Zdravá výživa

Prečo piť mlieko a konzumovať mliečne výrobky.

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 9. októbra 2015

Dnes som si prečítala článok, tu na vareche, Prečo piť mlieko a konzumovať mliečne výrobky. Keďže sa nedá písať priamo k článku, vytvorila som diskusiu. Budem veľmi rada, keď napíšete svoj názor a budem veľmi rada, keď aj napriek iným názorom na seba nebudeme "štekať" (ako sa to niekedy zvykne zvrtnúť).

Chcem sa len uistiť, že inzercia znamená platená reklama. Dobre tomu tak rozumiem?

Na základe mojich vedomostí a skúseností si dovoľujem s informáciami v článku nesúhlasiť.

Mojej dcére, ešte ako malému bábätku, diagnostikovali bronchiálnu astmu. Užívala niekoľko liekov, chorá bola dosť často. Po zaujímaní sa podrobnejšie o chorobu a najmä zdravie sme lieky komplet vysadili a keď som pár rokov na to vysadila z jej jedálneho lístka kravské mlieko a postupne aj mliečne výrobky, astma sa zrazu vytratila. Moja dcéra už niekoľko rokov neje vôbec živočíšne potraviny a astma sa stále nevrátila, dokonca jej zmizli aj alergie či už potravinové alebo na prach, roztoče.

Ja osobne som v tehotenstve pila denne aj 1-2l mllieka, žiadalo sa mi. Milovala som biele smotanové jogurty a akékoľvek syry vo väčšom množstve nehovoriac. Vtedy som ale nevedela čo viem dnes. Aj ja som na čisto rastlinnej strave. Ale aby som prešla ku konkrétnemu článku.

Aj napriek tomu, že nie som zástancom konzumácie živočíšnych potravín, dovolím si tvrdiť, že je rozdiel vypiť mlieko čerstvo nadojené a vypiť mlieko v krabiciach, ktoré si môžeme zakúpiť v obchodných reťazcoch.

Mlieko zahlieňuje telo - ľudský organizmus a hlien je živnou pôdou pre baktérie, parazity, plesne,...

Kravské mlieko je určené teľatám, obsahuje kazeín, ktorý je potrebný pre stavbu kostí teľaťa, ktoré bude v dospelosti vážiť niekoľko stoviek kg. Dospelá krava mlieko nepije. Vápnik, ktorý kravské mlieko obsahuje, nie je vhodný pre ľudský organizmus, pretože ho zaťažuje.

Hlavný proteín (živočíšna bielkovina) mlieka je kazeín, ktorý je karcinogénny, t.z., že podporuje rakovinu. Vedeli ste, že sa používa pri výrobe lepidiel?

Je dokázané, že mliečne výrobky môžu vyvolať u žien rakovinu prsníka a u mužov rakovinu prostaty.

Ale súhlasím, že ak jesť mliečne produkty, tak kyslomliečne a to tvaroh, jogurt bielky, acidko. Tiež by som si v tomto prípade vyberala ktoré, nie priemyselne vyrábané, ale z nejakého salaša, napr. kde kravičky púšťajú sa napásť a najmä im doprajú pobyt vonku na slniečku - čerstvom vzduchu.

Výborným zdrojom vápnika je mak, ktorý ho obsahuje 12x viac ako samotné mlieko. Ďalšími zdrojmi vápnika sú chia, brokolica, nelúpaný sezam, tmavá listová zelenina,... Pre využitie vápnika je potrebný horčík.

Deťom dávame zlý základ pre ich vývoj. Pijú mlieko od útleho veku, tým sa zaťažuje ich organizmus a následkom toho nastáva zahlienenie pľúc, alergie, astmy, čo môže prerásť až do chronického stavu.

Je na každom z nás, zvážiť pre a proti (hoci ja pre žiadne nemám), dôležité je byť s tým vnútorne stotožnení.

Nie som výživový poradca, svoj názor zdieľam na základe vlastných skúseností, čítania rôznej literatúry a zúčastnenia sa rôznych prednášok.

Pripájam odkaz  www.vitarian.sk/clanky/vyziva/2015/najlepsie-zdroje-vap...


Zuzka

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
že mlieko zahlieňuje je mýtus, ktorý vznikol po zverejnení štúdie 8 amerických vedcov v minulosti a šíri sa neustále svetom, mlieko je potravina, ktorá v tomto regióne bola konzumovaná dá sa povedať od praveku, na rozdiel od kadejakej sóji a jej podobným potravinám, olivový olej tiež nie je potravina(pochutina)nášho regiónu, ďaleko bližšie k nám má bravčová masť, nehovoriac o jej vlastnostiach(vyššia teplota prepaľovania)
som zastánca potravín, ktoré sa nachádzajú v našom okolí, ale na druhej strane nebránim nikomu nech si zvolí jedálny lístok podľa svojich potrieb a chutí
Zuzka píšeš, že Tvoja dcéra už niekoľko rokov neje živočíšne potraviny, nie je z toho jesné či je dospelá alebo dieťa, lebo pre vývin sú potrebné látky, ktoré neživočíšnymi potravinami nenahradíš (nedostatok sa môže prejaviť v neskoršom veku)
smejkad
vyborna diskusia, Zuzka :-)
clanok som necitala, vyjadrim sa k tvojim nazorom
suhlasim s tym, ze priemyselne vyrabane potraviny prestavaju byt tym, cim by jedlo pre organizmus malo byt
a ked pojdeme k podstate, tak ani krmenie a celkovo zivot zvierat nie je ako ma byt, aby ich produkty boli v poriadku
nie som vsak zastanca ziadneho dietetickeho extremu, pretoze clovek vo svojom vyvoji hladal rozne zdroje potravy a na to je jeho telo po generacie aj usposobene
co sa mlieka tyka - je to velmi jednoducho ziskatelny zdroj zivin a clovek ho vyuziva vela generacii, napriek tomu astma ako taka je prakticky novodobe ochorenie, rovnako ako alergie
tie prisli v case, ked sa rozmohla priemyselna vyroba
o pridavnych latkach nejdem pisat, bolo by to nosenie dreva do lesa myslim :-)
ale mozno sa ti nedostala do usi informacia podla mna celkom zasadna - a sice, ze pri uprave mlieka ( pasterizacia, homogenizacia atd) sa meni priestorova orientacia niektorych molekul , myslim, ze su to prave mliecne bielkoviny a tym sa oni v tele spravaju trochu inak, ako original cerstve mlieko a naozaj sposobuju zahlienenie
uz som to pocula aj od lekarov, pri chorobach dychacich ciest mlieko ano, ale nie osetrene
tesim sa na dalsie prispevky, dobra diskusia :-)
radost
každý sme jedinečný..
a keď prídeme na to - čo nám škodí-a dokážeme vyradiť z jedálnička-výborne..moja úcta..môj obdiv..
môj syn teraz začal meniť stravu /43r./..nie zo zdravotných dôvodov...vraví-že je spokojnejší..cíti sa lepšie..tak mu fandím..
ja som generácia vyrastajúca na poctivom kozom a kravskom mlieku..mlieko mám veľmi rada..i všetky mliečne výrobky..radšej ako mäso..
ja mám vlastne rada všetko..teraz-na staré kolená -bojujem so sebou -chcem znížiť cukry v strave mojej dennej..bolestivo sa posúvam..
mám rada novátorov..mám rada ľudí-ktorí hľadajú novú cestu..
je mi sympatický pokus o inakosť v jedle každý..
nie som zástancom =len takto a nikdy inak=
Zuzka-fandím ti a želám radosť i úžitok na tvojej ceste..
marianne
@xyz a kvalitné probiotiká si skúšala? Dá sa vybrať na trhu, to je už skoro povinnosť pri ATB. Ja si myslím, že kvalitné kyslé mliečné výrobky na črevnú mikroflóru nie sú zlé...
elka21
Bavíme sa tu o mlieku, ale ja sa pýtam - koľko ľudí má dnes vôbec prístup k mlieku? To čo je v obchode už predsa nie je mlieko. Takže treba presne písať - tekutina podobná mlieku farbou a konzistenciou v kartónovej krabici predávaná v obchodoch nie je prínosom pre zdravý vývin ľudského organizmu. A prosím nezatracujte skutočné mlieko od kráv chovaných na pastvinách a na sene, hľadajte ho a budete písať niečo iné o mlieku.
používateľ nemá avatar
xyz
xyz
@marianne preto sa pýtam zadávateľky...nie som zástancom tabletkových probiotík,u nás sa 2 hod. pred alebo po požití ATB užíva cmar z lídla,ktorý bohato stačí.Otázka padla,čím to nahrádzajú ľudia,ktorí odmietajú aj zdraviu prospešné kyslomliečne produkty:tvaroh,jogurty,kefír,cmar,acidofilné mlieko,bryndzu...
1x xyz
marianne
@xyz ja sa ATB vyhybam ako cert krizu, ale ked sa neda, tak sa neda, ked je nejaky zapal, co spravim a vtedy si probiotikum dam, ale len s ATB. Inak milujem kysle mliecne vyrobky, takze zakysanku, cmar, acidofilne mlieka, tvaroh..idu u nas na dracku. U nas v chladnicke je stale nieco kyslomliecne, ale kravske mlieko som naposledy pila, ked som bola tehotna a to uz je nejaky ten piatok:-) strasne mi vtedy chutilo, prvy aj posledny raz. Pouzivam ho ale do kolacov. Kozie kupujem z farmy susene a od gazdnky niekedy cerstvo nadojene..
janara
súhlasím s rulik, mlieko a mliečne produkty patria do nášho jedálnička,
určite skôr, ako soja, chia... tým ale nechcem povedať, že tieto sa nemajú konzumovať
laktózova intolerancia neznamená, že mlieko je zlé... je to len o nedostatočnom trávení mliečneho cukru - laktózy - čo je spôsobené nedostatočným množstvo laktázy - teda enzýmu, čo štiepi laktózu ...je podmienený geneticky, ale kyslomliečne produkty títo ľudia tolerujú spravidla bez problémov
...o mlieku by sa dalo diskutovať veľmi veľa, každý má nejakú skúsenosť, ale nedá sa všeobecne zatracovať kravské mlieko !!
