V receptoch na Vareche už dokonca máme zopár takýchto filmových dobrôt pridaných. Napríklad taká Kovbojská fazuľa z filmov s tučným sympaťákom Budom Spencerom a jeho parťákom modrookým krásavcom Terencom Hillom (jediný chlap, do ktorého bola imaginárne zamilovaná súčasne moja mama aj ja.)
Alebo Burgundské hovädzie z filmu Julie a Julia, ktorý uchvátil mnohé naše používateľky vrátane mňa. Väčšinu filmov, ktoré spomeniem v texte mám napozerané, a DVD s nimi majú hrdé miesto v našej domácej zbierke.
Foto: Gaumont International
Pán Septime vo svojom živle.
Jedným z filmov, pri ktorých mi najviac utkvelo v pamäti jedlo, bol Grand restaurant pana Septima . Legendárny Luis de Funes s českým dabingom Františka Filipovského sa postarali o nezabudnuteľnú scénku v reštaurácii, kde Luis de Funes ako majiteľ parížskej reštaurácie vládne pevnou až tyranskou rukou a jeho zamestnanci ho za to doslova nenávidia. Veď komu by sa páčilo, keby ich šéf chodil kontrolovať prezlečený za niekoho iného a takto v prestrojení si objednal reďkovku a perlivú pipipipip minerálku?
Keďže ide o jednu z najvychytenejších reštaurácií, navštevujú ju najmä politické špičky. Pri jednej takejto návšteve príde k mimoriadne vtipnej situácii, kde pán Septime vysvetľuje nemeckému dôstojníkovi, ako pripraviť zemiakový nákyp. Pritom vrieska, gestikuluje a mimiku tváre prispôsobuje takým spôsobom, aby výsledným efektom bola podoba s fašistickým vodcom Hitlerom. Napomáha tomu aj hra kamery s tieňom, ktorý Septimovi v určitej chvíli vytvorí účes aj známe diktátorove fúzy.
Zaujímavé je, že v českom preklade sú nezrovnalosti s pôvodným znením. Preto vám ponúkame recept z originálu, v prípade že chcete túto dobrotu vyskúšať:
Ingrediencie na zemiakový nákyp podľa pána Septima:
Pôvodné znenie: Ein kilogramm Kartoffeln, ein liter Milch, drei Eier, neunzig gramm Butter, Salz und... MUSKATNUSS HERR MULLER! :-D
A po slovensky: kilogram zemiakov, liter mlieka, tri vajcia, 90 gramov masla, soľ a muškátový oriešok.
Spencer-Hillovky
Foto: Medusa Video S.r.l.
Buď sa bijú, alebo jedia...
Terence Hill vo filme My name is nobody si tieto fazule pripravil dokonca v peci na uhlie, ktorý poháňala vlak. Ešte horúce ich hltavo začne jesť priamo z hrnca, neskôr sa mu uľútostí Henryho Fondu a trochu odoberie aj jemu. Lyžice prenechá kamošovi a sám pokračuje v slastnom hltaní naberačkou.
Bud Spencer si zase svoju fazuľu vo filme Párna nepárna , na ktorú príde chuť jeho kamošovi Terencovi ale aj zloduchom bráni všemožne, a keď sa mu to nepodarí, zloduchov vymláti panvicou, na ktorej chutný pokrm predtým pripravil.
Filmov, kde títo dvaja jedia do prasknutia je však neúrekom a nie je to vždy len o fazuli. Jedna z mojich najobľúbenejších scén s týmito protagonistami je z filmu Hrochy v Afrike . Hlavní hrdinovia sú pozvaní na obed k pašerákovi zvierat. Scéna, kde si Terence napchá do pohára dve plné lyžice kaviáru, vidličkou pridá oriešok masla, zasype riadnou dávkou soli a to všetko štedro zaleje šampanským mi vždy vyčarila úsmev na perách. Tento koktail samozrejme nakoniec náležite premiešal a vypil do posledného zrniečka kaviáru, ktoré si nechal spadnúť z pohára priamo do úst. A nasleduje scéna, kde Terence zje celého kraba aj s pancierom...
Foto: PIXAR
Krysa v kuchyni? V rozprávke je všetko možné...
Štúdiu Pixar sa azda ani nesnívalo, ako sa im týmto nádherným kresleným filmom podarí spopularizovať tradičné francúzske sedliacke jedlo Ratatouille . Vo filme je hlavným hrdinom potkan Remy, ktorý sníva, že sa raz stane známym šéfkuchárom. Má to však jeden háčik... V ktorej reštaurácii nechajú variť hlodavca, ktorý vyslovene odporuje nepísaným zákonom o sterilite kuchynského prostredia?
Vďaka svojmu výnimočnému čuchu dochucuje jedlá tým najdokonalejším spôsobom. Pomocnú ruku mu podáva ťarbavý mladík Linguini, ktorého snom je stať sa známym šéfkuchárom, avšak niekdajšia kariéra vynášača odpadkov mu v jeho zámere príliš nehrá do karát.
Spoločnými silami sa im však podarí nemožné. O svojich schopnostiach presvedčia samotného Antona Ega, gastronomického kritika a zarytého odporcu terajšej vízie napredovania reštaurácie Augusta Gusteaua. Už nejaký čas totiž vyrábajú polotovary v prášku, a to sa stalo aj hlavnou zárobkovou činnosťou podniku. Našťastie sa Remymu a Linguinimu podarí navariť tak božské ratatouille, že v zatrpknutom kritikovi opäť prebudia nádej, že aj v reštaurácii je možné navariť práve domáce sedliackeho jedlo.
Julie & Julia
Foto: Columbia Pictures
Julie Child na svojom obľúbenom trhu.
V skratke, Julie Child je autorkou kuchárskej knihy receptov s francúzskymi jedlami, ktoré zbierala celé roky, neskôr mala aj svoju vlastnú kuchársku šou v televízii. Julia Powel je zas mladá novinárka, ktorá je nespokojná so svojím nudným životom a rozhodne sa ho oživiť varením podľa kuchárskej knihy Julie Child. A to rovno 534 receptov za 365 dní! Svoje úspechy aj nezdary zaznamenáva na blog, ktorý sa stane mimoriadne populárny.
Ako ste si iste všimli, nebola som jediná, ktorú tento skutočný príbeh ohúril, na Vareche už máme pridaných zopár receptov od fanúšičiek tohto filmu, ktoré navarili jedlá podľa receptov zo slávnej kuchárky. Vyskúšať môžete napríklad Boeuf bourguignon ako ho robila Julie Child , alebo Crepes – palacinky podľa Julie Child .
Foto: BBC
Obchod so syrom bez syra...
Britská komediálna formácia Monthy Python vo svojich skečoch často využívala ako nosný námet práve jedlo. Jedným z nich, trochu menej „surových“ bol skeč, kde elegantný pán navštívi obchod so syrmi. Vymenuje všetky druhy syra, na ktoré si spomenie a predavač len neúnavne kýva hlavou zo strany na stranu a opakuje stále dokola „nou“, alebo „normálne ho mávame“, alebo – „ráno sa predal posledný kúsok“.
Ak si pozriete skeč celý, postrehnete ako John Cleese počas menovania syrov spomenie aj „czechoslovakian sheep´s milk cheese“, čo je vo voľnom preklade československý syr z ovčieho mlieka. Ak sa vám nechce pozerať celé video , pozrite si to vo videu rovno v čase 3:30 :-D
Ďalšie skeče sú viac menej pre zachovanie duševného zdravia neuverejniteľné, youtube je ich však plný, ak vás to zaujíma, stačí len trochu hľadať ...
Byl jednou jeden král – česká klasika v kuchyni
Foto: Československý státní film
Bez soli sa veru ťažko varí....
Keď núdza postihne aj kráľovský dvor, kráľ sa rozhodne svojmu kuchárovi ukázať, že sa dá navariť aj bez soli. Scénka, kde hádže do mažiara celé vajíčka, sype kilá múky a veľké hrudy droždia, a vykypené cesto naplní celú miestnosť, dnes už patrí medzi kultové. V ceste na lievance skončí aj paprika, horčica, majoránka, rozmarín a dokonca aj nádoba na korenie, čo kráľ vtipne okomentuje ako: „Ta se vstřebá!“ :-D Následné výkriky typu: „Tady ukyneme k smrti!“ predznamenávajú, že si rozprávku opäť čoskoro pozriem :-)
Spomeniete si aj vy na ďalšie filmy s jedlom a o jedle? Je ich naozaj neúrekom, ale ak viete o nejakom, čo sa naozaj oplatí vidieť, dajte nám o ňom vedieť!
Who Is Killing the Great Chefs of Europe? - Ted Kotcheff
Babettes gæstebud - Gabriel Axel
The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover - Peter Greenaway
Big Night - Stanley Tucci, Campbell Scott
Bella Martha - Sandra Nettelbeck
Waitress - Adrienne Shelly
Food Matters - James Colquhoun, Carlo Ledesma
....ocení iba ........
ináč Veľká žranica bez konkurencie
a mne osobne sa ešte páčil film Babettina hostina
www.imdb.com/title/tt0481141/...
Slunce, seno, jahody: "králik.... stále králik, už ho ani Pinďa nežere"
Kurva, hoši, gutentag... Bohušova mini suseda s plechom v ruke: "upiekla som králika, ..... už ho nikto nechce jesť!"
Nezabudnuteľný filmový jedák bol pre mňa Vlasta Burian, ktorý sa priam vyžíval v konzumovaní na filmovom plátne: ako si urobil obložený maxi chleba v "Prednostovi stanice", alebo ako spod dverí ťahá zemiakovú placku. Dobrý bol aj pán Hrušinský v roli policajta ako miloval safaládky s pivom v "Adela ješte nevečerala". Známa je scéna z filmu "Světáci" kde pri stole excelujú Iva Janžurová, Jiřinka Jirásková a nezabudnuteľná Bohdalka. Steluška Zázvorková sa rozplýva nad bábovkou vo filme "Jak utopit dr. Mráčka" takým spôsobom až mám na tú bábovku chuť.
Varenie sa stalo pre niektorých hercov koníčkom: náš herec Paľko Mikulík a jeho "nežná fazuľová polievka", Jožko Króner a jeho rybárske recepty, Kamilka Magálová má dokonca samostatnú reláciu o varení. Jedlo ľudí zbližuje, len škoda že ho nie je dosť pre všetkých na Zemi a mnoho ľudí umiera od hladu a ani netuší že existujú nejaké špecialitky od výmyslu sveta, kým oni majú problém zohnať si každý deň kúsok chleba.
Ja ešte skúsim pridať video už spomínanej dvojice Bud Spencer a Terence Hill, aj keď nie je o varení ale o jedení. Nenašla som českú verziu, ale snáď sa pobavíte :)
youtu.be/MZvDU-5kgXk...