Zdravá výživa

Zázračná kyslá kapusta.

frezia68 - fotkafrezia68, 12. septembra 2010

Chcem sa so všetkými skúsenými varecháčmi podeliť o jednu životnú skúsenosť,ktorú považujem za prelom v nakladaní kyslej kapusty.A tiež by som Vás rada vyzvala,aby ste sa so mnou zúčastnili nového pokusu v nakladaní kyslej kapusty a ak dospejeme k priaznivým výsledkom,vyviniem veľké úsilie k patentovaniu nového nakladania a získané peniaze za úspešnú realizáciu patentu poctivo rozdelím medzi všetkých,ktorí prispejú vlastnými skúsenosťami.Pretože výsledky môžu byť známe až budúci rok,budem trpezlivo čakať na dôsledky všetkých pokusov.A teraz sa všetkým priznávam,že kyslú kapustu na recept zemiakových placiek,ktorý som včera uverejnila,som použila zo súdka,ktorý som naložila na jeseň.Kapusta kupovaná v Kauflande,pôvod asi z Poľska a poctivo doma strúhaná aj so všetkými prekážkami,ktoré mi malý strúhač kapusty každý rok kladie.Lebo nech si ho uložím do akejloľvek polohy,vždy ma trápi tým,že pri strúhaní sa posúva,ako sám chce a jedine to mi nakladanie strpčuje.Lebo všetky ingrediencie mám pripravené v jednotlivých miskách-soľ,čierne korenie,rasca,nakrájaná cibuľa,pár jabĺk na príchuť,bobkový list a chren.A myslím,že práve ten malý zázrak umožnil,že som súdok umývala až v septembri a kapusta bola ešte vždy chrumkavá a celý čas som nemusela umývať plieseň z povrchu kapusty,ako po iné roky.Možná,že pridáte podobné skúsenosti a potom mi vezmete radosťz patentovania,ale ja som schválne nechávala kapustu až doteraz,že dokedy vydrží ? No súdok už budem potrebovať na novú,tak pokus bol prerušený........a tak sa chcem poradiť,či má niekto podobnú skúsenosť a ako dlho môže kapusta vydržať,ak ju neskonzumujeme?Táto sa od minuloročných odlišovala len tým,že bola hojne prekladaná chrenom,ktorý som narezala na tenké paličky a pri každej novej vrstve som dala 5-6 kúskov.Že by to bol dôvod trvanlivosti?

@zareaguj


Diskusia k téme

janger
@frezia68 , ved sa hovori, ze chren je ako antibiotikum, moze byt, ze preto ti kapusticka tak dlho vydrzala. Ale ja inac o tom ukladani nic neviem, vzdy kupujem uz hotovu, je aj ta dobra (ta tvoja domaca je ale iste lepsia). Nech sa ti tak krasne podari aj tento rok :-))) !
honestka
@frezia68 : ani ja neporadim, roky si sice kyslu kapustu zakladame, ale tu nemame taky zazrak ako kamenny sudok so zliabkom na vodu a tak po vykysnuti ju musim bud dat do poharov a sterilizovat, alebo jednoducho zamrazit, pretoze drzat ju v sudku dlho nemozem kvoli castemu umyvaniu vrchnej handry a potom aj preto, ze by sme ju citili v celom dome... takto upravena dalej vsak nestraca na chuti a je dobra obidvoma sposobmi. ked mi dojde tak kupujem vynikajucu nemecku vo vinnom naleve v deli. Podotknut chcem este to, ze vsetky ingredience davam aj ja, ale navyse aj velky strapec hrozna.
frezia68
@honestka : tiež som zvykla asi v apríli vybrať a sterilizovať,lebo ani v pivnici nemáme dosť chladno v bytovke.Ale toho roku som nemusela ani raz vrchnú handru preplachovať,vždy bola čistá.....A to hrozno som len počula,ale nezvyknem dávať,len pár jabĺk.
sovka62
Nuž niečo na tom chrene asi bude. Mama ho dávala do veľkých pohárov nakladaných uhoriek a tie potom už nesterilizovala. Tak ich asi držal v poriadku ten chren.
darinka55
Podobne nakladám kapustu ako frezia a tiež mi vydrží v činžiaku až do novej,ak sa nezje.Do žliabku dávam prevarenú vychladnutú vodu a vo vnútri súdka musí byť kapusta ponorená v tej svojej vode.Chren dávam tiež do uhoriek bez sterilizácie ,pripomenie mi to uhorky u mojej babičky .
kuchticka
Ja nema skusenosti s nakladanim kapusty, ale moj nazor je rovnaky, ze chren konzervuje potraviny, preto kapusta vydrzala dobra tak dlho. Ved sa nadarmo nehovori, ze je "zdravy ako chren".
