Rôzne

Jakon a topinambury

elza - bez fotkyelza, 10. novembra 2014

kto pozná topinambury a jakon? Viete nejaké recepty na ich pouzitie? Jakon sme dopestovali prvý krát, nic konkrétne som na internete nenašla, iba do salatov?

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
topinambury sú vhodná zelenina pre cukrovkárov, otec ich používal väčšinou ako zemiaky, pozri do googlu
rulik
aj tu ked zadáš vpravo hore do vyhľadávača Ti otvorí kopu receptov
hubata
Jakon nepoznám, ale topinambury som pestovala - teda ony sa pestujú samé: až na to že sa zle čistia, mala som ich rada len kvôli tomu, že sa dajú vykopávať pokiaľ nie je zmrznutá zem po celú zimu, takže i Majú chuť reďkovky len sú menej štipľavé a aj recepty sú podobné: surové nastrúhať, urobiť sladkokyslý nálev, trochu ml.č. korenia a je z nich dobrý šalát uprostred tuhej zimy. Samozrejme dajú sa obmieňať: s cibuľkou, s kôprom, s kyslou kapustou, s mrkvou, hráškom, atď. Dusila som ich ako zemiaky k mäsu, sem-tam s praženicou, namiesto kalerábu sa dajú použiť do polievky, alebo len-tak na plátky nakrájané s mastným chlebom. Troška to čistenie zaberie času dajme tomu pre 5-člennú rodinu k obedu.
hubata
Jakon nepoznám, ale topinambury som pestovala - teda ony sa pestujú samé: až na to že sa zle čistia, mala som ich rada len kvôli tomu, že sa dajú vykopávať pokiaľ nie je zmrznutá zem po celú zimu, takže i Majú chuť reďkovky len sú menej štipľavé a aj recepty sú podobné: surové nastrúhať, urobiť sladkokyslý nálev, trochu ml.č. korenia a je z nich dobrý šalát uprostred tuhej zimy. Samozrejme dajú sa obmieňať: s cibuľkou, s kôprom, s kyslou kapustou, s mrkvou, hráškom, atď. Dusila som ich ako zemiaky k mäsu, sem-tam s praženicou, namiesto kalerábu sa dajú použiť do polievky, alebo len-tak na plátky nakrájané s mastným chlebom. Troška to čistenie zaberie času dajme tomu pre 5-člennú rodinu k obedu.
hubata
Jakon nepoznám, ale topinambury som pestovala - teda ony sa pestujú samé: až na to že sa zle čistia, mala som ich rada len kvôli tomu, že sa dajú vykopávať pokiaľ nie je zmrznutá zem po celú zimu, takže i Majú chuť reďkovky len sú menej štipľavé a aj recepty sú podobné: surové nastrúhať, urobiť sladkokyslý nálev, trochu ml.č. korenia a je z nich dobrý šalát uprostred tuhej zimy. Samozrejme dajú sa obmieňať: s cibuľkou, s kôprom, s kyslou kapustou, s mrkvou, hráškom, atď. Dusila som ich ako zemiaky k mäsu, sem-tam s praženicou, namiesto kalerábu sa dajú použiť do polievky, alebo len-tak na plátky nakrájané s mastným chlebom. Troška to čistenie zaberie času dajme tomu pre 5-člennú rodinu k obedu.
hubata
Jakon nepoznám, ale topinambury som pestovala - teda ony sa pestujú samé: až na to že sa zle čistia, mala som ich rada len kvôli tomu, že sa dajú vykopávať pokiaľ nie je zmrznutá zem po celú zimu, takže i Majú chuť reďkovky len sú menej štipľavé a aj recepty sú podobné: surové nastrúhať, urobiť sladkokyslý nálev, trochu ml.č. korenia a je z nich dobrý šalát uprostred tuhej zimy. Samozrejme dajú sa obmieňať: s cibuľkou, s kôprom, s kyslou kapustou, s mrkvou, hráškom, atď. Dusila som ich ako zemiaky k mäsu, sem-tam s praženicou, namiesto kalerábu sa dajú použiť do polievky, alebo len-tak na plátky nakrájané s mastným chlebom. Troška to čistenie zaberie času dajme tomu pre 5-člennú rodinu k obedu.