janara
ešte otázka na zadávateľku diskusie .....hovoríš, že deťom dávame zlý základ, lebo od útleho detstva pijú mlieko ....pýtam, čo by si dala svojmu dieťaťu jesť, keby si nemala materské mlieko ? (čo sa samozrejme stáva,alebo by si z iných dovodov nemohla dojčiť svoje dieťa , alebo by si napríklad po mesiaci "stratila" mlieko?)
Kravské je podľa teba pre kravu, kozie potom pre kozu , ovčie pre ovcu, ťavie pre ťavu...
sovka62
Myslím si, že každý extrém je škodlivý. Iste, preukázateľné zdravotné problémy sú dôvodom na vyradenie niektorých potravín z jedálneho lístka, ale väčšina ľudí je zdravá a prreto by mala konzumovať pestrú stravu.
zuzananoskova
Začnem od konca.
@janara : dcéru som dojčila 21 mesiacov a úprimne, ak by som materské mlieko nemala, neviem aké by som jej podávala, keďže som vždy bola proti "sunarom". Riešila by som to potom v tej chvíli keby to bolo aktuálne. Neterke som pripravovala sušené mlieko, som ho ochutnala a skoro som sa dovracala. Áno, podľa mňa mlieko kravské nie je určené ľuďom. To je môj názor.
Probiotiká som jej kúpila v lekárni, ktoré bola bez živočíšnych zložiek a chvíľu ich užívala. Inak v stravovaní sa riadim svojím telom - intuíciou čo je pre mňa dobré a telo si žiada. Ešte ma nesklamalo a iba sa mi odvďačilo. Dcéra má 19 rokov a je zdravá.
@elka21 : presne tak, súhlasím s Tebou: koľko ľudí má prístup k skutočnému mlieku? Lenže tu prezentujú mlieko v krabiciach. A tak je to aj s inými výrobkami - potravinami.
@radost : áno, každý z nás je jedinečný. Čo robí dobre mne Tebe nemusí. Tak to je, ja viem. Ale veľakrát je to iba o zvyku, o nechcení niečo zmeniť. Ďakujem veľmi pekne :-)
zuzananoskova
@sovka : konzumovať pestrú stravu je super. Aj moja strava tak vyzerá :-)
@smejkad : nie, tá informácia sa mi do uší nedostala. Myslím, že logiku-zmysel to má :-) Teda nech si ľudia nájdu radšej zdroj čerstvého mlieka, ako kupovať krabicové a tým aj podporovať priemyselnú výrobu. Viem, že na to nemá každý čas, ale je to minimálne investícia pre nás samotných do budúcnosti a prevencia v neposlednom rade. Ďakujem za Tvoju radosť, ktorá z Teba vyžaruje :-)
janara
gratulujem, že si dojčila 21 mes, ale odpovedi si sa vyhla, možno by som sa mala spýtať, čo by si dala v takom prípade svojej vnučke, kedže dcérka má 19r. , čo by nebolo až také neaktuálne.
Nechcem rozpútavať žiadne vášne, každý má právo na svoj názor, na výber..a to je to podstatné.
Táto, ale i mnohé iné témy sú ako tá o sliepke a vajci.....
Prajem pekný deň !
zuzananoskova
@janara : podľa mňa som sa odpovedi nevyhla, napísala som, že neviem. A keď niečo neviem, nehrám sa na "múdru". Pýtala by som sa tých mám, ktoré nedojčili a boli iba na rastlinnej strave ako to riešili ony a potom by som sa rozhodla. na ten čas by som to možno riešila s kozím mliekom.
svedka
Najprv som presla na bezlaktozove vyrobky...nepomohlo.prestala som uplne so zivocisnym mliekom a produktami a vsetky problemy ustupili :) vaha isla riadne dole, zaludok a travenie=vynikajuce, krv atd ukazkove, syncekovi zmizol ekzem (kojim), plet vez vyrazok, koniec vykasliavaniu, lebo ano-mlieko zahlienuje, to nie je ziaden mytus.citit to mozeme ihned po vypiti mlieka
denyany
Je na každom, ako si vyskladá jedálniček s ohľadom na zdravotný stav, možnosti, chute. Pred časom som sa snažila obmedziť mlieko u všetkých členov mojej rodiny, ale neuspela som. Mlieko, kyslomliečne produkty všetci máme radi a zahlienenie(či už je to pravda alebo nie), nás neodradilo. Objavila som zdroj kozieho tvarohu, takže teraz používam ten a môžem len doporučiť. Teda u mňa je lahôdkou.
julica
Uz som to tu spominala, cele gymnazium som- ranajkovala mliecnu ryzu a potom driapala do lavice pre krce v bruchu - pripisovala som to priskorym ranajkam a nezobudenemu zaludku. Napokon mi smotanove veci aj prestali ist na chut, boli pre mna lepidlom na zaludok, tazke, mastne... teraz uz viem, ze nafuknut ebrucho bolo dosledkom intolerancie - neliecenej. No a potom prisiel velky stres a opuchnute pery, zvysena teplota po jedle, strasna unava... nevedela som, z coho to je, a ked som mala telo rozdrazdene, zdalo sa mi, ze to mam zo vsetkeho. Nakoniec sa ukazalo, ze mam alergiu na mlieko ako bic (akekolvek mlieko) a az dieta ma postavila na nohy, vycistila sa koza, brusko sa sfuklo. No a prave teraz som stravila par dni vo Finsku - vsetko bolo bud bezmliecne, alebo aspon bezlaktozove - pretoze vraj vela ludi reaguje na tuto potravinu. nuz, usudte, co chcete
svedka
Tak tak, vo Finsku ma strasne vela ludi alergiu na mlieko.a vo Svedsku naopak sa vypije aspon liter denne.a riadne mlieko, smotanka plava navrchu...
niniatko
otec pije mlieko a mliečne výrobky dennodene, občas aj liter mlieka za deň a nikdy mu nič nebolo, nemá žiadne problémy, ja tak isto, žiadne zahlienenie necítim po vypití ako tu niekto písal, nevykašliavam a nekašlem, netrpím kŕčmi, ekzémami, akné, krv a všetko ostatné mám absolútne v poriadku... zázrak?

btw. sunar a "sušené mlieko pre kojencov" nie je mlieko, ale srvátka s fortifikujúcimi látkami
gabriele
som prekvapena, ze prave ty si tu dala odkaz na clanok, v ktorom je napisanych doslova plno hluposti...je to velmi smutne, ze ludia naletia kde komu...ved ta pani, co to napisala, cerpala len nehodnoverne informacie, ktore kdesi vygooglila...to sa fakt ludia v dnesnej dobe nevedia dopracovat k serioznym informaciam?...
endza
Takisto mozem hovorit len sama za seba z vlastnych skusenosti. Od utleho detstva mi vsetky mliecne produkty vratane mlieka samotneho nie prilis "vonali" Avsak tlak rodicov a okolia je silny, takze aj napriek instinktu, krory mi uz od detstva nahovaral co je spravne pre moje telo, mliecne vyrobky som jedavala az do dospelosti. Ako inak, zacali sa nabalovat traviace problemy, ktore som konecne jedneho pekneho dna zacala riesit upravou stravy, a to obmedzenim mliecnych vyrobkov. (Maso nejem dlhodobo) Problemy vsak neustupovali. Po case som sa dopracovala k poznaniu, ze nielen mliec.vyr.ale aj lepok musim vylucit z potravy a to uplne. Po tyzdni sa mi travenie upravilo natolko, ze som ja aj moje najblizsie okolie zostali v nemom uzase(euforicky stav stale trva, nakolko som sa k tejto zmene dopracovala len nedavno) . So spravnym travenim je spojenych tolko vela ineho, snad vsetko. Prestala som pocitovat castu unavu, zmizli bolesti hlavy,celkovo narastla zivotna energia... Stacilo tak malo, ze to cloveka po tych rokoch "trapenia sa" nastve :) Tymto som chcela povedat, ze suhlasim so Zuzanou a priklanam sa k nazoru, ze mlieko, s vynimkou materskeho, je pre cloveka uplne nevhodne. Ked som otehotnela, riesila som v hlave aj pripadny problem, ktory by nastal, ak by som z nejakeho dovodu nemohla dojcit. Nastastie ten problem nenastal, dcerka ma 26 mesiacov a stale ju dojcim, avsak myslim si, ze v opacnom pripade by som siahla po rastlinnych "mliekach" . Zastavam nazor, ze maticka zem nam vsetko co potrebujeme pre zivot dava priamo zo zeme ako na striebornom podnose, avsak väcsina z nas to z nejakeho dovodu nevidi. Tesim sa spolocne so vsetkymi varechacmi aj nevarechacmi, ktori vstupili do novej rastlinnej dimenzie zivota a Zuzke dakujem za otvorenie hodnotnej temy ;)
1x huck
tomas
@zuzananoskova ano "inzercia" znamena platena reklama, vsetky reklamne clanky to v sebe maju napisane.

Inak velmi pekna diskusia.
duliz
pekná diskusia, len pri prosím povedzte čo teda mám jesť...mlieko nie, maso nie, múku nie....tak hádam tú umelohmotnú zeleninu čo teraz predávajú ?....lebo nie každý má úrodnú záhradku, kde mu vyrastie všetko čo zasadí a zaseje...
Ja konkrétne som mala problém s pečivom...zjedla som dva rožky (teda nie naraz ale na výlete v priebehu dňa) a nafúklo mi brucho akoby som zjedla pol svine....tak som si tie rožky upiekla doma...no a čuduj sa svet z tých mi nebolo nič...takže evidentne mi nevadila múka, ale tie sajrajty čo do toho dávajú. Takže pečivo nejem vôbec, chlieb si dám občas.
A presne tak isto to mám s jogurtami...z bieleho mi nie je nič a z tých ochutených akože ovocných mi je zle...
Myslím, že je dobré počúvať svoje telo a vylúčiť čo mu robí zle...
používateľ nemá avatar
xyz
xyz
Z tej inzercie je najpodstatnejšie toto:
2. Bielkoviny znižujú tlak
Vzácne mliečne bielkoviny majú významné antibakteriálne, antivírusové a antikarcinogénne účinky. Ochránia nás teda pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Kyslomliečne výrobky (tvaroh, jogurt, kefír) blahodarne pôsobia na činnosť žalúdka a čriev a tiež zlepšujú imunitný systém. Syry navyše obsahujú mliečne bielkoviny, ktoré zabraňujú vzniku trombózy a pomáhajú znižovať krvný tlak.
@duliz presne tak,ak zistím,že mi nerobí niektorá potrava dobre,tak ju vylúčim zo stravy a pátram,prečo (čo obsahuje).Alergia a intolerancia sa môže vyvinúť aj v neskoršom veku,treba sa sledovať celý život.
1x xyz
kukulienka71
Nám žiadne mliečne výrobky nerobia zle, milujeme ich a neviem si predstaviť, že by sme ich nemali. Neverím žiadnym "zaručeným" informáciám z netu, každý má počúvať vlastné telo a zariadiť sa podľa reakcií na potraviny. Ja napr. trvanlivé mlieko nekupujem vôbec, nechutí nám. Vidieť aj v mojich receptoch, že používam dosť mliečnych výrobkov, hlavne tvaroh, syry, smotanu. Kyslomliečne pijeme, jeme pravidelne. Krátkodobé vyraďujem mliečne výrobky ak máme hnačkové alebo respiračné ochorenie, lebo vtedy je organizmus oslabený, ale po odznení príznakov sa vraciame k strave, na ktorú sme si zvykli. Osvedčilo sa nám miešať rastlinnú a živočíšnu stravu s vysokým obsahom vápnika a bielkovín v pomere pol na pol, podľa mňa to je optimálne. Nikdy sme v rodine nemali alergie, astmy apod.
evanaaa
Mlieko pijeme, ale kupované, trvanlivé, lebo inak by sme sa k nemu nedostali. Zatiaľ nemám problémy, asi mi nevadí ani také, ale pijem aj kyslomliečne nápoje, donedávna som kupovala žinčicu, acidko a podobné často, syry mám doma stále, ale nie mäkké, tavené v črievku alebo trojuholníkové, tie nemám rada, len tvrdé alebo tie zrejúce a " voňavé ". Záleží na každom z nás ako sa cíti, čo si môže dovoliť zjesť a na jeho organizme. Lekári stále nabádajú ľudí, aby pili mlieko, tí by asi mali najlepšie vedieť, či škodí ľudskému organizmu, a ak to vedia, prečo by nás potom zavádzali a nebádali k niečomu takému. A mimochodom - teraz prebieha veľká kampaň - Slovenská mliečna rodina.......
finczi
Nuž, myslím, že všetko s mierou... Osobne mám v tom za tie roky taký chaos, že keby som sa mala riadiť všetkými doterajšími radami
/a isto to nik nemyslí zle, tobôž ja nie.../, tak by sme nejedli a nepili nič. Mlieko mi nechutí, ale jogurty, syry a kyslomliečne výrobky áno. Zaujímavá diskusia, ďakujem!
janny300
Doma pred 20 rokmi mali rodicia kozu.3 l mlieka denne.medzi 7 clenov rodiny.Kazdy den mlieko v jedalnicku.Teraz po 20 rokoch pouzivam mlieko jedine na varenie.Kupujem iba plnotucne.Tie gebuziny ako polotucne a nizkotucne...to co je za hlupost?trh je market.syry su chutne ale ten obsah soli a tuku...ajajaj.Podla mojho nazoru vsetko s mierou.A k tym kravam...oni papaju cely den NATO any vyrobili mlieko..z hladnej by asi .lieko nepotieklo...a my chodime do peace any SME si mohli to jedlo kupit.
tiginko
vy chodíte do peace @janny300 ? Aj ja chcem, kde presne to je? :-) Inak kiež by tie kravky všetko NATO pojedli...
radost
@tiginko
aj ja som za to..by pojedli bezozbytku teda cugrunt teda všetko N-A-T-O..!!
to by boli kravky na Nobelovku..za mier..zatiaľ som počula len o jednej..:-)
tiginko
juj, asi mám medzery vo vzdelaní - ktorá že to kravka má Nobelovku za mier @radost ?
radost
navrhnutá bola..nooo..nemožem..šla bych do lochu..a to nescem any trochu..:-)
paces
@rulik (10.10.2015 08:36)

