Rôzne

Zelený bôb

trencanka - bez fotkytrencanka, 29. júla 2011

Kupila som dnes na trhu cerstvy vylupany bôb. Co z neho? Rozmyslam nad polievkou a neviem ako na to. Robili ste uz nieco z cerstveho bôbu?

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Rob ako fazuľu, veď aj to je bôbovina. Ja síce radím ale sama somešte bôb nevarila, tak neviem, ale možno ho treba len dlhšie variť ( iste aj namočiť).
alena45
Zelený bôb sa krátko uvarí v mierne osolenej vode, a je sa len tak. Je to vraj nesmierne zdravé. Môj iba kvitne.
alena45
Ďalšia možnosť, ak ten uvarený nebude chutiť - roztlačiť a vymiešať s Lučinou, plniť ravioli a na to čo chceš.
trencanka
Dakujem. Dufam, ze mi bude chutit. Kupila som na trhu, pani bola niekde od Nitri. Ma aj suchy minulorocny, ten som nekupovala.
alena45
Trencanka, suchý bôb varím vo fazuľovej polievke, len pár kusov, chutí ako varený gaštan.
alena45
Evanaa, nevarí sa dlhšie, je dokonca skôr uvarený ako veľká bobovica-fazuľa. A namáčam ho spolu s ňou.
arasidka
Dievčatá moje, ani neviete, že bôb je mojou najobľúbenejšou strukovinou. A - nevieme si predstaviť Vianočný večer bez vareného bôbu. A v obchodoch ho vídať málokedy a na trhu u nás som ho teraz nevidela.Vrátim sa k tým Vianociam - bôb varíte vo vode, deň predtým si ho namočíte,aby rýchlejšie zmäkol. V poslednej tretine varenia pridám soľ a dováram. Kedy je uvarený, to samé vidíte, vyberiete jeden bôbik, a stlačíte medzi prstami, sám vybehne zo šupky. A je hotovo - mamlasíte koľko znesiete! Jo, má to svoje nevýhody na druhý deň, ale to môžeme povedať o všetkom, čo sa v ten večer naláduje do nášho žalúdka :))) My sme na bôb na Vianoce tak zvyknutí, že keby sme ho nemali, tak by nám čosi podstatné na stole chýbalo.
kuchticka
@trencanka , cerstvy zeleny vylupany bob je lahodka. Iba kratko povarit a dat ako prilohu k hociakemu jedlu. Aspon u nas je dost drahy a kupuju ho ako zdravu vyzivu.
hubata
súhlasím s @arasidkou. Keď sme mali záhradu tak som bôb sadila hlavne pre deti ktoré ho jedli ako ... ako .... no namiesto slaných orieškov: uvariť len v osolenej vode a chrumkať. Nadúva ako fazuľa, ale veď aj to treba.
marienka44
Cim mladsi bob, tym menej potrebuje tepelnu upravu. Ten len na cibulke podusim za maleho podliatia vody. Ked sa voda vydusi, do odstavenej rajnice zamiesam posekany zel. petrzlen. Je to priloha aj k masu alebo k zemiakom a uhork. salatu a volskemu oku. Mnam . Starsi sa musi povarit v slanej vode.
Vraj na Morave bob davaju konom, aby mali peknu, lesklu srst. Ked konom pomaha, tak aj nam. :-)
ocek
bôb uvarený a zamiešaný s upraženou cibuľkou a zemiakovou kašou,k tomu uhorkový šalát.
jelenik
Bob je aj nasa oblubena strukovina a kedze sme vsetci vegetariani, tak z bobu napr. robim paprikas. Na noc si bob namocim, na druhy den uvarim nie uplne na makko, osupem dam na usmazenu cibulku, podusim, samozrejme koreniny -mleta paprika, korenie, bobk.list, podlejem. Ked je bob makky zahustim mukou razhabarkovanou v mlieku. Nakoniec osolim a dam smotanu. S cestovinou, prip. zemiakovym pyre je lahodka pripravena na tanieri k procesu, ktory
moji chlapi nazvali "zhovnocovanie".
2010
Hm, pozeram aj ja mam z trhu plnu kabelu cerstveho zeleneho bobu tak co s nim?