Ako zvládnuť náročné recepty:
Mníška a torta Tsunami, dezerty zo súťaže Pečie celé Slovensko vieme upiecť jednoduchšie!

Redakcia Varecha.sk, 3. decembra 2023     12 minút čítania

Dnes sa semifinalisti obľúbenej televíznej relácie popasujú s dezertami, o akých možno ešte ani nepočuli. Že ste na tom rovnako? Prezradíme vám, čo za dobroty sa skrývajú pod názvami Mníška, torta Tsunami a Bento. A pridáme aj recepty, ako si dva z nich upiecť doma a jednoduchšie.



Timi, Tomáš, Mirka a Luci sa popasujú s náročnými receptami
Foto: RTVS


Dnes sa rozhodne o tom, ktorí zo štvorice súťažiacich v televíznej šou postúpia do finále. A boj to určite nebude jednoduchý. V desiatom kole budú musieť nádejní amatérski pekári Tomáš, Mirka, Timi a Luci preukázať svoje cukrárske zručnosti pri príprave troch náročných a nie veľmi známych dezertov.

1. Technická výzva: Mníška

Technickú výzvu tentoraz súťažiacim zadá etablovaná cukrárka Natacha Pacal, ktorá sa špecializuje na francúzske dezerty. A z krajiny galského kohúta bude pochádzať aj recept v technickej výzve. Súťažiaci dostanú za úlohu upiecť dezert s názvom Mníška (po francúzsky Religieuse).

Ide o efektný zákusok z odpaľovaného cesta, ktorý na prvý pohľad pripomína mníšku v habite. Jeho základom sú dva miniveterníčky (choux), jeden väčší a jeden menší, ktoré sú postavené na sebe a stvárňujú tak telo a hlavu postavy.



Takto by mal vyzerať dezert Mníšky podľa zadávateľky výzvy Natache Pacal
Foto: RTVS


Odpaľované cesto už samo osebe môže byť pre niektorých výzvou, v recepte od Natache Pacal však treba veterníčky aj pokryť vrstvou craquelinu, ktorý na nich vytvorí popraskanú vrstvu, ďalej naplniť čokoládovým krémom, ovocnou omáčkou a ozdobiť šľahanou ganache z bielej čokolády. A to všetko len za 2 hodiny!

Upečte si Mníšku jednoduchšie podľa slávnej Mary Berry

Je to naozaj práca hodná majstrov, ale tento dezert sa dá v domácich podmienkach upiecť aj o niečo jednoduchšie. Vyskúšajte napríklad recept slávnej anglickej spisovateľky a kulinárky Mary Berry, ktorá je ikonou televíznych relácií o jedle.

Mary študovala na prestížnej Le Cordon Bleu vo Francúzsku, vydala viac ako 70 úspešných kuchárskych kníh a je jednou z najobľúbenejších porotkýň súťaže The Great Bake Off, ktorá je anglickou verziou šou Pečie celé Slovensko.



Zdroj: Youtube, JAAMs Cakery

Religieuse (Mníška) podľa Mary Berry

Suroviny na cesto:
• 60 g masla
• 75 g hladkej múky
• 2 vajcia

Suroviny na krém:
• 500 ml plnotučného mlieka
• dreň z 1 vanilkového struku
• 6 žĺtkov veľkosti M
• 75 g práškového cukru
• 20 g kukuričnej múky
• 25 g hladkej múky

Suroviny na ganache:
• 150 g smotany na šľahanie (31 %)
• 200 g horkej čokolády s obsahom kakaa aspoň 36 %

Na golierik:
• 150 ml smotany na šľahanie (40 %)

Postup:
1. Rúru predhrejeme na 220 ºC. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý nakreslíme osem kruhov s priemerom 5 cm a ďalších 8 kruhov s priemerom 2,5 cm.

2. Cesto: Na kocky nakrájané maslo vložíme do hrnca so 150 ml vody a na miernom ohni zahrievame, kým sa nerozpustí. Zmes privedieme za stáleho miešania do varu a potom ihneď odstavíme z ohňa. Rýchlo vsypeme múku a drevenou vareškou miešame, kým sa nevytvorí mäkká guľa. Hrniec vrátime na mierny oheň a za stáleho miešania varíme asi 3 – 5 minút. Odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť. Potom postupne za stáleho šľahania pridávame po jednom vajci a šľaháme do hladkej, lesklej pasty. Cesto preložíme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou s priemerom 1,5 cm.

