Fedor Malík:
Grilovačka na mlyne

Fedor Malík, 2. júla 2014     2 minúty čítania

V modranskom hone Uherské, pri zurčiacom potoku, stál kedysi mlyn. Mlel vinohradníkom obilie a tí z neho piekli chrumkavé pecne chleba.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Roky utekali, mlynári vymierali, mlyn spadol. Len potok, prameniaci tam kdesi za Homoľou, poskakuje ďalej dolu Modrou. Rozsiahlu parcelu pri bývalom mlyne zdedila učiteľka Božena. Už je pár rokov na dôchodku, sily ju však neopúšťajú. Kutre sa v pôde, vysádza stromy, pestuje jahody, maliny, zeleninu. Jej lúky sú vzorne vykosené a vo vinohradníckej búde je vzorný poriadok. Pred búdou je pár lavičiek a veľké ohnisko. To cez leto takmer nevychladne. Pravidelne sa tu schádzajú priatelia pani učiteľky, ktorí tu grilujú prinesené dobroty.

Vždy je to čosi iné. Minulý víkend sa grilovala hydina. Kuracina, morčacina. Len Karol si to pomýlil. Priniesol zmrazeného králika... Božka to všetko mäsko namočila na hodinku do pácu, potom ho poutierala, nasolila, okorenila a nad pahrebou pomaly opekala. Prsia i stehienka pokvapkávala pivom. Stačila desiatka...

Keď bolo všetko hotové, začalo sa hodovanie. Na stole sa ocitol chrumkajúci šenkvický chlieb a z potoka sa vylovilo pár ؀fliiaš Malíkovského silvánu. Voňal po ihličí a dozrievajúcich paradajkách. Ku grilovanej kuracine išiel ako „jedna radosť“... Všetko sa dojedlo i vypilo a už sa kuli plány na ďalšiu letnú grilovačku.



Diskusia k článku

hubata
To teda verím p. Malík že nič nezostalo ........ že pozdravujem p. učiteľku.






 



TOPlist