Fedor Malík:
Bôčik na čiernom pive

Fedor Malík, 23. septembra 2014     2 minúty čítania

Strýko Milan prežil takmer celý svoj život v Sudoměriciach. Len kúsok od dnešných slovenských hraníc, len dve míle od Skalice.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Je to vinársky kraj a takmer všetci tam víno milujú. To „takmer“ sa vzťahuje na nebohého Milana. Ten obľuboval moravskú slivovicu a české pivo. Svetlé i tmavé. Svetlé na priamy konzum a čierne do kuchyne.

On sám nebol zdatný kuchár, jeho manželka Anička však bola pri sporáku jednotka. Svojim štyrom deťom a milovanému Milanovi vyvárala moravské dobroty od výmyslu sveta. Známe boli jej cibuľové polievky, zemiakové „zablafuňky“, žemľovky, bravčové kotlety, kačica na víne, skvelé buchty i krémové „rakvičky“. Milan zjedol všetko, keď však poslúchal, Anička mu pripravila jeho favorita.

Bol ním bravčový bôčik na čiernom pive. Bôčik musel byť „libový“ a „vyšívaný“. Kilový bôčik od večera do rána ležal v páci. Ráno sa osušil a nakrájal na hrubšie plátky. Tie sa potom posolili, pokorenili, dôkladne potreli cesnakovou drvinou a naložili do pekáča s bobkovým listom, celým korením, borievkami a štipkou tymianu. Mäso sa potom zalialo čiernym pivom a nechalo sa na dve hodiny oddýchnuť. Rúra sa rozpálila na 200 °C a bôčik sa dal piecť. Po slabej hodinke sa prevarené pivo zlialo, bôčik obrátil a nechal sa dopiecť. Podával sa s varenými zemiakmi a zapíjal, akože inak, vychladeným čiernym pivom.



Diskusia k článku

lizatko
Suhlasim s otazkou vyssie, vsak ked uz davas recept, tak napis podrobnejsie, pac moze byt vselijaky a urcite ovplyvni chut masa, takze ked uz recept tak cely, A je tam zvlastny ten bobkovy, ale dobre a toho asi kolko takych strednych listkov?
elena
Ale toto nie je recept, toto je blog o Milanovi.






 



TOPlist