tetuska
My tiež robíme presne ako Ty, dávame rovnaké suroviny....
reiko
My sme minulý rok dali tiež prvý krát chren (okrem toho iba soľ, č.korenie , rascu, jabĺčko, bez cibule) a prvý krát sme nemali na kapuste biely povlak. Dojedli sme ju (fajnovú) v júni, tak neviem ako dlho by vydržala.
jeka
My sme nakladali domácu kapustu,ale iba soľ,cibuľu,nakladač a začiatkom júna som ju pre istotu dala zmrazit /aj rôsol/,takže tiež neviem dokedy vydrží.
aroooo
zvykla som nakladať kapustu,pri vyhľadávaní receptu som sa niekde dočítala,že pridaním chrenu kapusta nezmäkne,zachováva si normálnu štruktúru a tým sa asi menej kazí zvykla som ju nakladať do súdka so žliabkom na vodu,do 5 l sklenenej zaváracej fľaše od uhoriek zaistenú drievkom,aby v hrdle bola len šťava ale aj do igelit.sáčku v umelohmotnom vedre hore zaviazanom s menším otvorom na unikanie plynov a nadbytočnej vody.Podľa mňa základ je v tom,že nám nesmie z vrchu zmiznúť tá šťava. Ale vo všetkých prípadoch na jar/marec-apríl/ som ju musela zavariť lebo na vrchu šťavy sa začali tvoriť biele neviem čo,od vrchu začínala mäknúť bola uložená v pivnici bytovky,čiže nie v riadnom chlade.
xanadu1955
Zvyknem kapustu zakladať takmer každý rok, jeden rok som nezakladala, mala som zlomenú nohu takže nemal kto a tá kupovaná je drahá a nechutí nám. K nám každý rok na jeseň príde auto s prívesom a tam Vám narežú kapustu na počkanie takže už ostáva len nasolenie a zatlačenie. Tlačím klasickým spôsobom a zatiaľ som chren nedávala, len soľ, čierne korenie, trošilinka rasce aby kapusta nehorkla, cibuľa nasolená s kapustou a niekedy jablká ,tie zbožňujem. Nerada dávam iné ingrediencie, neviem čo budem variť a dochutiť sa dá aj pri varení. Raz sa stalo že sme kapustu nezjedli, tlačila som dovtedy veľký sud, suseda zvykne tak v apríli zasterilizovať, ja som to riskla, nemala som fľaše a tak som kapustu nechala v sude, len som ju každé 2 týždne pozrela, ak bolo treba premyla, dala novú vodu, trocha slanšiu ako v zimnom období a možno neuveríte vydržala ešte celý ďalší rok až do februára, kedy sme ju dojedli. Od vtedy netlačím veľký sud ale 12 litrový, takže tlačím každý rok a s tým chrenom vyskúšam, naozaj môže pôsobiť tak že kapusta nemäkne aj keď z vlastných vlastných skúsenosti viem, že pokiaľ kapustu riadne solím a tlačím ju až v novembri t. j. z riadne odležanej kapusty tak nemäkne pokiaľ je riadne zaliata vodou a v žliabku na súdku dostatok vody, nedržím ju ani v pivnici ale priamo v panelovom byte v špajzičke
chorvatka
Vam je hej, varechacky, u nas vo Francuzsku nie je dostat cerstvy chren. Ja robim len taky zivotabudic : na 450g postruhanej kapusty dam 100 g postruhanej mrkvy a 100 g celeru, sol a cierne korenie len asi za lyzicku a trosku rasce. Utlacim a necham prejst laktoznym kvasenim 21 dni. Vraj to obsahuje viac vitaminu C nez citrony. Recept je cesky podla knihy "Krizovka zivota" od Dr Jonasa.
danculka
Tak,ako Reiko bez cibule nakladáme roky a máme až do novej.Minulý týždeň som umývala sud,aby bola stále vo svojej šťave,žliabok čistý a stále v ňom voda ,to je všetko.
havino
tlačíme každy rok, na dno konček chleba, hrozno,prikryjem kapustným listom a tlačíme nasolenú kapustu,s kminom,korenie nove aj čierne, pomedzi ale ozaj trocha cibule a chren,tlačili sme minulý štvrtok a zajtra idem už na nej piecť kuracie stehna,až možem odobrať a zaliať ju,už je kyslastá,leno som ju tento rok trošku viac prisolila,ale nevadi, vymyje sa
voz12
Ja som doteraz do kapusty chren nedávala,ale hmlisto si spomínam,že moja nebohá mamina prúžky chrenu do kapusty veru dávala.Vtedy sme tlačili do dreveného súdka,prikryli šatkou a doštičkami narezanými namieru a veľkou skalou zaťažili.Ja robím do keramického súdka s jarčekom,v ktorom musí byť stále voda.Poslednú som vybrala 15. okt. a bola vynikajúca,len trochu viac kyslá,preto ju premývam,ale vodu nevylejem,ale pekne celý deň popíjam.
bazulienka
ja kapustu nakladam tiež do súdka so žliabkom,lenže mávam ju v pivnici a tak sa mi stavalo ,že som zabudla do žliabku doliať vodu a kapusta mi zmäkla.Naštvala som sa a keď som v jeseni zase nakladala kapustu ,tak som do žliabku namiesto vody naliala slnečnicový olej.Neverili by ste ,ale celu zimu som nemusela do žliabku dolievať nič a kapusta bola vynikajúca.
komak19
Ja nakladám kapustu podobným spôsobom dávam i cibulu i chren,chren pokrájam na tenké pasiky na každú vrstvu kapusy dám asi po 4 pásiky
chrenu ked kapusta podkysne asi po týždni ju dám do pivnice,a nasunim
hu do igelitového vreca vrch vrecia zatočím čim zamedzím nadmernému odparovaniu vody zo žlibku a takisto neuniká ani zapch
kapusty.
helmutkohl
Tak teraz Vam poviem nieco ..staru kapustu vyberam zo sudka tyzden pred nakladanim novej!!!!! A to Vam poviem este z nej urobim posledny segedinsky gulas ....je chrumkava je nutne ju raz premyt ak nie nic sa nestane len je ostrejsia ....ako na to ??? Uz osem rokov nakladam kapustu podla lunarneho kalendara a v tom je cele kuzlo!!!! Posledne dva roky som experimentoval nakladam vzdy styri sudky tri male a jeden velky vsetky su kameninove. V jednom som po vrstve struhanej kapusty pridal stvrtky a zasevrstva struhanej .V dalsom som vobec nedaval rascu, v dalsom som daval pasiky pozdlz narezaneho chrenu.Dalej samozrejme zelene male jablcka.Ale k podstate VZDY NAKLADAJTE V ZNAMENI KOZOROZCA !!!!Ak to okolnosti nedovolia NIKDY NIE V ZNAMENI PANNY A LEVA najlepsie je ubudajuci mesiac ,ale ak to nejde tak nevadi len v dorastajucom mesiaci Vam kapusta bude kysnut velmi rychlo .....Verte mi najprv si susedia klopkali na celo ak moja kapusta stala este vonku na prvych novembrovych marazikoch....a oni uz vsetci nalozili tu svoju ..... Po troch styroch rokoch prestali .... Good luck
frezia68
Ďakujem @helmutkohl za skúsenosť a iste to viacerí aj využijú.Ja už nakladám do fliaš,lebo konzunujeme málo.Ale také rady sú vzácne.Mám lunárny kalendár a tiež ho využívam,len ma nenapadlo aj pri nakladaní kapusty :-)
alena45
@helmutkohl , kedy mám najbližšie nakladať kapustu ? Ja sa v tých lunárnych veciach nevyznám. Dnes ju idem kupovať.
dzul
neda mi sa registrovat a cosi k danej teme nenapisat.. Na zaciatok musim upozornit ze osobne sam nakladam kapustu prvy rok ale mame dlhodobe skusenosti s nakladanim kapusty doma u rodicov pokial mi pamet siaha tak sme nakladali skusali rozne sposoby a nasu kapustu si pochvaluju aj na dolniakoch, nie len na horniakoch..
K tomu chrenu urcite je dobre dat chren pretoze kapusta dlhsie vydrzi a nerozpada sa tolko .. Doma sme nakladali kapustu na jesen (september oktorber) ale ZIMNU (ano mozno zavisi aj do mesiacov ale hlavne od toho ze aka je to kapusta ci letna ci zimna, ak spravite z letnej uz na vianoce sa bude rozpadavat a bude zla).. Ked sme s tatom dali zimnu kapustu a chren tak sme ju nechali dva tri tyzdne kym nezacala bublat v kuchyni a potom sme ju dali do spajzi pod otvorene okno. Takto nam vydrzala do jula/augusta a potom sme ju prelozili do dvoch troch velkych sklenenych poharov (tych 5l) a dali do ladnicky kde v klude vydrzala az do septembra. Este zaciatkom oktobra som ju dojedal na jedenie uz nebola stopercentna ale segedinsky gulas z nej bol vynikajuci. Tazko mi povedat ci by v tom sude vydrzala do septembra alebo nie - nemame moznost trvale chladnej miestnosti byvame v panelaku, v chladnicke ale potom ta kapusta vydrzala az do septembra. Co sa tyka premyvania a kyslosti kapusty - ja osobne som proti premyvaniu (pokial nie je tak kysla ze by pokazila jedlo) riesim to tak ze dam zemiak - do kapustnice jeden stredny na drobno nakrajany a ten ztiahne kyslost. Tiez sa nerozpadava ako ked klasicky varite z tej kapusty ostane pevny. Usetria sa tak ospevovane vytaminy ktore mnohy odbornici tak kvalitnym premyvanim kyslej kapusty pustia dole kanalom. Kapustu sme robili roznymi sposobmi - momentalne tato dava cibulu, chren, trochu hrozna, par jablcok a trosku suchej korky z cierneho chleba + klasicky koreniny. Myslim ze o sposobe nakladania sa toho pisalo uz vela len spomeniem ze my prekladame 3-4 vrstvami listov tlacenu kapustu. Osobne ich moc nemusime jest ale ked sa k nim dostaneme tak ich tato vybere a priklada si ich na zapalove miesta na nohach cez noc (potom sa samozrejme vyhodia :) ) to uz je ale ina tema.
