Prosim poraďte mi, když v receptu na koláč nebo zákusek je
napsáno vylít nebo vyválet na plech, jak poznám velikost plechu.
Dost často se mi stává, že těsto je nízké nebo vysoké. Jde to
poznat z receptu z ingrediencí. Dekuji
Ani nie,ale ak ti tento údaj chýba,požiadaj autora o upresnenie. Všimla som si,že mnohé to tu píšu v receptoch,v čom to piekli a aj v akej rúre (normál alebo teplovzdušná,kde je 20°C rozdiel v teplote).
Niekedy sa receptíky prispôsobovali plechu 30x40 cm(plus-minus),ale teraz je rôzný predaj rúr s rúznými veľkosťami plechov.Preto ja ked pečiem zákusok ,tak si pri každom po upečení dám poznámku v poriadku,alebo na menší ,alebo väčší plech ,a potom už to mám ľahšie.Ale tiež som za to ,aby autor recp.uviedol pri recp.veľkosť plechu.Tým by uľahčil rozhodovanie sa aspoň začiatočníčkam
Mas pravdu @werdula , niekedy je to poriadny problem ! Zatial sa riadim skor skusenostami - uz mam cosi odvarene aj odpecene - ale aj ja by som obcas uvitala presnejsie udaje o velkosti plechu . Zatial sa riadim asi tymto : piskotove cesto z 6 vajec ide skor na velky plech , na klasicky tortovy korpus idu asi tak 4 vajicka . Ak peciem z nejakej americkej kucharky - tam su skor recepty do plechu mensieho . Ak si nie som ista kolko cesta sa z predpisanych surovin vymiesa , pripravim si radsej plech vacsi aj mensi a potom skor odhadnem , kde to umiestnim :-)Obcas to vsak neodhadnem a tak sa mi stalo ze som mala piskotovy korpus vysoky asi 8 cm a nedokazala som ho rozkrojit -nemala som vhodny noz:-))))Poradila som si ....ako inak :-)
len odhadom a neskôr skúsenosťou, ak sa Ti zdá cesta na pripravený plech veľa a ešte ná narásť, neváhaj väčší plech,hlavne aby nevytieklo, vyššie cesto sa dá predsa prerezať a naplniť a nižšie zase potrieť plnkou a prikryť druhým cestom(alebo polkou nízkeho) - kreativita
Diskusia k téme