Fedor Malík:
Dubovské či budmerické?

Fedor Malík, 24. mája 2016     2 minúty čítania

Už tento víkend obujú tisícky enofilov vínne topánky. Od Bratislavy po Smolenice bude tradične otvorených viac ako stopäťdesiat pivníc.



Čo pivnica, to iné víno. Lákavé farby, decentné vône, rozmanité chute. Vína smrekovsky kyslé, hečkovsky červené. Vína priemerné i vína skvelé. Každý vinár vás bude chcieť presvedčiť. Nielen svojimi mokmi, ale aj dobrotami vlastnej kuchyne. Bryndzové chlebíčky, syrové tyčinky, oškvarkové pagáčiky, zlatisté praclíky, cibuľové kolieska, slaninové a kôprové smotanové osúchy...

Na čosi typické sme však zabudli. Na malokarpatské scískanice. Za tými najlepšími treba vyraziť na Dubovú alebo do Budmeríc. Jedny i druhé sú predobré. Miesta však máme málo. Dnes dáme prednosť rodisku Vinca Šikulu. Po jeho sestre Bete zostal takýto recept.

Do zemiakového cesta pridajte štipku kvasníc, vyvaľkajte ho a povrch potrite bravčovou masťou s rozdrvenými oškvarkami. Povrch posypte ešte hrubou krupicou, čiernym korením a soľou. Cesto potom narežte na triangle, každý z nich zrolujte a okraje zalomte pod telíčko takéhoto šúľanca. Ten potom prstami oboch rúk oproti sebe stisnite. Potom už stačí len scískanice naukladať na plech a nechať ich v rozpálenej rúre do zlata upiecť. Keď chladnú, zapíjajte ich vychladeným dubovským zelenákom. To je, prosím, po modransky „zelený muškatel“ a po slovensky Veltlínske zelené...



Diskusia k článku

kuchticka
Veltinske zelene som pila ----- uz je to davno a rada by som ho zas ochutnala






 



TOPlist