Zaváranie

an3da - fotkaAn3da 26. októbra 2013 o 16:17

Všetko čo môžem, zaváram bez konzervačného prípravku. Ale,
minuli sa mi viečka, tak som pohár uzavrela s priesvitnou foliou ale
dala som ju v štyroch vrstvách a dobre zatiahla gumičkami. Pozrela
som do hrnca, pekne sa folia nadvihla a zatiahla. Ste už tak niekto
robili? Budem pozerať, hádam sa nepokazí.

11 odpovedí:
  • rulik - fotkaRulik 26. októbra 2013 o 16:31

    kedysi sa väčšina marmelád a lekvárov zaváralo len takto, dával sa síce celofán, ten je asi trochu silnejší, ale určite ho kúpiš aj dnes, a konzervantov sa používalo tiež minimum, hlavne čistota a dodržanie postupov(čas zavárania, chladnutie...)
    @zareaguj
  • an3da - fotkaAn3da 26. októbra 2013 o 16:49

    Vlastne - celofán som dala a práve som uložila poháre a dobre prikrila aby sa ešte do rána sterilizovali.
    @zareaguj
  • tati2008 - fotkaTati2008 26. októbra 2013 o 19:13

    Ešte predtým ako sa dal celofán na fľaše tak sa namočil do vody a dali sa gumičky.Potom sa jemne ponaťahoval pod gumičkou a tak sa sterilizovalo.Tak nás to učili.
    @zareaguj
  • an3da - fotkaAn3da 26. októbra 2013 o 22:20

    :-) bol aj vo vode, pamätám ako sme s mamkou chystali na sklenené fľaše na paradajkový pretlak.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarPaeva 26. októbra 2013 o 22:27

    kedysi dávno som aj ja používala celofán. jeden štvoček suchý a druhý mokrý - navlhčený. a nekazili sa zaváraniny. dnes treba sledovať -chytilo viečko, nechytilo? tuším nabudúce skúsim niektoré s celofánom.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarPuntodadino 27. októbra 2013 o 06:33

    Moja babka davala na lekvare pergamenovy papier.Bol asi impregnovany salicylom,lebo ho iba prilepila na povrch lekvaru.Taky slivkovy/z Bystrickych/,to bola pochudka...
    @zareaguj
  • sovka62 - fotkaSovka62 27. októbra 2013 o 07:19

    @puntodadino , ale to fungovalo naozaj len na tom pravom slivkovom lekvári z bystričiek. Ten sa varil tuhý ako remeň a v podstate ho ani nebolo treba zakrývať. Naša starká vyložila margarínové krabice pergamenovým papierom, rovno do nich lievala horúci lekvár a nechala stuhnúť. Studený už len zabalila aj zvrchu, zavrela krabicu a hotovo. Samozrejme, takú krabicu sme vždy vyfasovali aj my. stála na polici v komore. Ak som mala chuť maškrtiť, odrezala som si nožom kúsok, bol taký pevný, že sa dal držať v ruke a obhrýzať. Neskutočná dobrota.
    @zareaguj
  • gubics - fotkaGubics 27. októbra 2013 o 08:18

    Na maďarskom internete som našla, že medzi dva vrstvy fólie je treba nasypať štipku konzervačnej hmoty, a tak uzatvoriť fľaše na zaváranie. Fólie sú asi poréznejšie ako celofán alebo pergamenový papier,preto dobre si urobila, že si dala viac vrstiev. Podotýkam, asi sa už nedá ani kúpiť celofán, ktorý sa kedysi používal na zaváranie, tieto terajšie sú inakšie, obsahujú nejakú umelú hmotu a nedajú sa tak používať ako tie, ktoré sme kedysi používali.
    @zareaguj
  • an3da - fotkaAn3da 27. októbra 2013 o 15:59

    Ani celofán ani nič už nie je ako čo bolo kedysi...Musím len tie s celofanom zatvorené čo najprv stroviť, aby sa nepokazli.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarManya 28. októbra 2013 o 17:21

    roky sme so svokrou zavárali paradajkovú šťavu do fliaš a horúce sme uzavreli celofánom namočeným vo vaječnom bielku a gumičkou. Pár posledných rokov svokra prišla so zlepšovákom a fľaše sme uzatvárali rozstrihnutým črevom namočeným vo vode. To bolo pre ňu, ja používam klasiku - uzávery omnia alebo twister.
    @zareaguj
  • gordonko - fotkaGordonko 31. októbra 2013 o 19:59

    ... aj unás sa zatvárali kompóty a iné celofánom a nikdy sme nevyhadzovali .... to len dnes sme modernejší a pritom naše babky a mami vedeli prečo tak robia
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist