Fedor Malík:
Čatajské praclíky

Fedor Malík, 18. novembra 2014     2 minúty čítania

„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Niektorí sa jej dožijú, iní nestacia s dychom. Môj budmerický priatel Peter má však silné plúca. Dožil sa jej. Dožil a náležite ju oslávil. V miestnom kultúrnom dome sa nás zišla takmer stovka. Stoly boli plné mäsa, šalátov, zákuskov i náramne vonavého a chrumkavého slaného peciva. Také utešené kúsky moje oci už dávno nevideli. Boli to catajské praclíky pani Helenky. Slovo dalo slovo a recept bol na svete.

Potrebujete pol kila hladkej múky, dve deci mlieka, jeden tuk a kocku kvasníc. Všetko dobre zhomogenizujte, cesto nenechajte nakysnút a hned ho rozvalkajte na šúlance dlhé ako topánka. Konce každého šúlanca uchopte a pretocte ich oproti sebe do tvaru okuliarov. Potrite ich žltkom a v rúre pri 190 0C ich nakrátko do biela predpecte. Bielky s vodou a solou rozšlahajte a bielym snehom praclíky ozdobte. Dajte ich opät nakrátko do rúry a dopecte ich. Pozor, snehové ciarky musia zostat biele! Pani Helenka vraví, že je to „papravá“ robota. Z jednej dávky však napeciete vyše sto praclíkov!...

Vyskúšal som už kadeco, ale catajské praclíky sú ozajstnou pochútkou. Napecte si ich a vyskúšajte ich s mladým vínom tohto nepodareného rocníka 2014...



Diskusia k článku

hubata
Takéto dobroty treba hodiť do receptov p. Malík!!! Ale i tak som si receptík opísala do mojej kuchárskej knižky na www.varecha.sk, lebo praclíky vyzerajú festovno! Že pozdravujem p. Helenku!
hubata
Vďaka @radost : tiež ma to mohlo napadnúť .....
Pekné prirovnanie použil p. Malík: hned ho rozvalkajte na šúlance dlhé ako topánka. Konce každého šúlanca uchopte a pretocte ich oproti sebe do tvaru okuliarov. Ako keby mi čatajská babka rozprávala recept .....
jerica
@radost pridaný link, tak to je veľmi milé, s takým kľudom to spracovanie, je radosť pozrieť, no a tie dečky, a tá na stoličke, krásne :-)






 



TOPlist