Zamienat olivovy olej za mast je ako zamenit mak za piesok. V jednom je pravda - olivovy je pre nasinca absolitne nestravitelny a nerozlozitelny, takze okrem potravinoveho (ne)vyznamu nema pre nas vyznam ani v kozmetike. Olivovy olej sice obsahuje potrebny vitamin D, ale na jeho extrakciu je potrebne slnecne ziarenie v takej intenzite, ako je v subtropickom a tropickom pasme. V nasom miernom pasme si vitamin D v olivovom oleji ani nepipne.
Co sa tyka ekvivalentu, tak k olivovemu ma v nasom pasme najblizsie repkovy, potom makovy, tekvicovy a lanovy. Makovy sa pre obsah opiatov zamerne nepouziva, tekvicovy je vyborny skor na studenu kuchynu, lanovy je skor ma technicke ucely. Takze mam ostava repkovy. Zabudol som ma nieco? Nezabudol. Je tu sice este olej slnecnicovy, ale plati o nom to iste co o olivovom. Slnecnica je dovezena zo subtropickeho pasma. Aj napriek tomu, ze sa adaptovala na nase pasmo, olej na rozklad stale potrebuje extra vysoke davky exotickych castic zo Slnka. Ako olej na vysmazanie, fritovanie alebo na mazanie retaze motorovej pily je samozrejme dobra, ale nie ako sucast jedalnicka.
paces
@zuzananoskova