3. Na plech na pečenie striekame na vyznačené kruhy cesto, navlhčeným prstom ich uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 10 minút. Potom teplotu znížime na 190 ºC a pečieme ešte ďalších 10-15 minút. Vyberieme z rúry a každú upečenú guľu (choux) prepichneme špajdľou, aby z nich unikla para. Vrátime do rúry a pečieme ešte 4 – 5 minút, aby sa vysušili. Necháme vychladnúť na mriežke.

4. Krém: Do hrnca s hrubým dnom nalejeme mlieko, pridáme vyškrabanú dreň z vanilkového struku a na miernom ohni privedieme do varu. Odstránime z ohňa a necháme chladnúť asi 30 sekúnd. V mise vyšľaháme žĺtky a práškový cukor do bielej peny, zašľaháme kukuričnú a hladkú múku. Vanilkové mlieko nalejeme za stáleho šľahania do žĺtkovej peny a prelejeme späť do hrnca. Privedieme späť do varu a za stáleho šľahania na strednom ohni varíme minútu. Krém prelejeme do misky a povrch prikryjeme potravinárskou fóliou, aby sa nevytvorila šupka. Necháme vychladnúť. Potom odložíme do chladničky.

5. Čokoládová ganache: V hrnci privedieme do varu smotanu, odstránime z ohňa. Pridáme čokoládu a miešame, kým sa neroztopí a nebude lesklá. Preložíme do misky a necháme vychladnúť. Odložíme do chladničky, kým ganache trochu zhustne.

6. Zostavíme dezert. Vychladený vanilkový krém preložíme do cukrárskeho vrecka s tenkou špičkou, alebo použijeme injekčnú striekačku a choux guľôčky naplníme. Naplnené choux namáčame do čokoládovej ganache tak, aby sa obalila polovicu gule. Malé gule postavíme na väčšie.

7. Na golieriky vyšľaháme dotuha smotanu na šľahanie. Šľahačku preložíme do cukrárskeho vrecka s malou hviezdicovou špičkou. Malými bodkami okolo spoja, ktorým sú gule spojené vytvoríme golierik.

Zdroj: BBC



2. Kreatívna výzva: Torta Tsunami

Že bude táto torta naozajstným orieškom pre súťažiacich svedčí aj 4-hodinový časový limit, ktorý budú mať na jej prípravu. Podľa porotkyne Petry Tóthovej je torta Tsunami dokonalým príkladom zážitkového cukrárstva.

„Treba upiecť bariéru, ktorá sa zodvihne a následne sa na tortu vyleje láva z pripravenej polevy. A práve jej príprava môže súťažiacich najviac potrápiť, nesmie totiž stekať ani rýchlo, ani pomaly," prezrádza.

Upečte si tortu Tsunami podľa Benedetty Rossi

Že vlastne ani neviete, čo si pod týmto dezertom máte predstaviť? Pozrite si ten wow efekt v závere videoreceptu na tortu Tsunami podľa obľúbenej talianskej kulinárskej influencerky a televíznej moderátorky relácií o jedle Benedetty Rossi.



Zdroj: Youtube, Fatto in casa per voi

Benedetta Rossi je aj autorkou megaúspešných kuchárskych kníh a držiteľkou ocenení za najlepší foodblog. Jej youtube kanál Fatto in casa da Benedetta má viac ako 3 milióny followerov a nájdete na ňom už viac ako tisíc videí, v ktorých vystupuje šarmantná, dnes už kulinárska hviezda.

Benedettu jej priaznivci milujú, pretože varí typické domáce talianske ale aj trendové jedlá so šarmom a ľahkosťou, ako by vám ich vysvetľovala vaša susedka či priateľka. A tak je to aj v prípade torty Tsunami, ktorú si teraz podľa jej receptu môžete upiecť aj vy doma.

Torta Tsunami podľa Benedetty Rossi

Aby efektná torta skutočne vynikla, Benedetta radí, že musí byť po naplnení vysoká aspoň desať centimetrov.

Suroviny na kakaový korpus:
• 5 vajec izbovej teploty
• 250 g kryštálového cukru
• 250 g masla izbovej teploty
• 200 g hladkej múky
• 50 g kakaa
• 16 g prášku do pečiva

Suroviny na stracciatella krém:
• 500 ml smotany na šľahanie 40 %
• 150 g kondenzovaného mlieka
• 250 g nasekanej čokolády

Suroviny na polevu:
• 600 ml mlieka
• 30 g kukuričného škrobu
• 100 g kryštálového cukru
• 20 g kakaa

Na ozdobenie:
• farebné čokoládové cukríky (lentilky)

Postup:
1. Korpus: Vajcia rozbijeme do misky a dopenista vyšľaháme. Pridáme kryštálový cukor a dôkladne ho zašľaháme, potom pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo a šľaháme, kým sa dôkladne nespojí s vaječnou hmotou. Pridáme múku, kakao a nakoniec primiešame aj prášok do pečiva.

2. Cesto prelejeme do papierom na pečenie vystlanej tortovej formy s priemerom 24 cm. Povrch zarovnáme stierkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ºC pri teplovzdušnom režime asi 45 minút. Upečený korpus vyberieme z rúry aj z formy, necháme vychladnúť.

3. Krém: V mise vyšľaháme vychladenú smotanu, primiešame kondenzované mlieko. Pridáme nasekanú čokoládu a vareškou premiešame. Odložíme do chladničky.

4. Základ polevy: Do hrnca nasypeme cukor, kakao, škrob a zmiešame metličkou. Prilejeme pol litra mlieka (100 ml mlieka si odložíme). Rozmiešame, aby sa suché ingrediencie v mlieku rozpustili. Hrniec dáme na oheň a za stáleho miešania metličkou necháme zhustnúť. Po zovretí varíme asi minútu. Zložíme z ohňa, prelejeme do misky, necháme vychladnúť a odložíme do chladničky.

5. Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme na 3 pláty. Smotanový straciatella krém vyberieme z chladničky. Polovicou krému natrieme prvý korpus, prikryjeme druhým, naň navrstvíme druhú polovicu krému a prikryjeme tretím korpusom.

6. Z priesvitnej pevnej fólie alebo z papiera na pečenie vytvoríme dostatočne vysoký pás, ktorým obložíme boky naplnenej torty a napevno zafixujeme páskou. Pás musí dostatočne prečnievať nad bokmi torty, aby udržal polevu.

7. Vychladený základ na polevu dôkladne rozmiešame s odloženými 100 ml mlieka. Polevu nalejeme na tortu a posypeme farebnými lentilkami. Pred hosťami potom stačí pás z bokov nadvihnúť a vychutnať si efekt tsunami, keď poleva, ktorú sme naliali na vrch pokryje celú tortu.

Zdroj: Fatto in casa da Benedetta


3. Osobná výzva: Bento torta

Ďalším, pre bežného konzumenta, neznámym pojmom je Bento torta, ktorá sa dnes večer stane predmetom osobnej výzvy. Ide o druh dezertu v tvare minitorty, ktorá sa zmestí do krabičky a je určená pre jednu alebo dve osoby.



Foto: Shutterstock

Nemusí sa krájať na kúsky – stačí si len sadnúť a osláviť dôležité chvíle osamote alebo s milovanou osobou a jesť ju priamo vidličkou. Toto riešenie je ideálne na rande, ako darček na oslavu narodenín alebo vychutnávanie si počas pikniku. Bento torty sú veľmi populárne v južnej Ázii.



Foto: Shutterstock

Tento druh dezertu u semifinalistov dokonale preverí prácu s prípravou drobných dezertov. „Maličká torta dá niekedy zabrať viac než veľká,“ hovorí porotkyňa Pečie celé Slovensko Jožka Zaukolcová.

A keď sa pozriete na týchto pár fotografických inšpirácií, určite jej dáte za pravdu. Tak sa nechajme prekvapiť, aké výtvory nám dnes večer predstavia súťažiaci.



Foto: Shutterstock





ANKETA: Poznali ste dezert Mníška už skôr?

3,4%



96,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist