Rôzne

Zaváranie

an3da - fotkaan3da, 26. októbra 2013

Všetko čo môžem, zaváram bez konzervačného prípravku. Ale,
minuli sa mi viečka, tak som pohár uzavrela s priesvitnou foliou ale
dala som ju v štyroch vrstvách a dobre zatiahla gumičkami. Pozrela
som do hrnca, pekne sa folia nadvihla a zatiahla. Ste už tak niekto
robili? Budem pozerať, hádam sa nepokazí.

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
kedysi sa väčšina marmelád a lekvárov zaváralo len takto, dával sa síce celofán, ten je asi trochu silnejší, ale určite ho kúpiš aj dnes, a konzervantov sa používalo tiež minimum, hlavne čistota a dodržanie postupov(čas zavárania, chladnutie...)
an3da
Vlastne - celofán som dala a práve som uložila poháre a dobre prikrila aby sa ešte do rána sterilizovali.
tati2008
Ešte predtým ako sa dal celofán na fľaše tak sa namočil do vody a dali sa gumičky.Potom sa jemne ponaťahoval pod gumičkou a tak sa sterilizovalo.Tak nás to učili.
an3da
:-) bol aj vo vode, pamätám ako sme s mamkou chystali na sklenené fľaše na paradajkový pretlak.
paeva
kedysi dávno som aj ja používala celofán. jeden štvoček suchý a druhý mokrý - navlhčený. a nekazili sa zaváraniny. dnes treba sledovať -chytilo viečko, nechytilo? tuším nabudúce skúsim niektoré s celofánom.
puntodadino
Moja babka davala na lekvare pergamenovy papier.Bol asi impregnovany salicylom,lebo ho iba prilepila na povrch lekvaru.Taky slivkovy/z Bystrickych/,to bola pochudka...
sovka62
@puntodadino , ale to fungovalo naozaj len na tom pravom slivkovom lekvári z bystričiek. Ten sa varil tuhý ako remeň a v podstate ho ani nebolo treba zakrývať. Naša starká vyložila margarínové krabice pergamenovým papierom, rovno do nich lievala horúci lekvár a nechala stuhnúť. Studený už len zabalila aj zvrchu, zavrela krabicu a hotovo. Samozrejme, takú krabicu sme vždy vyfasovali aj my. stála na polici v komore. Ak som mala chuť maškrtiť, odrezala som si nožom kúsok, bol taký pevný, že sa dal držať v ruke a obhrýzať. Neskutočná dobrota.
gubics
Na maďarskom internete som našla, že medzi dva vrstvy fólie je treba nasypať štipku konzervačnej hmoty, a tak uzatvoriť fľaše na zaváranie. Fólie sú asi poréznejšie ako celofán alebo pergamenový papier,preto dobre si urobila, že si dala viac vrstiev. Podotýkam, asi sa už nedá ani kúpiť celofán, ktorý sa kedysi používal na zaváranie, tieto terajšie sú inakšie, obsahujú nejakú umelú hmotu a nedajú sa tak používať ako tie, ktoré sme kedysi používali.
an3da
Ani celofán ani nič už nie je ako čo bolo kedysi...Musím len tie s celofanom zatvorené čo najprv stroviť, aby sa nepokazli.
manya
roky sme so svokrou zavárali paradajkovú šťavu do fliaš a horúce sme uzavreli celofánom namočeným vo vaječnom bielku a gumičkou. Pár posledných rokov svokra prišla so zlepšovákom a fľaše sme uzatvárali rozstrihnutým črevom namočeným vo vode. To bolo pre ňu, ja používam klasiku - uzávery omnia alebo twister.
gordonko
... aj unás sa zatvárali kompóty a iné celofánom a nikdy sme nevyhadzovali .... to len dnes sme modernejší a pritom naše babky a mami vedeli prečo tak robia