Ako tu uz niekto spomenul, mlieko nezahlienuje. Je to povera. A lahko vyvratitelna. Ak by mlieko zahlienovalo, preco by potom nase babicky a prababicky davali detom na dobry spanok pit teple mlieko s maslom a medom? Ved ak zahlienuje, tak by decka celu noc boli hore, vychrchliavali sople a nemohli by dychat!
Co sa kazeinu tyka, prevarenim kazein degraduje. Aj to nase stare mamky vedeli a cudujem sa, ze vy ste, po spuste literatury a prednasok, na to este neprisli. A ak tak velmi zatracujete kravske mlieko, preco nepijete ine? Ak by ste fakt pozorne studovali literaturu a pozorne sledovali prednasky, tak by sta davno vedeli, ze najblizsie k ludskemu mlieku je mlieko macacie (lenze skuste nadojit 5000 maciek, aby ste mali kybel mlieka), potom mlieko kobylie, za nim kozie a ovcie. Paradoxne, prasata maju DNA A RNA najpodobnejsie cloveku, ale mlieko nie. To je skoro az na konci rebricka pouzitelnosti pre cloveka. Takze preco ste si nezadovazili kobilie alebo kozie? Jaaaaj, zabudol som, tieto mlieka "smrdia"...
Ja som notoricky pijan mlieka, liter mlieka vyexujem za par sekund. A nikdy som nebol zahlieneny! Akurat, ze clovek pribera. Lebo vsak tuk...
A dovolim si tvrdit, ze vasa dcera nema ani tak problem s kazeinom, ako s laktozou. Retazec bielkoviny sa da velmi lahko pootocit, napr. kvasenim, cize ziadnou extra pridanou chemiou. Skuste davat dcere viac fermentovanych potravin a napojov, ktore dokazu pootacat retazce a uvidite, ze neznasanlivost mlieka zmizne. Co sa laktozy tyka, staci do mlieka pridat enzym laktaza a laktoza sa rozstiepi na fruktozu a galaktozu. Bezlaktozove mlieko je sice sladsie, ale zasa nie akoby ste do neho narvali tonu cukru. Detto bezlaktozovy tvaroh alebo roztieratelny syr. Ine vyrobky (maslo, jogurty, bezlakt. acidko, tvrde a zrejuce syry,...) laktozu neobsahuju, aj ked to vyrobca predava ako lactose free za dvojnasobne ceny. Kvasenim a kysnutim laktoza degraduje a meni sa na alkohol (z neho na ketony a octany) a oxid uhlicity. Vyrobca sice neklame, ze neobsaguje laktozu, ale nie priemyselnym odstranenim. Takze premrstene ceny maju jediny ucel - zarobit na neinformovanom zakaznikovi...