Rôzne

Kysnuté cesto

prdelinka - fotkaprdelinka, 5. marca 2012

Haloo haloo ,prosim si poradit...ako mam spravne urobit kysnute
cesto ?? a z celozrnnej/ovsenej muky ??? a ako pouzivat susene
drozdie ?? sixce sme sa to v skole ucili ale nejako mi to nejde...uz
som asi stvrte cesto vyklopila...snazim sa o domace pecivo.dakujem
vsetkym skusenejsim :) lebo moja milovana babka nedviha telefon
:P

@zareaguj


Diskusia k téme

majo51
sušené droždie sa používa rovnako ako normálne iba nemusíš robiť kvások ale to zamiešaj do múky a postupuj podľa receptu. Múku nesmieš mať studenú a hlavne ju preosej aby sa prevzdušnila a cesto bolo nadýchané.
malusa
Celozrnna muka sa asi tazko preosieva,taku muku treba kombinovat s hladkou mukounapr.T-650 aby sa trochu odlahcila.
ancicka
Je tu strašne veľa dobrých receptov na kysnuté cesto,aj z celozrnej múky,len si vybrať.
Ja ked mám čerstvé droždie,tak nikdy nerobím kvasok,a cesto je fajn.
nadia56
recept na celozrnné žemle:

1 a pol veľkej lyžičky sušených kvasníc
1 a 1/3 pohára dosť teplej vody
1/3 pohára oleja
1/4 pohára cukru
1 vajíčko
1 malá lyžička soli
1 a pol pohára celozrnnej múky
1 a pol pohára bielej múky (plus pol pohára ak je cesto riedšie)


V teplej vode rozpustíme kvasnice, pridáme cukor a olej a necháme 5 min odpočinúť. Vajíčko rozmiešame so soľou a pridáme do kvásku. Postupne pridávame múku. Vymiesime cesto a vytvarujeme 12 žemlí alebo rožkov. Necháme na vymastenom plech kysnúť cca 30 - 40 min.
Pečieme na 220 Celzia (425 F) 8 -10 min.
evanaaa
Dá sa aj celozrnná múka preosiať, normálne, cez sitko na to určené, a to, čo mi v ňom zostane, teda tie plevy, tam vrátim späť. Ide o to, aby sa mi múka skyprila a prevzdušnila.
marikafil
Súhlasím s @evanaaa - tiež preosievam celozrnnú múku - aby sa prevzdušnila a tiež som minule v špaldovej našla nejaké "zvyšky po obyvateľoch" - tie som samozrejme vyhodila, ale plevy normálne vraciam do múky. A zo sušených kvasníc nerobím kvások, len ich zamiešam do múky.
prdelinka
dakujem,ale este sa chcem spyta,ako mam spravne pripravit kvasok ??a ako postupovat pri recepte ??v jednom som lala suroviny na kvasok,sol a nejake dalsie.dala som len susene drozdie,muku,mlieko a cukor a td a nakoniec aj tu sol a vobec mi to nenakyslo...
nadia56
@prdelinka , uviedla som original postup z kucharskej knihy, ja si cesto na celozrnne zemlicky davam vymiesit do pekarnicky ale uz som ho robila aj kuchynskym robotom a susene kvasnice som dala priamo do muky,/ako pise @marikafil /, cesto krasne vykyslo, neboj sa susenych kvasnic, velmi dobre sa s nimi pracuje , nech sa ti dielo podari a pochutite si na domacom pecive:-) daj potom vediet
diaanka
skus si nájst tu na vareche" univerzálne kysnuté cesto", ja mám teda dost rokov, ale odkedy je tu ten recept, tak robím najčastejšie iba to
prdelinka
robim ho rucne,nemam ani pekarnicku ano robota a zda sa mi akesi lepkave
prdelinka
dala som trochu viac muky dokedy bolo nelepive a uz mi buchticky kysnu..uvidim o pol hodiny :)
nadia56
@prdelinka , no, mohla som este dopisat, ze ja davam zemlicky piect do muffinovej formy/12 kusov/, ked mas, nabuduce vyskusaj, potom su jedna ako druha, ale hlavne, ze budu dobre, na forme az tak velmi nezalezi, to sa praxou vylepsi, dobru chut:-)
prdelinka
ja tu formu nemam,drahy mi ju nechce kupit,ale z najblizzsej vyplaty bude :)dakujem,bolo ich len 6,ale take vacsie som spravila,mali sme na veceru vynikajuci hamburger :) nevies si predstavit moju radost ked som vytiahla z rury krasne zemlicky:) dakujem fakt
murka23
zdravim potrebovala by som poradit lebo mi nevykyslo cesto a neviem co s nim chcela som spravit sesky no bude sa to dat spravit aj ked cesto nevykyslo?