Este k tomu chrenu - minuly rok tato vyskusal zalozit cviklu do chrenu (ako pravidelny darca krvi ktory ma problem s obnovou cervenych krviniek to potrebujem). Bolo to vynikajuce nebolo ju treba ani sterilizovat a vydrzala 6-7 mesiacov. Do 5l sklenenych poharov dal tato nakrajanu cviklu bohate poprekladanu nastruhanym chrenom Az po dobrom pol roku, ked uz zacalo byt v pivnici teplo, zvysok vybral a zasterilizoval. Takze chren ma urcite antibakterialne a sterilizacne ucinky.
dzul
ospravedlnujem sa za gramatiku ale ponhlal som sa priatelka ma uz nahana ideme pozret vianocne ozdoby a skusit kupit chren. Potom napisem ci sa mi podarilo v nemecku dostat kvalitny netruhany chren ;)
dzul
este jedna vec .. nie vzdy bol nas pokus s kapustou uspesny.. raz sme zatazili drievka ktore tlacili kapustu kamenom a z toho kamena presla dost neprijemna chut do kapusty. Takze ked sa nieco nepodari netreba to vzdavat treba sa poucit :) Priznam sa ze co sa tyka kamenou a zatazenia kapusty sme uz potom dalsie skaly neskusali neviem ktore druhy hornin su vhodne my uz radcej nedavame ziadne :D
frezia68
Milý @dzul :ďakujem Ti za skúsenosti a určite si varecháčky prečítajú.A hoci toho roku už má asi každý kapustu naloženú,vedomosti sa zídu aj o rok.A čo sa týka toho kameňa,my sme vždy mali z potoka,taký pekný,ploský okruhliačik a doma ešte dobre premytý,ale aký druh? Neviem.A teda čím zaťažujete?Si milý,že len kvôli príspevku si sa zaregistroval a možná,že teraz už budeš využívať aj recepty.Tak nech sa darí :-)))
dzul
Ahoj Frezia, no u ocina zatazujeme dvoma polkruhovymi drievkami myslim ze su z ceresnoveho dreva a v nemecku kde byvam tak tam sme kupili keramicke
Dakujem napodobne :)
buggi
Ja som zasa v Amerike a vraciam sa k starym, zdravym sposobom. Kapustu si pamatam, ako nasi robili... ale cviklu sme nerobili a rada by som to vyskusala. Pretoze tie, co kupis v obchode, su sterilizovane, cize to dobre uz je zabite...
Dzul - mozes mi, prosim ta, napisat podrobny postup na tu cviklu? - dali ste tam sol? korenie? zaliali vodou? ako dlho to kvasilo? a pod.
Dakujem!!
kristianka
Dobry den, precitala som si vsetky komentare.Ja mam problem s kapustou kazdy rok.Kapustu pekne natlacim do suda, dam na nu dve drievka a na to este kamen a vodu do zliabku.Vodu dolievam do zliabku-snazim sa nezabudnut.Po nejakych 4 mesiacoh vidim, ze ma kausta nejaky sedozlty nadych a po bokoch sudka sa robi zelenkava pliesen.Takto je to rok co rok-neviem kde robim chybu.Minuly rok som tu skusila aj s chrenom a aj tak sa pokazila.Zacinam to vzdavat.Citala som tu aj o nejakej handricke ze sa dava do sudka-to sa dava priamo na kapustu, alebo sa nou prekryje aj drievko s kamenom zvrchu?Dakujem za radu.
frezia68
@kristianka :priamo na kapustu sa dáva biely obrúsok,biela utierka ( biela handrička) a tá prekryje celý vrch.Na to dáš dve doštičky a a tie zaťažíš kameňom.Všetko má byť čisté a kapusta musí byť dobrá.Ak sme nemali žliabok,tak vznikala pleseň,kameň a drievka sme poumývali,handričku dobre prepláchli,pod ňou bola kapusta bez plesne a výborná.Po odobratí kapusty sa znova prikryješ a zaťažíš.Nech sa podarí!