádoby, v ktorej bolo pečené mäso, odoberiem výpek okrem dvoch polievkových lyžíc a dám variť na sporák na strednú teplotu. V asi 1/4 hrnčeku vody si rozmiešam kukuričný škrob a pridám do výpeku. Miešam, pokiaľ výpek nezačne hustnúť. Ako začína hustnúť, pridám vodu, vývar, mlieko alebo smotanu alebo kombináciu týchto tekutín, s celkovým objemom približne 2 hrnčeky. Miešam a varím ešte asi 5 minút. Nakoniec posolím. V prípade, že sa použije múka, pridáva sa priamo do výpeku a mieša sa, až kým múka nezačne hustnúť a nezhnedne. Potom pokračujeme s pridávaním tekutín, ako je spomenuté vyššie. Toto je základný recept. Samozrejme, gravy môže mať rôznu príchuť, ako napr. klobásová, vajíčková, s kúskami moriaka, kuraciny alebo čokoládová. Je ich skutočne mnoho.
V posledných rokoch sú v Kanade veľmi obľúbené Poutine hranolčeky. Sú to vlastne hranolčeky poliate omáčkou gravy. Ich pôvod je v Quebecku a rýchlo sa rozšírili po celej Kanade. Dnes ich dostanete kúpiť ako fast food na každom trhu alebo na miestach, kde sa ponúka rýchle občerstvenie, ale aj vo viacerých reštauráciách. V reštaurácii La Banquise v Montreale podávajú 25 variácií na tento pokrm.
Foto: Kecemis
Poutine hranolčeky: poliate omáčkou gravy a posypané kúskami syra.
Je to klasický sladký sirup získavaný z javorových stromov používaný na poliatie lievancov (pancake) a wafiel. Okrem toho sa často používa aj pri varení, príprave šalátov a samozrejme pri pečení.
Slanina
Opražená slanina snáď nesmie chýbať na žiadnom stole, či ráno na raňajky alebo večer pri hlavnom jedle. Nájdete ju i v jedle ponúkanom vo fast foodoch, ako sú hamburger, prípadne šaláty (Caesar salad).
Nanaimo bar
Nanaimo bar je najznámejší nepečený kanadský zákusok. Jeho pôvod je v meste Nanaimo v Britskej Kolumbii. Je pripravovaný z podrvených grahamových krekrov, kokosu, orechov, vanilkového pudingu a čokolády.
Foto: Shutterstock
Nepečený zákusok Nanaimo bar.
Tak ako opražená slanina, ani kukurica nesmie chýbať v žiadnej rodine hlavne na začiatku jesene, keď dozrieva tzv. Taber kukurica. Pomenovanie dostala podľa miesta, kde ju začali pestovať – Taber v Alberte, a pestujú ju tu dodnes. Môže byť biela alebo žltá, má delikátnu sladkú chuť a vysoký obsah vitamínu A.
Jablkový koláč (apple pie) a tekvicový koláč (pumpkin pie)
Cesto na tento koláč je pripravené z polohrubej múky (5,5 hrnčeka), soli (1ČL), masti (500 g), jedného vajca a 3/4 hrnčeka vody – najlepšie minerálky alebo inej sýtenej vody. Plnka: 1 a 1/4 hrnčeka tekvicového pyré, 3/4 hrnčeka cukru, 1/2 ČL soli, 1/4 ČL mletého ďumbieru, 1 ČL škorice, štipka muškátového orecha, 2 vajcia, 1 hrnček zahusteného mlieka, 2 PL vody, 1/2 ČL vanilkového extraktu. Všetko sa spolu dobre premieša a vyleje sa na pripravené cesto utlačené vo forme, pečie sa približne 30 minút.
Tieto koláče sú tu veľmi obľúbené a napr. tekvicový nesmie chýbať na stole počas Thanksgiving Day (dňa vďakyvzdania).
Foto: Kecemis
Tekvicový (pumpkin pie) a jablkový koláč (apple pie).
Stravovacie návyky a fast food
Keďže je pracovná doba taká, aká je, ľudia sa tomu prispôsobili. Zvyčajne sa začína pracovať medzi siedmou a ôsmou a pracuje sa do štvrtej až piatej. Tento pracovný cyklus potom do značnej miery ovplyvňuje stravovanie. Raňajky sú rýchle a jednoduché. Konzumujú sa hlavne rôzne cereálie, wafle alebo lievance (palacinky) poliate javorovým sirupom. Popíja sa k nim mlieko, džús, čaj, dospelí aj kávu. Ak si chce dať niekto ráno výdatnejšie raňajky, pripraví si vajce na spôsob volského oka, opečenú slaninu alebo grilovanú klobásku a k nej toast. Veľa ľudí navštevuje aj zariadenia fast foodu, ako sú McDonald’s, Wendy’s, Tim Hortons a iné, ktoré ponúkajú raňajkové menu. Je to rýchle a pohodlné. K obľúbeným fast foodovým raňajkám bezpochyby patria paniny v rôznom prevedení. Sú to vlastne toasty potreté maslom a vloženým plátkom syra. Tie sa dajú potom „vylepšiť“ podľa želania zákazníka: opraženou slaninkou, šunkou, salámou, vajíčkovou nátierkou atď.
Obed nie je hlavným jedlom. Na pracoviskách je zvyčajne hodinová prestávka. Na obed si ľudia donesú niečo ľahšie z domu, prípadne niečo z predchádzajúceho večera. Ale opäť veľa Kanaďanov využíva služby fast foodu, kde si kupujú kompletné menu, t.j. burger, hranolčeky a obrovský pohár sýteného nápoja - sódy ako tu hovoria Coca Cole, Pepsi Cole a ostaným druhom týchto nápojov.
Foto: Kecemis
Spicy pulled beef sliders – druh vietnamského hamburgeru, nahrubo zomleté okorenené varené hovädzie mäso.
Dinner – večera – je pre Kanaďanov vlastne hlavným jedlom dňa. Často to býva roastované hovädzie mäso, kurence, ako príloha zemiaky alebo ryža. Konzumuje sa aj množstvo zeleniny – k obľúbeným šalátom patrí napríklad creamy coleslaw, čo je vlastne kapustový šalát. Zložený je zo zelenej kapusty, najemno postrúhanej mrkvy, najemno pokrájanej cibule a polevy pozostávajúcej z cukru, podľa chute octu, horčice, soli a korenia. Samozrejme nesmie chýbať na stole chlieb, ktorý sa podáva ku väčšine jedál a maslo. A určite sa nezabúda ani na kukuricu, či už sa podáva ako predjedlo s maslom a soľou, s hlavným jedlom alebo po jedle namiesto zákusku, ktorý tiež patrí k hlavnému jedlu dňa. Na pitie je to najčastejšie sýtený nápoj a pre dospelých aj pivo, ktoré je tu najrozšírenejším a najobľúbenejším nápojom.
Často sa stáva, hlavne keď je žena zamestnaná a nemá čas variť, že si rodina večeru objednáva, či už v rýchlom občerstvení, ako KFC (Kentucky Fried Chicken) alebo napr. Swiss Chalet. KFC ponúka hlavne vyprážané kuracie mäso na rôzne spôsoby s rôznymi prílohami. Swiss Chalet ponúka kompletnú ponuku jedál, vrátane polievky. Iným, veľmi populárnym druhom rýchlej večere, je využitie mnohých predajcov pizze alebo čínskeho občerstvenia. A vždy je tu možnosť ísť do reštaurácie, ktoré sú tu veľmi obľúbené.
Foto: Kecemis
Pierogi s klobásou a kapustnými listami.
Foto: Kecemis
Zákazník čakajúci na trdelník.
Foto: Kecemis
Fast food Tim Hortons.
Foto: Kecemis
Predaj donutiek v Tim Hortons.
Foto: Kecemis
Donutky s maple cream (krémom z javorového sirupu) a Boston cream (bostonským krémom) a apple friter (šiška s kúskami jablka).
* * *
Kanadské recepty nájdete aj v rubrike Severoamerická kuchyňa na Vareche: Severoamerická kuchyňa - recepty
Atie dalšie dobroty hlavne ten kolač ztoho baru. Dúfam
Źe nebudem musiet letiet do Canady. Ináč ďakujem.
úprimne ti dakujem za priblíženie stravovacích zvyklostí krajiny, v ktorej žiješ a za rozšírenie mojich vedomostných obzorov.
prajem ti veľa životnej pohody a zdarného varenia.
Pozdravujem teba, tvoju milú pani i rodinku do Calgary.
Tu je Fero Kollár s rodinou. Som rád ,že jeldo níás spája aj na takú diaľku. Môj mail je ferko.kollar@gmail.com.
Ozvite sa,
Zatiaľ čafte
F.K.
Unikli mi tieto tvoje clanky asi aj preto, ze som tu nebola. Nic to nezmeni na tom, aby som nepridala svojich "par drobnych";
Ked som uvazovala o tom, ako by som asi ja napisla clanok
tak, aby vystihol ale zaroven sa aj lisil od tak velmi podobneho stylu zivota a stravovania sa ci v USA alebo Australii mala som podobny dojem rozdelit ho. Hlavne ked uz nase dievcata @Vlasticka a @Danka urobili s ich clankami dobru pracu.
Kedze oni rozpisali podnetne informacie takmer rovnakych typov jedal, zasobovacej siete, komercnych zariadeni, dilema bola ako ho zostavit a vykreslit z neho zaujimavo temu, ktora by sa predsa len vymykala "sablone", ale pritom podstata stravovania sa, jedal a sposobov ostala predsa len specificka pre nasu rozvetvenu a pritom tak rozdielnu krajinu.
Pozdavalo sa mi to zostavenim kostry hlavneho obsahu aby ostala zasada popisat tunajsi sposob kulinarstva podla provincii.
Urobil si dobre, ze rozvetvenu cast si vykresil svojim sposobom tak, ze zahrnula a vyzdvihla zaujimavosti aj oproti Europe prave jedlami, ktore by sa tu ani neocakavali.
A tak si Napisal si podnetny clanok poskytnutim par informacii o tomto kuse sveta tak ze aj ti, ktori sa este len chystaju navstivit tuto uzasnu krajinu sa budu moct tesit na jej rozmanitost nielen prirodneho bohatstva /ktora sa dostatocne popisat v takomto clanku vlastne ani neda/, ale aj na perlicky jedinecnosti a zvlastnosti typickych len pre tento kus sveta Co ju radi /podla mojho osobne skromneho(!) nazoru
momentalne medzi jednu z najlepsich a najvyziadavanejsich krajin kde emigrovat, pretoze sa da tu v pokoji a spokojnosti dobre zit, aj ked tej zimy mame viacej ako by sme si niekedy zelali/.
Co je jedinecne je aj to, ze tu mozeme spoznavat kulinarstvo z celeho sveta v malom a dobre aj preto, ze mame moznost nakupovat originalne suroviny a naviac mame v susedoch kamaratov, ktori sa radi podelia o svoje skusenosti ako to jedlo uvarit co najviac k originalu.
Dakujem teda za obidva clanky.
kocurova26@gmail.com