Rôzne

Hľadá sa

verka1 - fotkaverka1, 25. augusta 2011

Kam zmizla tá typická vôňa olomouckych syrečkov? Kto ju najde, nech napíše, dík

@zareaguj


Diskusia k téme

matata1
@verka1 to veru neviem, ja som sa tiež čudovala. Vždy ma všetci odrádzali od syrečkov, že vraj neznesiteľne smrdia! Roky som sa tohto varovania držala a syrečky nejedla. Raz som sa odhodlala ich kúpiť (bola som sama doma), opatrne odbalila a nič...! Žiaden smrad sa nekonal. Asi neboli správne vyzreté, pomyslela som si. Neskôr som ich kúpila v deň expirácie - že už budú vyzreté - a taktiež nič...!
morenajea
veru, ja nechávam syrečky aspoň týždeň po záruke a stále to nie je dosť.
sylvinka
Je to tak dievčatá kúpila som minulý týždeň a nič. Žiadna vôňa a aj boli akési tuhé.
rybarkuchar
No a ja som si myslel, že mi už odchádza na staré kolená čuch. Študoval som 5 rokov v Čechách a syrečky bolo niečo čo zvládali len silní jedinci. Raz sme ich spolužiakovi napchali do zimných topánok a čo čert nechcel skôr ako to zistil odcestoval domov a vrátil sa až po 2 týždňoch. Izbu vetral týždeň a na nové topánky sme sa mu museli poskladať. Dnes márne pátram po predajniach. Dokonca na jednej služobnej ceste som si kôli nim odskočil do Olomouca - nula bodov. A tak som prešiel na Romadur.
verka1
veru, všetko nám niekto kradne, aj štiplavú príchuť bryndze. Dnes som robila bryndzáky a musela som ich dosoliť. Pootýkam, že to bola bryndza v drievku, takže nie lacná. No, čo už.
jezibabka1
spomínam si na dávne školské časy, ked sme si "menili " triedy na odborné predmety a nejaký vtipkár nechal otvorené Olomoucké syrečky v lavici a nám od smradu doslova "odpadla " hodina :D Vtedy som sa čudovala, že také dačo niekto može jesť:D Na ochutnávku som sa odhodlala minulý rok a možem povedat len tolko, že Olomocké syrečky mi naozaj chutili, a smrad čo si pamatám tam ani náhodou nebol :D
verka1
Ježibabka, presne ako vravíš. My sme museli uskladňovať syrečky na balkone v 7 dl uzatvorenom pohári a aj tak ich bolo cítiť. Dnes dozrievajú v kuchyni a nič. U nás v škole lepili papier zo syrečkov pod lavicou, to sa ťažko hľadalo
mijaita
Ani v Čechách už syrečky nevoní, klidně je možné ja dát k nákupu. Otevřete doma tašku a po vůni syrečků ani potuchy.
Ono je to jako se vším. Před pár lety jsem sehnala filaky (cucavé, fialové bonbony). Ty byly tak totálně bez chuti, omatlané mokrým cukrem. Vyrábí je učni někde v Jílovém u Prahy učni. Ovšem receptura je jistě jiná. Tak to bude asi u syrečků, pivního sýra a pod.... btw už se nevyrábí ani ty olomoucké tyčinky !
bobarka
Máte všetci pravdu! Voľakedy bolo aj blato mäkšie. Alebo sme nedaj bože zostarli?
hubata
Ááách ..... české syrečky = po slovensky kvargle: čerstvý maslový chleba, cibuľa a orosená dvanástka !!!! To bolo smradu!

To je tak ako aj s bryndzou, rokfortom, ementálom, kávou čo mi vykrúcala až nos keď sa čerstvo zomlela tá za 8,- Kčs.
Veď ani tá čínska cibuľa neštípe, cesnak nesmrdí, mäso je len nejaká mokrá hmota, rajčiny a uhorky tiež strácajú typickú chuť aj vôňu. Uhorkový šalát v lete voňal (smrdel?) v každém dome široko-ďaleko, lečo ani nehovorím. Čo to jeme, čo to kupujeme za drahé peniaze????

Nebude to tým, že sme si všetko dorobili tu u nás doma, potraviny boli čerstvé, prísne hygienicky kontrolované, s minimálnym množstvom umelých prísad?
evanaaa
To, že syrečkom chýba ich typický smrad, je pravda, je možné, že niekto nariadil syrárom, aby ich vyrábali nesmradľavé, lebo nejaký pán minister ich kvôli zápachu nemôže, hmm, .....aj to je možné. Mám rada všetky tie " voňavé" syry, bola som sklamaná, lebo po dlhšom státi mi skôr zoschli, ako zmäkli. Ale pre pol hodinou som zjedla Romadúr na natretom chlebe, mám ho zabalený aj v alobale a je ho cítiť. Tak aspoň ten.....
tetulka
Dobrý večér vinšujem...hmmm, kvargličky, to bola pochútka. Nás ich naučil jest náš tato. Ze zečátku sme si držali nose, ale strašlivo sme sceli okoštuvat, že čo to temu tatovi tak šmakuje! A any sme nezbadali, kedy nám prestali "smrdzet". Už jako dospelá som robila na ČSD a f kancelárii sme sedzeli vácerí aj pán výpravca. No a chodzili k nám s róznýma dokladáma a nákladnýma listáma aj robotníci z vlečék. Ráz v dennéj službe, zabratá do písaná som začala nuchat jakúsik podozrivú "vónu". Kancelária bola plná ludzí, lebo akurát bol u nás manipulačný nákladný vlak, já som chystala sprievodné papíre, vlečkári čekali na svoje vagóny a výpravca bol z teho šeckého nervózny. Reku, dofrasa chlapi, kerí ste do čehosik stúpili, ked je tu taký snrad....Šecci sa tvárili že "jaký smrad, my nyšt necícíme"....to som ale už začínala tušit, že f tem bude nejaká huncutéria, lebo prítomný vlakvedúci bol velikánsky špásovnýk! A ftedy som zbadala, že ma šecci poočku pozorujú, bola som jedziná ženská f chlapskej partii a tak som si povedala:"-dočkajte vy potmehúdi, šak jáááá vám ukážem z keho si budete robit srandu!" A tak som začala šnupotat po tém smrade, až ma nos privédél k mojéj vlastnej taške, kerú som mala položenú na stole predemnu. Nadvihnem na vrchu položený uceráčik a.......tam pod ným trónil načatý balíček kvargél, celofánek pekne odhrnutý, aby smrádeček mal kade ven! "Jééééééjdanééénko, kvargličky, nááá de ste sa mi tu zebrali, no totóók je ale zázrak!!! Eščeže som nezedla šecek chleba, aspom si vás ščúl dám na nešpor!" A peknekrásne som vybalila krajíček chleba azačala som si pekne labužnýcky pochutnávat na tem nečekaném dare. Prála by som vám vidzet ksichty šeckých zúčastnených, výprafcom začnúc a výhybkárom končác, lebo šecci sa tešili, že jako sa budem tvárit, ked prindem na príčinu teho smradu.....Najsmutnejší bol vlakvedúci, že už si chucíl od Kútóf jako nekerú ajznbonáčku na štreke pekne "napálí"! Jááá som sa len rehotala a šmakuvala som si na lahódke.....a ten vlakvedúcí len neverácky krúcil z hlavu...." no totok! To by ma nenapadlo, že ona tí kvargle lúbí !"......A ftedy ma už načisto začali brat jako seberovnú aj ostrílaní železnyčári, dokonca predemnu začali vyprávat aj celkom ostré ftipy, ale aj tu som sa nedala, premohla som hanblivost a jeden taký primerano ščiglavý som hodzila do placu! A už som bola načisto prijatá do cechu, boli ke mne šecci ohladuplní, ústiví, pomáhali mi a velice dobre sme si rozumeli aj pracovne, ked som ím dávala príkazy, kam kerý vagón treba odrazit. Prestali hrešit a nadávat a ždycky sme sa dohodli......
malinka711
môj dedko kedysi pracoval v mliekarni ...... myslím, že bol vedúci ... raz bol v Česku pracovne a videl ako skladujú tie syrečky (vraj boli v špinavých sudoch a liezli po nich chrobáky), vtedy povedal, že on to do úst nikdy nedá a ani nedal ...... takže, ak to s tým uskladňovaním robili takto bežne ...
ejta
Áno, tiež mi vadia syrečky bez chuti, vône, zápachu. Ale toť minule som si ich kúpila a nedojedené dala do krabičky do chladničky a zabudla na ne. Asi po mesiaci, možno aj viac, som ich našla a otvorila...... Ako jeden môj kamarát hovorí, samé liezli zo stola a tá "vôňa".....:-))
arasidka
Ejta, asi tak, kvargle musia byť odležané a vtedy sú najlepšie, keď sa im chce chodiť :)))