Dobrý sluha:
Umývačka pomáha, ale niektorým riadom škodí. Ktoré veci do nej nepatria?

Jana Klimanová, 26. marca 2024     3 minúty čítania

Niekedy nám umývačka môže urobiť skôr medvediu službu. Čo by ste do nej nemali dávať a umyť radšej ručne?



Foto: Shutterstock

1. Liatina

Do umývačky riadu nepatria liatinové panvice alebo pekáče, pretože by sa zničil ich povrch a hrdzaveli by.

2. Teflón

Aj panvice a formy s teflónovým povrchom radšej umývajte ručne. Pravidelné vystavovanie agresívnym saponátom môže ich povrch poškodiť.

3. Striebro

Na strieborný príbor si určite nájdite čas a umývajte ho ručne. Po vybratí z umývačky môžu na ňom ostať biele fľaky. Hrozia mu aj škrabance a strata lesku.

4. Krehké materiály

Ak máte doma vzácny kúsok z krehkého skla či porcelánu, rozhodne ho nedávajte do umývačky. Okrem toho, že by sa mohli rozbiť, poškodí sa aj kovové zdobenie na porceláne. Ani krištáľové poháre sa nemajú s umývačkou riadu radi, tablety totiž nechávajú na ich povrchu nepekné šmuhy.



Foto: Shutterstock

5. Drevo

Keďže drevo je porézne a nasáva vlhkosť, do jeho pórov sa ľahko dostanú nečistoty z ostatného riadu, ale tiež chemikálie z tabliet na umývanie. V horúcej vode sa navyše drevo deformuje a praská. Do umývačky preto nepatria drevené varešky, dosky na krájanie ani nože a príbory s drevenou rúčkou.

6. Ostré predmety

Umývačka riadu nesvedčí nožom, ale ani strúhadlám či škrabkám, ktoré otupuje a skracuje ich životnosť. Rovnako do nej nepatrí napríklad sekáčik ale aj súčasti mixéru.

7. Plasty

Pri plastoch sledujte symboly, ktoré dovoľujú umývanie v umývačke riadu. Ak takéto označenie chýba, prípadne ide o plastové nádoby na jedno použitie, tie sa môžu deformovať alebo, čo je oveľa horšie, uvoľňujú sa z nich škodlivé látky.



Foto: Shutterstock

8. Súčasti kávovaru

Všetky komponenty, ktoré prichádzajú do styku s kávou (páka, sitká), treba umývať len pod teplou vodou, bez saponátu. Ak by ste ich dali do umývačky, mohli by ovplyvniť chuť pripravovaného nápoja.



ANKETA: Máte doma umývačku riadu?

86,9%



13,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist