Na cestách:
Do Chorvátska aj za pršutom

redakcia, 13. mája 2011     5 minút čítania

Pred pár dňami sa v Bratislave uskutočnila výstava Be CROative, ktorá nám mala priblížiť Chorvátsko ešte viac, ako ho poznáme počas letnej dovolenky.

Človek by si povedal, že pre Slovákov je takéto približovanie zbytočné. Nájsť Slováka, ktorý by v tejto nádhernej krajine nebol, nebude iste jednoduché. Veď nenadarmo sa vraví, že Slovenské more je práve to Chorvátske.


Foto: Juraj Kopac

Chorvátsko je krajina tisícich ostrovov,
ale aj vynikajúceho jedla.


Mimoriadnych prívlastkov pre túto krajinu je neúrekom. Na viac ako 1000 ostrovoch priam prekvitá aj stredomorská kuchyňa príznačná pre malebné Chorvátsko.

V malých prístavných reštauráciách tvoria hlavné menu čerstvé ryby a plody mora. Čerstvé preto, že na jedálnom lístku nenájdete nikdy to isté, vždy ponúkajú práve to, čo sa v ten deň ulovilo.

Dobroty, ktoré musíte ochutnať

Delikatesou, ktorú tu treba určite ochutnať, je pažský syr. Lahôdka z ostrova Pag patrí medzi najlepšie chorvátske syry a bez problémov konkuruje aj tým najlepším syrom na svete.

Podáva sa samostatne, vynikajúco však chutí aj s presláveným dalmátskym pršutom, čo je pomaly sušená šunka, ktorá sa krája na tenulinké prúžky. Na výstave Be CROative nám „domáci“ odporučili, že k dokonalosti sa k pažskému syru a dalmátskemu pršutu podávajú aj istrijský olej zo starovekých olivových hájov, olivy a samozrejme to najkvalitnejšie chorvátske víno.

Chorváti sú na svoje výnimočné produkty aj právom patrične hrdí, tvrdia, že sú výsledkom pracovitých rúk ich národa, ktorý svoje zručnosti získaval tradíciou ústneho podania. Aj preto patrí ich pažský syr, dalmátska šunka, istrijský olivový olej, bylinková polievka z ostrova Brač, palinový nápoj z Rovinja, či Ilocký tramín medzi to najlepšie, čo by ste na potulkách touto krajinou mali určite ochutnať.




O chorvátskych dobrotách sme sa porozprávali s Trpimir Župićom - riaditeľom výstavy Be CROative.

Väčšinou chodia Slováci do Chorvátska, prečo sa Chorvátsko chce prezentovať na Slovensku?

Máme čo ukázať a nielen more, ktoré tak dobre poznáte. Vlani nás navštívili viac ako 310 tisíc Slovákov! Prinášame k vám informácie aj o ďalších kútoch Chorvátska, aby ste nás ešte lepšie spoznali a aby vás chodilo ešte viac.

Keby ste v Chorvátsku chceli pozvať niekoho na večeru, čo by to bolo?

Máme tri druhy kuchyne – kontinentálnu, vnútrozemskú a prímorskú. Ak by sme boli pri mori, tak by som zvolil chute Dalmácie, ryba a k nej výborné víno.

My sa hrdíme bryndzou, čo je typické pre Chorvátsko?


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

K Chorvátsku patrí aj kvalitná pálenka.


Určite to nie je čevapčiči, ako si mnohí mylne myslia... V prvom rade je to pršut, mnoho ďalších gurmánskych špecialít z mäsa, bregovská pita, zlevanka máme vynikajúce sladkosti... Tým, že sme aj geograficky pestrá krajina, je u nás množstvo rôznorodých chutí. Každý región má svoju špeciálnu pochúťku – Slavóniu reprezentuje saláma kulen, alebo cukríky, inde treba ochutnať napríklad štrulki so syrom...

Ovplyvňuje vašu kuchyňu fakt, že ste prímorskou krajinou?

Jednoznačne. Jadran dodáva všetky možné chute. Dubrovnické kamenné pivnice a úrodné vinice zasa prinášajú vína, ktoré umocnia atmosféru. V Dubrovniku máme navyše špeciálnu pochúťku, vynikajúce lahodné mušle a najlepšie balkánske krevety.

Ako je to s kvalitou chorvátskych vín?

Vo vinárskom umení máme dlhoročnú tradíciu a medzinárodné úspechy, každý rok sa zlepšujeme a naše víno je už porovnateľné s lahodnými mokmi z Francúzska, či Talianska. Tam majú náskok, pretože víno je kultúrnou tradíciou... Ale v poslednom desaťročí sa kvalita chorvátskych vín skutočne stala porovnateľnou.




Diskusia k článku

kuchticka
Kedysi som tam jazdivala sluzobne raz do roka. Pacili sa mi vzdy dalmatinske ludove piesne, ktore vzdy vsade hrali. (Okolie Zadaru.)
marianne69
...bola som len raz v Chorvatsku na info-ceste,od Zadaru-po Split,Pag,Dugi otok,bolo toho dost...velmi sa mi tam pacilo,ochutnali sme Chorvatsku kuchynu,vyborna,prsut som prvy krat jedla prave tam....rada by som sa tam vratila na dovolenku...
marcy
naši domáci boli nesmierne pohostinní...privítali nás domácimi vajíčkami,rajčinami,nachystali domáci sýr a populárnu šunku...na oplátku dostali tatranský čaj 52%,becherovku :o) domov sme odchádzali s nepančovaným vínom i oliv.olejom....Jadran je nádherný a okolie Šibeníka,Primoštena kúzelné....dokonca chlieb ešte teplý konkuroval môjmu,šípková marmeláda,brusnice,ajvar super chutili....
aroooo
na Chorvátsko, "Plavo more", krásnu prírodu nedám dopustiť, navštívila som ju asi 17 x a prešla po letoviskách od Istrie po Dubrovník a aj niektoré ostrovy .Vlani som tam bola po 6 ročnej prestávke pri Zadare no a žiaľ zas bude prestávka, lebo ako nezamestnaná síce času mám dosť, ale to je asi tak všetko.Je to krásna krajina, no najviac sa mi páčilo v okolí Bašky Vody,Brely a Gradaci.
evas13
Nám učarovala Makarska riviera, ktorá má neopisateľné pláže so starými ihličnatými stromami, ktoré v horúčavách sú balzamom na telo a dušu. Pršut originál sme si kúpili vo Vrgoraci, priamo vo firemnej predajni a bol jedinečný. Vína si manžel pochvaloval z Imockého. V našich začiatkoch túlania sa po Chorvátsku boli domáci veľmi pohostinný, ale v posledných rokoch pohostinnosť ustupuje biznisu.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
pršut vzdy a všade!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ak tomu dobre vinko!!!!!!!!!!
enge149
aj my chodíme na dov.do Chorva.autom,už viac rokov,je tam krásne more aj ich špecialitky,ktoré sa tu spomínajú..ale súhlasím,že ľudia sa biznisom pokazili,máme ja negat.skúsenosti z Makarskej...ako v novom roku pripájam novoročný pozdrav samozrejme po chorvátsky,čo som sa už naučila...sve najbolje u novoj godini "2012",zdravia,ljubavi i uspejeha zeleme Vam...
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@enge149 ,sve najbolje u novoj godini 2012,zdravlja,ljubavi i uspijeha zelimo Vam!!






 



TOPlist