Zaváranie

12 komentárov
  • an3da, 26. októbra 2013 o 16:17
    Všetko čo môžem, zaváram bez konzervačného prípravku. Ale,
    minuli sa mi viečka, tak som pohár uzavrela s priesvitnou foliou ale
    dala som ju v štyroch vrstvách a dobre zatiahla gumičkami. Pozrela
    som do hrnca, pekne sa folia nadvihla a zatiahla. Ste už tak niekto
    robili? Budem pozerať, hádam sa nepokazí.


  • rulik, 26. októbra 2013 o 16:31
    kedysi sa väčšina marmelád a lekvárov zaváralo len takto, dával sa síce celofán, ten je asi trochu silnejší, ale určite ho kúpiš aj dnes, a konzervantov sa používalo tiež minimum, hlavne čistota a dodržanie postupov(čas zavárania, chladnutie...)


  • an3da, 26. októbra 2013 o 16:49
    Vlastne - celofán som dala a práve som uložila poháre a dobre prikrila aby sa ešte do rána sterilizovali.


  • tati2008, 26. októbra 2013 o 19:13
    Ešte predtým ako sa dal celofán na fľaše tak sa namočil do vody a dali sa gumičky.Potom sa jemne ponaťahoval pod gumičkou a tak sa sterilizovalo.Tak nás to učili.


  • an3da, 26. októbra 2013 o 22:20
    :-) bol aj vo vode, pamätám ako sme s mamkou chystali na sklenené fľaše na paradajkový pretlak.


  • paeva, 26. októbra 2013 o 22:27
    kedysi dávno som aj ja používala celofán. jeden štvoček suchý a druhý mokrý - navlhčený. a nekazili sa zaváraniny. dnes treba sledovať -chytilo viečko, nechytilo? tuším nabudúce skúsim niektoré s celofánom.


  • puntodadino, 27. októbra 2013 o 06:33
    Moja babka davala na lekvare pergamenovy papier.Bol asi impregnovany salicylom,lebo ho iba prilepila na povrch lekvaru.Taky slivkovy/z Bystrickych/,to bola pochudka...


  • sovka62, 27. októbra 2013 o 07:19
    @puntodadino , ale to fungovalo naozaj len na tom pravom slivkovom lekvári z bystričiek. Ten sa varil tuhý ako remeň a v podstate ho ani nebolo treba zakrývať. Naša starká vyložila margarínové krabice pergamenovým papierom, rovno do nich lievala horúci lekvár a nechala stuhnúť. Studený už len zabalila aj zvrchu, zavrela krabicu a hotovo. Samozrejme, takú krabicu sme vždy vyfasovali aj my. stála na polici v komore. Ak som mala chuť maškrtiť, odrezala som si nožom kúsok, bol taký pevný, že sa dal držať v ruke a obhrýzať. Neskutočná dobrota.


  • gubics, 27. októbra 2013 o 08:18
    Na maďarskom internete som našla, že medzi dva vrstvy fólie je treba nasypať štipku konzervačnej hmoty, a tak uzatvoriť fľaše na zaváranie. Fólie sú asi poréznejšie ako celofán alebo pergamenový papier,preto dobre si urobila, že si dala viac vrstiev. Podotýkam, asi sa už nedá ani kúpiť celofán, ktorý sa kedysi používal na zaváranie, tieto terajšie sú inakšie, obsahujú nejakú umelú hmotu a nedajú sa tak používať ako tie, ktoré sme kedysi používali.


  • an3da, 27. októbra 2013 o 15:59
    Ani celofán ani nič už nie je ako čo bolo kedysi...Musím len tie s celofanom zatvorené čo najprv stroviť, aby sa nepokazli.


  • manya, 28. októbra 2013 o 17:21
    roky sme so svokrou zavárali paradajkovú šťavu do fliaš a horúce sme uzavreli celofánom namočeným vo vaječnom bielku a gumičkou. Pár posledných rokov svokra prišla so zlepšovákom a fľaše sme uzatvárali rozstrihnutým črevom namočeným vo vode. To bolo pre ňu, ja používam klasiku - uzávery omnia alebo twister.


  • gordonko, 31. októbra 2013 o 19:59
    ... aj unás sa zatvárali kompóty a iné celofánom a nikdy sme nevyhadzovali .... to len dnes sme modernejší a pritom naše babky a mami vedeli prečo tak robia



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Táto téma Daj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist